SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

22 januari 2017 | 21:00

Eftersnack: Vem är kvinnan i James Delaneys syner i ”Taboo”?

Det börjar hetta till rejält i ”Taboo” när både Ostindiska kompaniet och självaste kungen gör klart att de vill se Horace Delaneys arvingar ur spel. Sir Stuart Strange avslöjar till och med att det var han som lejde mordförsöket på James i slutet av förra avsnittet, vilket lämnade honom dödligt sårad i händerna på en läkare som liksom alla andra i serien tycks ha dolda motiv.
Misströsta ej, den stenhårde James Delaney är slugare än en räv och är snart uppe på fötter igen, om än i ett försvagat tillstånd. Han ser snabbt till att förhindra alla kommande mordförsök på honom från de som vill lägga beslag på Nootkasundet genom att skriva ett eget testamente som förklarar att vid sin eventuella bortgång ska allt skänkas till amerikanerna, som i stort sett är det absolut sista som Ostindiska kompaniet vill ska hända. De får allt se till att lägga i ett kol om de ska lyckas ligga steget före eller åtminstone ligga jämsides med honom i kampen om Nootka.



Sen har vi dessutom förra veckans nya motspelare, Horaces hemliga änkling, med sin fortfarande hemliga agenda. Lorna Bow anser sig ha rätt till hälften av det som James har ärvt, utan att ha den blekaste aning om vilket sorts spel hon har gett sig in i. Med sin självsäkra attityd skapar hon en slags arrogans kring som omgivning som närapå kostar henne livet. Den här incidenten kan mycket väl få henne att ändra uppfattning om människorna hon har att göra med och inse hur mycket som egentligen står på spel. En fråga som uppstår är ifall hon kommer att dra sig ur allting, eller om hon kommer att återvända ännu starkare än tidigare, mindre arrogant och mer på sin vakt? Kanske som bundsförvant till James? Min gissning är att hon i alla fall lär stanna i åtminstone några avsnitt till, då det med tanke på hur mycket utrymme som lagts ner kring hennes karaktär gör att hon har en alldeles för viktig roll att spela för att redan försvinna från serien, endast ett avsnitt efter att hon har gjort sin storslagna entré.

James Delaneys mystiska familj

Vi har i de tidigare avsnitten fått bevittna en återkommande syn från James sida, som visar en kvinna i heltäckande ansiktsmålning, inte helt olik den sminkning Tom Hardy har på postern till serien, som vadar i en sjö. Nu ser det ut som att dessa syner har någon form av koppling till James mor som vi får veta gick bort i en sjukdom och hölls isolerad från omvärlden på grund av att hon höll på att bli lite tokig, precis som övriga familjemedlemmar. Man kan undra varför ingen spärrade in resten av släkten också… Exakt vad det är som försiggår med dessa syner kan vara en nyckel som öppnar dörren till James förflutna och varför han reste till Afrika i tio år, men det kan också visa sig bli en av hans största svagheter som till slut kommer att få honom på fall. Att utforska mer av vår tuffa huvudkaraktärs bakgrund hade definitivt varit värt att uppleva så att vi kan få se han se lite mer djup i hans stenhårda personlighet.



Vidare har det också blivit bekräftat att James har haft ett incestuöst förhållande med sin halvsyster Zilpha, som på eget initiativ kysser honom innan hon hävdar att hon aldrig mer vill träffa honom. Det kom knappast som någon överraskning att det gömmer sig en tabu-artad kärleksaffär det har funnits tydliga ledtrådar som pekat mot det från första början, men jag trodde faktiskt att det var något som skulle sparas till längre in i säsongen. Lyckligtvis var det inget som skaparna försökte göra till en chockartad tvist, vilket hade gjort det ganska krystat och fallit platt med tanke på hur uppenbart det var, utan det har istället vävts in till en naturlig del av berättelsen som lär få sina konsekvenser i framtiden. Zilphas make uttrycker redan misstankar om deras relation och kan använda det mot dem. Det återstår bara att se om pojken som James beskyddade i första avsnitten är ett resultat av hans och Zilphas förbjudna relation.
| 22 januari 2017 21:00 |