SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

18 april 2015 | 09:00

Eftersnack: Våldsammaste "Vikings"-avsnittet hittills

Det finns mer under fasaden.
Ragnar kan då verkligen inte släppa taget om Athelstans bortgång. Det går så långt att i det nästsista avsnittet “Breaking Point” väljer han att bli döpt – Allt för att kunna träffa Athelstan i livet som väntar efter döden. Man kan ju bara undra hur mannarna kommer att se honom efter detta – vikingar blir ju oftast inte så glada när en döper sig. Man undrar ju varför Ragnar gjorde som han gjorde, med tanke på hans skador, kan det ju vara för att han kanske är döende. Eller? Jag vet inte, avsnittet börjar med att han urinerar blod, lider av vanföreställningar och kan inte sova.

Även om jag inte tror att Ragnar kommer att bita i det sura äpplet snart, han behövs i fjärde säsongen (Jag menar, han är ju trots allt ledaren och seriens hjärta och själ). Fast man lyckas att få en att tro att det hela är kört för Ragnar. Samtidigt som man oroar sig för hans hälsa, undrar man ju också var han befinner sig rent mentalt. Ända sedan Athelstan’s död har Ragnar varit oerhört kufisk, på gränsen till oförutsägbar. Nu är han på gränsen till att vara komplett galen, är Ragnar verkligen den som plundrar Paris, eller är det Athelstan som spökar? Det är ju väldigt klart att hela grejen med Paris, är för Athelstans skull. Fast frågan är; Vet mannarna detta?

Ett nytt försök görs för att komma innanför Paris murar, och denna gång kommer Nordmännen ganska nära. Med snyggt stealth-mode och glödhet olja verkar det äntligen gå vägen, men säg den lycka som varar förevigt. När Rollo och Floke tar täten får de sig en överraskning i form av en rullande sak med spikar. Förutom att den var ganska jävla häftig, var den rätt läskig. Även efter att vikingarna hade blivit genomborrade av spikarna, var de låsta till den saken även när den fortsatte att rulla.Om man tyckte att förra avsnittet var våldsamt, är det nog värre i “Breaking Point”. "Vikings" har alltid varit rätt sparsam när det kommer till de värsta detaljerna, fast här får vi se händer bli avhuggna och stumparna. Definitivt det våldsammaste avsnittet hittills.

Borta i Wessex händer det en del intressanta saker. Kung Ecbert har ju alltid något lurt på gång, denna gång kan det nog bli något extra djävulskt. Han har lovat att ärligen beskydda Judith och hennes nyfödde son, Alfred, men som alltid med Ecbert finns det mer under fasaden. Ecbert vill ha Judith som sin älskarinna och endast då kommer hon bli garanterad beskydd av Ecbert.

Aethelwulf konfronterar Ecbert om han enbart skickade honom till Mercia, så att Kwenthrith skulle döda honom, och Ecbert kunde ta över Mercia helt och hållet. Ecbert förklarar då för Aethelwulf att han ämnar att bli den första saxiske konungen som efterlämnade inte bara Wessex till arvinge, men hela England. Även om han verkade rätt allvarlig med vad han sa, så litar jag inte på Ecbert för fem öre.

Sammanfattningsvis var “Breaking Point” ett jävligt spännande och våldsamt avsnitt. Helt otroligt att bara ett avsnitt återstår av denna briljanta tredje säsong. Det sista avsnittet kommer att bli en rejäl prövning för vikingarna, tror jag. I alla fall, ett jäkligt bra avsnitt och finalen är bara en vecka bort.

Betyg: 4/5

Vad tycker ni alla som såg avsnittet? Kommer Ragnars dop att ställa till saker och ting för honom och vikingarna? Vad planerar Kung Ecbert för Judith? Kommentera där nedan.
| 18 april 2015 09:00 |