SPONSRAT

Skribent

MovieZine

6 mars 2015 | 20:00

Premiär för "100 Code" på HBO Nordic

Dominic Monaghan och Michael Nyqvist jagar seriemördare i Stockholm.
Det är med en viss stolthet jag inför premiären av 100 Code bänkar mig i soffan med en pale ale. Återigen är Stockholm den centrala platsen för storheter från andra länder. Nu ska jag få se en mörk och regnig sida av stan med, gissar jag, många tagningar från Slussen och förortsbetong.

Men till skillnad från senast, när David Fincher filmade "The Girl with the Dragon Tattoo" i Stockholm med sina egna skådespelare och crew, är 100 Code snarare en svensk tv-produktion som gästas av en amerikansk (eller brittisk, tekniskt sett) skådespelare. Alla skådespelare är svenska och hälften av tiden pratas det också svenska. Andra hälften pratas det ”svengelska”.

Den ena halvan av duon som utgör huvudrollerna är den hårda och mörka New York-polisen Tommy, spelade av Dominic Monaghan (Sagan om Ringen och Lost), som reser till Stockholm för att jaga en seriemördare han tror finns i Sverige.

Den andra halvan av duon är Mikael Eklund, spelad av vår egen export Michael Nykvist, en hederlig svensk polis som snart ska bli pensionär. Tillsammans, trots sina motsatta personligheter, ska de lösa mysteriet kring flera nergrävda flickor som hittats, både i New York och i Stockholm. Mördaren verkar dessutom hålla sig till ett schema hämtat från den grekiska mytologin.

Ganska snart står det klart att alla tittare som gillar våra egna Beck-filmer, garanterat kommer att digga "100 Code". De som hade hoppats på en svensk "True Detective" bör hålla sig borta.

Vad som också slog mig var att poliserna redan i första avsnittet verkar vara mördaren på spåren, vilket borgar för flera intressanta vändningar i de resterande elva avsnitten.

Nya avsnitt av "100 Code" släpps varje fredag på HBO Nordic.

Vad tyckte ni om första avsnittet av "100 Code"? Kommentera nedan.
| 6 mars 2015 20:00 |