EFTERSNACK

Skribent

Fanny Degerfelt

18 oktober 2020 | 10:00

Eftersnack: "The Mandalorian" är kvalitetsmässig berg-och-dalbana

Mando måste göra ett irriterande sidouppdrag, men när när han väl återvänder till handlingen gör han det med stil.
"The Mandalorian" bjuder på en emotionell och kvalitetsmässig bergodalbana där det sjätte avsnittet leder oss in i en hyfsat underhållande avkrok som inte har något med handlingen att göra, medan det sjunde tar oss tillbaka till handlingen (äntligen!) samtidigt som det bygger upp för en jäkla final.
 
Här är 51 tankar om avsnitt 6 och 7.
 

Avsnitt 6

 
Marvelveteranten Christopher Yost skriver manus, han har tidigare gjort både ”Thor: Ragnarök” och ”Thor: the Dark World” (yikes), samt flera animerade Marvel-serier. Han har även skrivit några avsnitt av ”Star Wars: Rebels” och tidernas bästa tecknade tv-serie, ”The Batman”.

Rick Famuyiwa som gjorde det andra avsnittet är tillbaka, tyvärr verkar mellanavsnitt vara hans lott här i livet. Så mycket som nästan funkar, så lite som faktiskt landar.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
1. Knappt har avsnittet börjat innan det står klart att vi befinner oss på ett side quest. Mando och ett gäng lösa karaktärer ska hämta en snubbe från ett fängelseskepp.

2. Känns som att en fjärdedel av det här avsnittet består av att Famuyiwa och Yost slår mig i huvudet med all historia de här karaktärerna har tillsammans.

3. Att 98 procent av de som jobbar för Imperiet har problem att sikta är inget nytt, men trots att det är lite uttjatat är ändå Mandos replik på informationen att Mayfield är före detta imperiell prickskytt rätt rolig; ”Det säger inte mycket.”

4. Men eftersom det är väldigt mycket en film om en grupp bör alla presenteras så vi börjar med Satan, under alias Burg. Ja, jag vet att arten heter Devaronian men titta på honom! Det känns överansträngt, I have a bad feeling, osv.

5. Burg spelas av Clancy Brown har gjort röster i både ”Star Wars: Rebels” och ”Star Wars: Clone wars” så det är ju fint att han får vara med i en spelfilm. Även om det är under 3 kilo smink. Har han ens ett ansikte? Ingen vet.

6. Den fluglika roiden Zeros röst görs av Richard Ayoade, mest känd från ”The IT Crowd”. Det finns en alldeles för stor crossover mellan karaktärerna, och jag lite älskar det.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
7. Och slutligen Xi’an. Natalia Tena gör sin ”Game of Thrones”-karaktär Osha på steroider här. Med tillägget av en festlig huvudbodnad. Det funkar bättre än en skulle kunna tro. Hon är en blandning av de twi'leks vi sett tidigare, hon balanserar nämligen både en sexig och en läskig framtoning.

8. Avsnittets dryckesspelregel (om du vill bli jättefull) är att dricka en klunk varje gång hon gör nåt med tungan.

9. Sen har vi Bill Burr. Han Bill Burr:ar i rymden.

10. Gänget går igenom checklistan för den här sortens berättelse: Det finns en plan de pratar om när de står runt ett bord. Folk gillar inte varandra så värst. Tilliten är sådär. De käbblar. Några karaktärer har eventuellt ett romantiskt förflutet. ”We get in, we get out” (lol ok).

11. Ett fängelseskepp bemannat enbart av droider är ett intressant koncept, jag ger dem det.

12. Redan vid 10-minutersstrecket har de tagit upp två Star Wars-saker som folk verkligen hatar. Dels casinoplaneten Canto Bight från "The Last Jedi" och Jar Jar Binks art gungan. Hade varit roligare i ett bättre avsnitt, men jag tar vad jag får här.

13. De tar sig ombord fängelseskeppet som är den första riktigt rena miljö vi varit i under seriens gång. Korridorerna är självlysande vita. Rebellerna har tydligen inte hunnit smutsa ner det än, för säga vad man vill om Imperiet men deras städlag vet vad de håller på med. Annat blir det när New Order kommer, då sticker en städare med första bästa rebell han får syn på, och det blir en hel grej.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
14. Gänget spanar lite på fångarna. Otroligt nog så är det inte ens enda av dem som skriker typ ”släpp ut mig!” En av dem är en ardennian, som piloten Rio i "Solo: A Star Wars Story." Och vem gjorde Rios röst om inte "The Mandalorians" skapare Jon Favreau.

15. Något jag uppskattade i de tidigare avsnitten var att lära mig mer om Mandaloriernas kultur, det har varit lite tunt med det på sistone. Hade det inte varit rätt coolt om Mando såg en annan Mandalorier i en cell? Någon som tvingats av med hjälmen och allt det där, vi får lära oss mer om denna ultimata förödmjukelse, Mando får fundera över sin plats i universum, vi kan låtsas att vi håller oss till handlingen osv.

16. En enda person som vaktar skeppet. Jag antar att han inte behöver göra så mycket för att få saker att fungera, men borde de inte vara åtminstone två så att de får sova lite i skift?
 
 
17. En serie bra vändningar: Mando stängs inne i en cell, tar sig ut, och jagar ner de som förrådde honom en efter en.
 
18. Dörrar verkar vara en förvånandsvärt vanlig dödsorsak i denna galax.

19. Flera scener är spännande i teorin, men de når inte riktigt dit. Den enda jag tycker verkligen fungerade är när Bill Burr är i en blinkande korridor och vi mellan blinkningarna kan se Mando komma närmare.

20. Fången Qin verkar vara den sämsta personen i ett inte asgött gäng och han är den som överlever. Känns passande.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
21. Baby Yoda tänker precis använda Kraften och då kommer Mando och fucking stör. Jag vill bara se Kraften, ska det vara så svårt?!

22. Den kvinnliga X-wingpiloten är regissör Deborah Chow, som gjorde seriens tredje avsnitt (och den kommande Obi-Wan-miniserien!) och som återkommer i nästa avsnitt.

23. Så den sista vändningen är att Mando i själva verket inte dödade resten av gänget utan klämde in dem i en cell vilket känns som en logistisk mardröm under tidspressen han var under. Hur kunde han ens förflytta Burg? Det är högst motvilligt jag stryker honom från listan av de som dödats av dörrar. Det hela känns lite mesigt allvarligt talat. Do or do not, som Yoda säger. Inga halvmessyrer.

Sammanfattning
 
Mina vänner, jag börjar känna mig lite matt.  Det här avsnittet hade kunnat byta plats med de andra mittavsnitten utan att det gjorde någon skillnad. Avsnittet är egentligen rätt okej, i teorin finns det intressanta saker här men det funkar inte riktigt. Det är nära men karaktärerna klickar inte riktigt, sekvenser som borde vara spännande får inte rätt känsla. Det kändes väldigt långt. Men ett värre problem är att jag har kommit till punkten då jag börjar undra vad det här leder till. Kommer det bli säsong efter säsong med side quests? För att vara 8 avsnitt är det förvånande mycket dötid. Don’t bore us, get to the chorus.
 
Men i nästa avsnitt är som sagt Deborah Chow är tillbaka i registolen. Om någon kan få rätsida på den här serien är det hon.
 

Avsnitt 7

 
Deborah Chow är tillbaka i regissörstolen, Jon Favreau är tillbaka som manusförfattare och det är inte de enda kära återseenden ni har framför er. Avsnittet vann den mycket specifika Emmyn för Outstanding Cinematography for a Single-Camera Series (Half-Hour), så upp till bevis antar jag.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
1. Mandos före detta chef Greef Karga är tillbaka, med ett uppdrag som förutom vibben av one last job även får följande låt att spelas i bakgrunden: klicka då, det blir kul.

2. Jag menar, jag förstår att det vore nice att slippa vara jagad av diverse lösa lönnmördare, men är det här verkligen det bästa alternativet? Okej för att återvända för att göra sig kvitt problemet, men att alla lönnmördare vet om att han återvänder känns som nåt värt att ha en dålig känsla för.

3. Men jag är ju som tidigare nämnt lite less på side quests så nu kör vi.

4. Ju mer jag ser Mandos skepp bakifrån desto mer tycker jag att det ser ut som den mordiska roboten Roberto från "Futurama". Bara jag? Ok, jag misstänkte det

5. Cara Dune är tillbaka. Allt är förlåtet, livet är underbart. Fastbunden vid nån snubbe i någon sorts energisladd slåss hon för att tjäna lite pengar. Påminner om att Gina Carano har bakgrund inom MMA och gör många av sina egna stunts.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
6. Star Wars-galaxen gillar verkligen blå dricka.

7. Cara är ändå den sidekick både Mando och vi förtjänar. Älskar deras kemi. Det är så lätt att skriva såna här kompisar ett konstant, enerverande smågnabb, men de har en bra balans med det och fin kontakt. Det känns fullkomligt naturligt. Om det kommer fram att Carano och Pascal i själva verket inte tycker om varandra kommer jag känna mig lite personligt sårad. 

8. Cara leker med vad som ser ut som en Thermal Detonator. Den dyker upp mellan varven inom Star Wars, men du känner tveklöst igen från sin framträdande roll i inledningen till ”Solo: A Star Wars Story.” Skojar bara, ingen kommer ihåg någonting från ”Solo: A Star Wars Story”.

9. Baby Yoda rycker i spakarna med ivern hos ett småsyskon som äntligen tillåts spela med en fungerande joystick istället för att titta på.

10. Kuiil är tillbaka också. Det är officiellt en reunion episode!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
11. Men han får sluta kalla Baby Yoda ful. Jag vet att han är lite ful, men ändå. Ohyfsat att säga det rätt framför honom sådär.

12. Lönnmördardroiden från första avsnittet är också tillbaka. Vänligen dra i bromsen på återföreningarna nu.

13. Även om det är lite rart att Kuiil gav droiden rehabilitering för att lära den både finmotorik och en snällare personlighet.

14. Baby Yoda kan använda force choke, en av Darth Vaders favoritkrafter. Jag vet att jag bett om att få se lite mer av Baby Yodas krafter, men i en armbrytningsmatch? Verkligen? Är det här det mest spännande sammanhanget vi kunde komma på?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
15. Hatar förkortningen ”impar” (nån som jobbade för Imperiet) så mycket. Folk som skriver för Star Wars ska inte jobba med förkortningar.

16. Flera snygga sekvenser där de går över mestadels hårdnad lava. Den sjukt specifika Emmyn var välförtjänt.

17. Jag tycker de lutat lite för mycket på bebisljuden på Baby Yoda. Det blir för mycket mänskligt, gillade mer när ljuden var hälften bebis och hälften wtf.

18. Har orden ”Lita på mig, inget kan gå fel” någonsin följts av något annat än brutal ironi?

19. Två uppvisningar av Baby Yodas krafter i ett avsnitt, är det min födelsedag?

20. Det var en fälla, men nu är det inte längre en fälla, låt oss möta vår gemensamma fiende där absolut ingenting kan gå fel för att den här planen och alliansen är 100 procent.

21. Ett par av dessa Stormtroopers är fans som kallades in då produktionen var några Stormtrooper korta och de redan hade rustningarna så... källa.

22. Förutom att inte kunna sikta kan Stormtroopers bevisligen inte höra heller, då de teaterviskar planer hela tiden.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
23. Werner Herzogs karaktär Klienten föreläser om fördelarna med kolonialism och totalitärt styre. Charmerande.

24. Samtal förs i portabel induktionshäll.

25. Jag vill inte ta ut något i förskott, men får känslan av att nästa säsongs onding nu syns via hologram.

26. DET ÄR GUS.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
27. Effektiv reveal att de skjutit Kuiil, helt rätt beslut att inte visa först efteråt och inte exakt när det hände. Jag känner känslor, och inte bara för cinematografin.

28. Äntligen är den där känslan av att vara sjukt frustrerad över att behöva vänta en vecka på nästa avsnitt tillbaka. Ser fram emot upplösningen så mycket.

Sammanfattning
 
Luften gick lite ur mig under förra avsnittet, men nu är jag på banan igen – även om det känns bra att det bara är ett avsnitt kvar på säsongen. Deborah Chow och Jon Favreau är ett vinnande team. Jag gillar hur allt ser ut, jag gillar att karaktärerna är återförenade, jag gillar dynamiken. Trots att de använder sig av många digitala effekter känns det återigen interagerat med de praktiskta. Det bara funkar.

Förra avsnittet försökte lite för mycket, nu bara trappas konflikten upp på ett naturligt sätt. Nästa veckans finalavsnitt regisseras av Taika Waititi som förutom att vara rösten till före detta-lönnmördare-nu-tehämtar-droid även regisserat ”Jojo Rabbit”, ”What we do in the Shadows”-filmen och det charmerande kaos som var ”Thor: Ragnarök”. Jag är längtar, jag är rädd, men jag är redo. Sabba inte det här nu Taika.
| 18 oktober 2020 10:00 |