EFTERSNACK

Skribent

Fanny Degerfelt

12 december 2020 | 10:00

Eftersnack: "The Mandalorian" har ljusglimtar i halvdant avsnitt

Saker som krävs för att få tillbaka Baby Yoda: en frenemy, saker som exploderar, Boba Fett och en "Office Space"-referens.
Efter nyheten att vi fått reda på att 10 nya Star Wars-filmer och serier är på väg återvänder vi till vår vän Mando, som känns väldigt trygg och välbekant inför den här svallvågen av content som snart slår över oss. Han behöver ta reda på var Moff Gideon måste han återse en bekant som kommer att återse en bekant. Vi är också på näst sista avsnittet, och det är oroväckande mycket som hänger i luften.
 
Här är 31 tankar om avsnitt 15, "The Believer". 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
1. Vi befinner oss på en skrot för gamla TIE-fighters (Imperiets små skepp). Vi ser även att forna krigsmaskinerna AT-AT byggts om, något vi tidigare såg i säsongens tredje avsnitt på vattenplaneten där vi träffade några andra mandalorier. Återanvändning hjälper klimatet, även i galaxer långt borta.
 
2. Bill Burr in spaaace igen. Karaktären heter Mayfeld men jag ser bara Burr, sorry. Senast vi såg honom var i fängelseskeppsavsnittet, som många anser vara den första säsongens svagaste. Om ni glömt bort så var de ett gäng som skulle frita en fånge, men när Burr och kompani försökte hugga Mando i ryggen gick det ungefär som förvänt. Det avsnittets regissör, Rick Famuyiwa, är också tillbaka. Han har inte imponerat på mig med sina Mandalorian-avsnitt men min kollega gav hans mer verklighetsorienterade film ”Dope” 5 av 5 i betyg, så hans styrkor verkar ligga någon annanstans.
 
3. Gillar konceptet med en straffkoloni i rymden, känns som att det finns hur mycket intressant där! En annan koloni skyndade förbi i ”Rogue One” där rebellerna hittar huvudkaraktären Jyn Erso, och redan då ville jag veta mer. Inte heller idag är dagen, men eftersom det blir en miljard Star Wars-spinoffer uppskattar jag att se nya miljöer.
 
4. Spontant känner jag att fångarna skulle vara bättre på att höra order om de fick hörselskydd så att inte deras hörsel blev förstörd av det konstanta slamrandet. Arbetsmiljöfarorna är många i den här galaxen.
 
5. En kul grej med Bill Burr var att han brukade snacka skit om Star Wars, han kallade det ”en töntig självhjälpsbok med muppar i rymden” och seriens skapare Jon Favreau gav honom en roll mest för att göra fansen lite lagom sura. Det är lite roligt, det får jag medge. Det är det värt att notera att Mayfeld ofta är någon som påpekar om inte hål i handlingen så saker som är inkonsekventa, till exempel med Mandos hjälm senare i avsnittet, vilket känns skrivet med just Burr i åtanke. Misstänker att Mayfeld får följa med på det här uppdraget till 70% för att det här gänget behöver någon med lite pejl på Imperiet, och till 30% för att de behöver en comic relief.
 
6. Boba Fett har visst rengjort och målat sin rustning mellan avsnitten.
 
7. Jag lovar att någon ville att Burrs fångnummer skulle sluta på 666 men någon ängslig typ fick dem att ändra det till 667 istället. Gänget pratar om gamla koder, så om vi inte får höra orden ”It’s an older code, sir, but it checks out” innan den här är över begår jag myteri.  
 
8. Att skydda Baby Yoda kan motivera vem som helst att göra vad som helst. Saknar hans lilla ansikte.
 
9. En till hemlig gruvbas alltså. Förhoppningsvis utan fler Snoke-kloner i provrör, men det visar sig.
 
10. Star Wars har verkligen en stark tradition av namn som blir lustiga på svenska. Från Han som mest bara blir förvirrande om en försöker diskutera honom för längre, till lustigare Fett och Galen (Mads Mikkelsens karaktär i ”Rogue One”).
 
11. Cara Dune oroar sig för att dyka upp på en genscanner, men jag känner att det faktum att hon har rebellernas logga tatuerad i ansiktet nog gör att de inte ens behöver scanna henne.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
12. Rhydonium dyker upp i ”Clone Wars” och ”Rebels” och har som så mycket annat i den här serien, en länk till åtminstone en mandalorier.
 
13. Det är märkligt men fint att Mando tar av sig rustningen för Baby Yoda, och extra skönt att jag behöver inte diskutera det om det för Mayfeld sköter det.
 
14. Med orden ”Det finns de som styr och de som blir styrda” sätter Burr fingret på riktningen jag känner att Disney är på väg i. De vanliga personerna utan makt som bara hamnar i kläm i konflikter, och inte har så mycket till val (åtminstone inledningsvis). Vi såg det med Jyn i ”Rogue One” och med Finn i ”The Force Awakens”. Allt blir defintivt inte bra för att en snubbe från en fuktfarm spränger den runda fiendebasen. Och jag tror att det kommer bli mycket mer av den här tematiken i framtida filmer och serier.
 
15. Slagsmålet på pansarlastbilen faller platt. Det känns som koreografi på sämsta sätt. Det är en mesigare version av scenen från ”Solo” när både Hans gäng och rebellerna i Enfys Nest vill ha det som finns ombord Imperiets tåg av olika anledningar. Veckans utmaning är att försöka komma ihåg vad det är vad de vill ha. Inget googlande tillåtet.
 
16. Piratarten är så vitt jag kan avgöra ny, vilket hänt förvånansvärt sällan i den här serien. Jag har flera frågor kring dem: Vilka är de? Vad är deras motiv? Varför kommer de inte fram till att det är ovärt att fortsätta när så många redan dött? Och hur har de fått tag i så här många termodenatorer? Det känns som att de förmodligen har en god anledning att vilja spränga bilen, så att ha en lite mer sympatisk skildring av dem hade inte varit fel. Att bara ge dem lite mer uttryck, visa någon sekund hade räckt av sorg när någon blir skjuten eller rädsla att gå emot Mando hade lyft scenen.
 
17. Jag har tidigare skrivit om hur Imperiets uniformer i första trilogin (varav några dyker upp igen i det här avsnittet) var vagt inspirerade av nazisternas, och hur Disney sen satte den influensen på steroider (ni minns säkert general Hux tal innan han sprängde Nya republikens regeringscentrum i det Hosniska systemet till småbitar i ”The Force Awakens”). I Mandos rustning finns en diskret hänvisning som känns som old school Star Wars.  Rustningen är röd precis runt på Mandos ena bicep vilket liknar nazisternas röda armbindlar. Han är verkligen utklädd som en av de onda nu.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
18. Cara och Fennec på berget var verkligen på vift när de behöves som mest. Boba Fett sitter förmodligen och chillar i sitt skepp. Kanske läser han en bok, kanske polerar han sin rustning, kanske utstrålar han styrka när han spejar ut från en bergstopp.
 
19. Den här galaxen är verkligen världens minsta. Alla springer konstant på varandra.
 
20. VARFÖR GODKÄNNER LÄSAREN MANDOS ANSIKTE?! Tar den vem som helst ansikte om de inte är efterlysta? Innebär det här att alla Stormtroopers rent teoretiskt har tillgång till all information om Imperiet? Jag förutsätter att Moff Gideons position dessutom är topphemlig. Varför är den inte bättre övervakad om den innehåller så här viktig information? Det här gör också att Mayfeld bidrag till att föra berättelsen framåt var att säga att det kanske finns en maskin i en gruva, vilket är lite klent.
 
21. TPS-rapporten Mayfeld säger att de behöver fylla i lät bekant, och det visar sig att det är en ”Office Space”-referens.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
22. Pedro Pascals ansikte är i det fria rätt länge och det känns bara inte rätt.
 
23. Scenen kring bordet siktar på att vara ”Inglourious Basterds”, och även om den inte når dit så har den en bra nerv. Richard Blake som spelar den obehaglige Valin Hess har bland annat skjutit Batmans föräldrar i ”Batman Begins” och har spelat the Night King i säsong 4 och 5 av ”Game of Thrones.”. Angående karaktärens namn fanns även en högt uppsatt nazist som hette Hess i efternamn, och det är knappast ett sammanträffande i det här sammanhanget. 
 
24. På taket finns några Imperial Gunners vars uppdrag är att bemanna kanoner. Tror bara jag sett dem hänga inomhus tidigare, så bra för dem att de får lite frisk luft.
 
25. Damerna på berget har matchande frisyrer med en inbakad fläta längs sidan av huvudet med några lösa hårtestar runt ansiktet. Jag vill verkligen tro att de flätat varandras hår.
 
26. Operation Cinder är du kanske bekant med om du spelat några av datorspelen. Det har inte jag, så här finns mer information.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
27. ”Alla tror att de vill ha frihet, men i själva verket vill de ha ordning” känns som kärnan i hur de onda inom Imperiet som inte har Kraften ser på världen. Det kan också eventuellt vara viktigt att se igenom i vår värld också, jag vet inte, det hela är mycket subtilt.
 
28. En så kallad shoretrooper dyker upp, vars gula rustning med en röd och en vit armbindel känns igen från ”Rogue One.” I den finns Barry Lowin, en av Pedro Pascals stuntmän. Som lustigt nog inte gör några stunts i det här avsnittet.
 
29. Boba Fett är på plats igen, det är som att de betalar honom per minut. I vad som märkligt nog är avsnittets mest estetiskt tilltalande scen släpper han en seismic charge på några TIE-fighters. Hans pappa Jango Fett använde dem också i "Klonerna anfaller" (här är scenen). Slår vad om att han gjorde det enbart för att ge alla som klagar på att det inte finns ljud i rymden spader.

30. Mayfeld får bevisa vad han hävdade redan i förra säsongen: vissa Imperiesoldater kan faktiskt träffa det de siktar på.
 
31. Var är Mayfeld på väg egentligen? Jag förstår att han är rädd att de ska ångra sig och köra honom tillbaka till straffkolonin/skroten, men han borde nog be att bli avsläppt på en mer strategisk planet. Känns som att den här platsen är full enbart med folk som vill döda honom.
 
32. Även om scenen i sig är rätt cool förstår jag inte varför Mando förstör alla möjligheter att överraska Moff Gideon? Jag trodde Mando skulle vara lite halvsmart åtminstone.
 

Sammanfattning avsnitt 15 – ”The Believer

 
Ett rätt mediokert avsnitt om jag ska vara ärlig. Det fanns potential i mycket, men det nådde helt enkelt inte dit. Actionscenerna kändes platta, men det fanns mycket intressant i dialogen.
 
Bill Burr är bra på att leverera monologer som förklarar både läget i allmänhet men också hans personliga inställning till dem – något som förmodligen kommer att eka genom allt nytt Star Wars-content vi kommer få - utan att det bromsar handlingen eller känns som en infodump. Scenen där Mando och Mayfeld sitter med Hess vid bordet är en av säsongens bästa, den lånar definitivt från ”Inglourious Basterds”, men gör något tillräckligt eget av det.

En del av avsnittets problem är att det kommer lite för sent i säsongen. Jag hade förmodligen inte dömt det lika hårt om två avsnitt skulle komma efter, men det är bara ett. Vid den här punkten vill jag ha Spänning mest stort S, vill att det ska kännas som att allt är på liv och död, men det här avsnittet gick på halvfart trots några höjdpunkter.

Så länge nästa avsnitt inte är en långfilm kommer vi behöva vänta till nästa säsong innan vi får någon payoff på all denna uppbyggnad. Det hotar med att bli antiklimax, men jag ska spara det gnället tills jag faktiskt sett det sista avsnittet, och leva på hoppet att de motbevisar mig.
 
| 12 december 2020 10:00 |