Serie

Skribent

Fanny Degerfelt

5 december 2020 | 11:15

Eftersnack: Robert Rodriguez-action i "The Mandalorian"

En tragedi, en som rest sig från det döda och något vi väntat på sen första avsnittet.
Här är 33 tankar om ett kort och actionpackat avsnitt.
 
1. Åsikterna om Baby Yodas riktiga namn Grogu gick isär under veckan. Som jag skrev då är det svårt när någon haft ett namn så länge att plötsligt vänja sig vid ett annat, så givetvis känns det lite onaturligt. Jag tycker det är ett rätt bra namn för den gröna krabaten, men tänker inte kalla honom för något annat än Baby Yoda någonsin.
 
2. Pappa Mando är himla gullig, särskilt då han befinner sig i en galax överbefolkad av döda och frånvarande föräldrar.
 
3. På den planet som kan vara där Jediordern hade sin början finns en rund sten står mitt i ett halvkollapsat Stonehenge. Sammanträffande? Knappast. Baby Yoda har bevisligen en fäbless för runda saker.
 
4. Blå fjärilar dyker upp ibland i Star Wars, de har siktats på Endor, i ”Clone Wars” och tydligen i spelen också men dem vet jag cirka ingenting om.
 
5. Ett väldigt bekant flygande strykjärn glider över himlen. Skeppet som heter Slave 1 (yikes) är framför allt känt för att ha fört bort Han Solo inkapslad i Karbonit i slutet av ”Rymdimperiet slår tillbaka”. Det verkar som att det är dags. Äntligen kommer mötet vi väntat på.
 
6. Ibland undrar jag hur många gånger en ska behöva se ljuspelare i filmer egentligen. Kan vi börja jobba med någon annan form?
 
7. Känns som en väldigt dålig idé att börja skjuta med luvan så långt ner över huvudet. Men det är oviktigt, för Boba är tillbaka! Med Tusken Raider-vapen på ryggen.
 
Förhoppningsvis har du inte glömt vem Boba Fett är men en snabb sammanfattning är att han är prisjägaren som levererade Han Solo till Jabba the Hutt i originaltrilogin. Han blev en fanfavorit fast han inte gjorde så mycket, och dog en död så ovärdig att fansen hoppades att han överlevde och skulle komma tillbaka. En önskan Disney generöst beviljade.
 
Boba och hans pappa (eller mannen han klonades från om en ska vara petig) fick även en bakgrundshistoria i prequeltrilogin, där hans far Jango spelas av Temuera Morrison som nu spelar Boba Fett. En kul fakta om Boba Fett är att han gjorde premiär i den ökända Star Wars julspecialen som George Lucas desperat försökte begrava.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
8. Först och främst; Boba Fett ser så sjukt cool ut. Han är på jakt efter sitt pansar vilket verkligen får en att undra hur han blev av med det, och varför han inte tog tillbaka det från Cobb Vanth. Det måste ju varit så mycket lättare att spåra det på Tatooine än att flänga till mytomspunna jediplaneter? Boba säger också att han inte svär trohet till någon, vilket möjligtvis antyder att han antingen inte är, eller inte ser sig själv som Mandalorian. Det är ju Boba som är anledningen till att folk är intresserad av Mandalorier överhuvudtaget, så det vore ju lite roligt om han inte var med på det.
 
9. När Boba säger ”jag är en enkel man strävar för tillvaron i galaxen, liksom min far före mig” är det förstås en blinkning till Lukes klassiska replik ”jag är en jedi, liksom min far före mig” men också till en replik från Jango Fett säger i ”Klonerna anfaller”. 
 
10. Fennec, en lönnmördare Mando jagade tillsammans med ett fåfängt försök att göra en ny Han Solo i avsnitt fem, har återuppstått. Det förklarar att de visat klippet när Boba hittade hennes kropp på Tatooine så många gånger. Hon spelas av Ming-Na Wen som hittills är den enda som lyckats med Disneys hattrick att ha en roll i både en traditionell Disney-film (tecknade Mulans röst samt en cameo i nya filmen), i Marvel (”Agents of S.H.I.E.L.D.”) och Star Wars då. Svårt att tro att hennes skott skulle tränga igenom Baby Yodas kraftfält dock.
 
11. Det är väldigt coolt att Fennecs Taylor Swift midriff (dvs allt av magen som är ovanför naveln för er som inte har koll på memes från 2014) är maskineri nu, men jag behöver lite mer förklaring tack. Boba Fett är nu någon sorts kirurg/mekaniker? Han hade tillgång till en droid som kunde göra arbetet ute i Tatooines öken? Förklara seriejäkel, förklara!
 
Om jag får sätta på mig min konspirationshatt kan jag tänka mig att det i början var meningen att Boba bara skulle hitta Fennecs kropp och dra någon sorts Mandeloriska slutsatser efter det, men sen insåg de att de hade en karaktär med mycket potential som var värd att ta tillbaka.
 
12. Värt att notera är även att hennes kläder är lite samurajinspirerade, vilket anknyter lite till det förra avsnittet som var väldigt inspirerat av just samurajfilmer.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
13. Förbi sveper ett skepp med Stormtroopers i ett AAL-skepp Vi har tidigare sett det användas enbart i anknytning till First Order, som inte riktigt är en grej än i ”The Mandalorian” – vad vi vet i alla fall.
 
14. Du kan inte påskynda meditation, Mando.
 
15. Rödtröjor är en Star Trek-grej som utmärker bikaraktärer det är bäst att inte fästa sig för mycket vid då de snart kommer att dö. Den röda axelflärp utmärker här gruppledaren, och borde således vara den första personen en siktar på om en är en person som aldrig missar. Trots att det är en roll med repliker hittar jag inte skådespelaren någonstans, men det vore typiskt Star Wars att ha en känd skådespelare dold under hjälmen.
 
16. Vi har sett väldigt många Stormtroopers dö väldigt blodlösa dödar, det är för att serien ska vara ok att se för barn. Men det här avsnittet bjuder på rätt brutala action, hjälmar slås sönder, Stormtroopers faller hårt, sticks ihjäl, sprängs. Boba Fett har inga problem att slå ihjäl någon som redan är skadad och som förmodligen inte ens är ett hot, visar det sig. Det är inte särskilt förvånande då regissör är Robert Rodriguez, mannen bakom "From Dusk to Dawn", "Sin City: A Dame to Kill For", "Planet Terror", "Spy Kids"-filmerna och en Demi Lovato-musikvideo. En eklektisk man med andra ord.
 
 
17. En rullande bumling får antas vara en blinkning till Indiana Jones, som liksom Star Wars ägs av Lucasfilm som numera ägs av Disney.
 
18. Inget nytt under solen att Stormtroopers inte kan sikta, men ändå lite pulshöjande när Fennec springer längs den bergskam, sen hoppar och skjuter samtidigt.
 
19. Boba Fett i rustning! Fuck yes, gå i slow motion baby, du har förtjänat det.
 
20.   Allt arbete med Razer Crest för att få henne att hålla ihop senaste säsongerna var för förgäves. Rätt sorgligt när en tänker på det.
 
21. Sovande kokong-Yoda gör 2020 lite mer värt.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
22. Mörktrupperna – en rätt töntig översättning av Dark Troopers – är avancerade krigsdroider har tidigare setts i Star Wars-spel. Läs mer här. Deras synkroniserade landning får mig att tänka på när SpaceXs boosters landade men det är kanske bara jag.
 
23. Baby Yoda ser väldigt mycket ut som Dobby från "Harry Potter" genom Mandos hjälmsyn.
 
24. Kryddhallucinationer minsann! Krydda är alltså en drog, och något som Han Solo smugglade.  Det är förmodligen en blinkning till böckerna om ”Dune” av Frank Herbert (som även har filmatiserats två gånger), men jag väljer att tro att de utspelar sig i samma universum för att det roar mig.
 
25. Imperiet verkar vara tillbaka, det ska bli intressant att se hur det så småningom blir First Order.
 
26. Det finns något fint i att Boba trots att han är villig att döda Stormtroopers fast de redan är nere för räkning och inte kan skada honom, inte bryter en deal fast han kunde komma undan på en teknikalitet. En stark heder – om än lite inkonsekvent – är väldigt mandaloriskt ändå.
 
27. Jag undrar verkligen vad de pratade om på färden till Navarro.
 
28. Cara Dune har blivit sheriff, bra för henne. Hon har till och med fått en sheriffstjärna.
 
29. Innan Mando, Fennec och Boba Fett kan frita Baby Yoda måste de först ska de på något sorts sidequest och frita Bill Burr (jaja, karaktären heter Mayfeld) från vad många anser vara det sämsta avsnittet.  Jag förstår inte hur en före detta skarpskytt kan hjälpa dem att hitta en kryssare. Det börjar bli väldigt trångt i den här serien, vi är en hårsmån från att vara överbefolkade här. Vem bad om mer Bill Burr?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
30. Baby Yoda torterar visst folk nu?! Det är etablerat att rädsla leder till den mörka sidan, men vad i hela fridens namn?
 
31. Det märks att Giancarlo Esposito har roligt och njuter av att spela ond, Moff Gideon är väldigt obehaglig.
 
32. Sjukt att de skickar några meddelanden som INTE är krypterade? Vem är ansvarig för IT-säkerheten på den här operationen?
 
33. Sömnig Baby Yoda i minihandklovar, den mest elaka cliffhangern.
 

Sammanfattning avsnitt 14 - ”The Tragedy”

 
Ett väldigt kort men intensivt avsnitt. Jag ser fram emot Mando, Fennec och Boba Fett är på en roadtrip på jakt efter Baby Yoda. Inte det mest vitsiga gäng kanske, men väldigt coola. Men först ska de på något sorts sidequest och frita Bill Burr, antar jag. För att det förra avsnittet om ett fängelse fungerade så bra.

Det ska också bli intressant att veta exakt vad Moff Gideon och company planerar att göra med Baby Yoda, och hur vår lilla vän ska klara sig utan sin pappa (hyfsat hittills verkar det som).

En viktig fråga är också om Yoda nådde någon Jedi med sin ljuspelare, kommer det komma Jedi-hjälp kanske? Den som lever får se. Men håll tummarna för att nästa sidequest inte blir allt före side:igt, det är inte många avsnitt kvar och jag börjar bli rädd att de inte ska ta tillvara på det de har och istället skyffla över allt till nästa säsong.
 
Nästa avsnitt av "The Mandalorian" släpps på fredag på Disney+.
| 5 december 2020 11:15 |