Serie

Skribent

Fanny Degerfelt

28 november 2020 | 11:30

Eftersnack: Det nördigaste avsnittet av "The Mandalorian"

Baby Yoda har äntligen ett namn, den mest efterlängtade karaktären gör äntligen entré, och en obscen mängd bakgrundsinformation.
Här kommer 47 tankar om veckans avsnitt och bara hälften av dem hamnar om hur perfekt Rosario Dawson är i rollen som Ahsoka. Resten handlar om den bisarra mängd blinkningar till de animerade serierna som det här avsnittet handlar om.
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
1. Jag har ju verkligen längtat efter att äntligen få se Ahsoka så det känns lite bortskämt att klaga nu när jag får se henne. Det ÄR väldigt coolt att se henne i verkligheten, men det är något märkligt med att se något en är van att se animerad i live action. Det känns inte riktigt rätt. Men jag hade nog förväntat mig lite mer uppbyggnad än att plötsligt få se hennes ljussabel i rutan sådär.
 
2. Scenen påminner lite om den första scenen i ”The Rise of Skywalker” där Kylo Ren också är omgiven av döda träd och rök. Men här är allt mer höljt i dimma, så det är svårare att se på ett bra sätt. Med soldaternas ”gasmasker” får det också känslan av att vara i Ingenmansland under första världskriget.
 
3. Kamerarörelsen som plötsligt rör sig snabbt för att visa hur Ahsoka rör sig är töntig.
 
4. En annan sak som drar ner på scenens spänning är att soldaterna har droid-röster. Det har varit mycket mer effektfullt med mänskliga röster när de pratar om ett hot de hela tiden förlorar ur sikte.
 
5. Ahsoka ska ge Magistraten en extra dag. Varför då? Enbart för att handlingen kräver det, och de kunde inte komma på någon anledning. Hon kan utan problem skutta upp för den där väggen, det står klart att Magistraten kommer inte att ändra sig och bara kommer använda tiden för att göra ett bättre försvar… men okej.
 
6. Det här avsnittet regisserades av Dave Filoni, och det blir hans tredje avsnitt av serien. Han har varit inblandad i flera av de animerade tv-serierna där han både skrivit, regisserat och gjort röster. Det finns något fint i att det var han som fick presentera Ahsoka till en större publik då han var en av dem som skapade henne, och under flera år arbetade med hennes karaktärsutveckling. Jag är glad att säga att det här definitivt är hans bästa och snyggaste avsnitt, uppgraderingen är så pass imponerande att jag undrar om han fått hjälp.
 
7. Det visar sig att det här dystopiska landskapet med nakna träd är planeten Corvus (oklart varför den fått namn från en kråkfågel), som ju skulle vara en skogsplanet. Men något har hänt, och vi kan gissa det har något med kvinnan på muren att göra.
 
8. Vad är djuren i bakgrunden? De ser ut som levande AT-AT.
 
9. Mando om metallbollen från spaken: ”Den här ska stanna i skeppet.”

Också Mando: Tar med sig bort bollen från skeppet. Nästan som att han visste att den skulle bli användbar framöver.
 
10. Vi ser några personer instängda i en cirklar som ger dem stötar så pass att skelettet syns, vilket visar att Magistraten inte är att leka med. Vad har de ens gjort? De här burarna är inspirerade av gibbet, en hängande bur som precis har plats för en människokropp. Oftast användes det efter att en person avrättats för att statuera exempel (som varning för pirater till exempel) men det hände även att folk låstes in för att dö av törst, hunger eller vädret.
 
11. Precis som när porten öppnades i ”Parasit” lämnar vi nu de fattigas dammiga värld för en plats med växter och vatten. Det känns som att jag personligen hade blivit lite störd av att stå i min avkopplade trädgårdsoas när det var personer i burar som fick stötar och beklagade sig precis utanför, men det är säkert en del av avkopplingen för Magistraten.
 
12. Vad händer med ljudmixen här? Ludwig Göranssons musik drar för mycket uppmärksamhet till sig och dränker dialogen lite.
 
13. Diana Lee Insanoto som spelar Magistraten är en skådespelerska, stuntkvinna, och kampsportsmästare. Hon är Bruce Lees guddotter, och han är anledningen till att hon lagt till Lee i namnet. Hon har även hjälpt många skådespelerskor förbereda sig för actionroller. En väldigt cool kvinna med andra ord, så det vore ju ett väldigt slöseri om de anställt henne om de inte tänker låta henne slåss.
 
14. Jag trodde att Mando tidigare använt själva hjälmen för att se saker, men nu dyker kikaren upp igen. Tror inte vi pratat om kikare sen Dave Filoni senast regisserade ett avsnitt.
 
15. Hade varit väldigt roligt om Ahsoka bara dödat honom och helt tagit över serien. Jag hade lärt mig leva med det.
 
965aad4913bfe6dd118b45b1f0039ad1 ashoka 20babyyoda
 
16. Att Rosario Dawson skulle spela Ashoka Tano har varit ett rykte i många månader, men vi fick ingen officiellt bekräftande innan hon dök upp. Dawson har själv uttryckt sitt intresse för rollen sen flera år. Många fans har velat se henne i rollen, och konstnären BossLogic gjorde en fanbild av Rosario som Ashoka redan i februari 2017
Jag håller helt med, Dawson har helt rätt känsla av att ha humor, ha allvar, kunna spöa dig om hon vill för att kunna göra rollen rättvisa. Och visst finns det en självklarhet när hon väl dyker upp, även om mina ögon inte riktigt valt mig vid att hon inte är animerad. Hon funkar när hon slåss, hon funkar när hon pratar – det är bara rätt.
 
17. Jag har tidigare berättat att Baby Yodas lilla röst är en mix av ljud från bebisar, veckelbjörn och öronhund. Det är intressant för mig att de vid många tillfällen har valt övervägande mänskliga ljud, men nu när han har sitt Kraftsamtal med Ahsoka är det mer djuriska läten.
 
18. Baby Yoda har ett riktigt namn! Grogu! Låter lite som ett recept på en gryta jag kommer att halvera kryddmängden på. Det är svårt att ta till sig ett namn när en kallat någon för nåt helt annat så länge, men jag tycker det funkar förvånansvärt bra. Visst ser han ut som en Grogu? Betyder denna uppenbarelse att jag kommer sluta kalla honom Baby Yoda? Haha, nej.
 
19. Efter att Republiken föll togs Baby Yoda alltså från templet och spenderade några årtionden i mörker – för den som är förvirrad i tidslinjen pratar vi om ungefär 30 år mellan att den föll och nu. Just nu är vi sex år efter ”Jedis återkomst”. Någon smugglade ut honom precis i tid för att undvika den meme:ade Order 66.
 
20. Jag älskar Rosario Dawsons ansiktsuttryck när hon pratar om Baby Yodas förflutna, det ser verkligen ut som att hon känner hans vilsenhet och ensamhet.
 
21. Jag tolkar även samtalet som att Baby Yoda inte träffat OG Yoda.
 
22. Du känner säkert igen hur Ahsoka förklarar Kraften från hur Obi-Wan förklarar den för Luke, och hennes ovilja att lära Baby Yoda förklaras med ord som ekar det OG Yoda har att säga om rädsla och ilska.
 
23. Känns som att det varit lite coolare att säga ”Jag har sett honom lyfta en förhistorisk noshörning på flera ton” än att kalla det ”saker jag inte kan förklara”, Mando.
 
24. Älskar Ahsokas outfit med vibben goth som kommit till en punkt då hon bara vill vara bekväm, men med ljussabel. Den påminner om den outfit hon hade i ”Star Wars: Rebels” utan att vara exakt likadan.
 
25. Tycket om att se att lite jediträning. För min del hade de gärna kunnat kapa ”enormt bläckfiskmonster rymmer på Han Solos skepp”-delen av ”The Force Awakens” för mer av ”Rey hittar sina krafter”, men ack vi fokuserade på action istället.
 
26. Visst är Baby Yoda extra bedårande det här avsnittet? Vilket också får mig att tänka på att hans mix av animering och docka är otrolig, det går inte att se vad som är vad.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
27. Okej, jag kommer inte över hur perfekt Rosario är i rollen. Hur hon säger repliken ovan matchar precis som de senare säsongernas Ahsoka.
 
28. Nämen se där. Det uppenbart planterade objektet blev användbart.
 
29. Stolt pappa-Mando är också bedårande.
 
30. När Ahsoka säger ”Jag har sett vad såna känslor kan göra med färdigutbildade jediriddare. Med de bästa av oss” har det en mycket större tyngd för de som har sett de animerade serierna. För att kunna bli en jedi måste en person träna under flera år, vara en så kallad padawan (typ lärling). Ahsoka var Anakin Skywalkers padawan, och var med precis under tiden han blev Darth Vader. De var väldigt nära, och hon såg hur han föll ner i mörkret. Det finns väldigt mycket underliggande här.
 
31. Mandos poäng om att det är desto viktigare att utbilda de personer som känner ilska och vrede känns som den främsta kritik som funnits mot jedier under en längre tid. Deras tveksamhet kring Anakin gav Palpatine möjlighet att komma åt honom, vilket syns i ”Mörkrets hämnd.” Förmodligen är alltså Ahsokas bedömning fel, det finns en stor möjlighet att det bara blir värre av att hoppas på att förmågorna klingar av.
 
32. Jag svär att Dave Filoni gjorde hela det här avsnittet för att hånskratta åt alla som inte tittat på hans serier. Naturligtvis finns det förklarat i dem varför det är oväntat att en jedi och en mandalorier kämpar ihop. Det har framgått av eftersnacken att jag gillar serierna och tycker att alla fans ska se dem, men samtidigt stör det mig lite att ”the Mandalorian” nu får en uteslutande känsla. Jag hoppas verkligen att de som ännu inte sett serierna inte blir allt för förvirrade av det här, och att de tycker att serien blir sämre bara därför.
 
33. Jag sa ju att hon kunde ta sig upp för muren utan problem.
 
34. Det ser ut som att fler av den där Studio Ghibli-katten vi sett tidigare stryker omkring.
 
35. Seriens kanske snyggaste mini-sekvens vid 31:55 när Ahsoka dyker upp bakom några soldater med sina lysande vita ljusvärd. Den är bara några sekunder men jäklar.
 
 
36. Den hjälmlösa soldaten - som bara överlever sin hjälmlöshet för att handlingen kräver det - spelas av Michael Biehn som varit med i mycket, men den främsta fjädern i hatten är nog att han var Kyle Reese i ”Terminator”. Han har även siktats i ”Aliens” och ”Planet Terror”.
 
37. Undrar hur många caper Ahsoka förstört genom att slänga den vid sina fötter och sen tända sin ljussabel.
 
38. Anledningen till att beskar var så viktigt för mandalorierna är att det inte bara kunde stå emot skott från en blaster, utan för att de även kunde stå emot ljussablar.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
39. Tycker mycket om scenen mellan Ahsoka och Morgan Elsbeth. Jag förstår varför den är uppbruten för Mandos samtal med den hjälmlöse mannen, men jag önskar att den inte var det. Den är så snygg.
 
40. Hoppas inte den förlorade ljussabeln innebär att Ahsoka bara har en nu. Två är liksom hennes grej.
 
41. Vi har tagit lite avstånd från westerngenren ”The Mandalorian” var så tätt sammantvinnad med tidigare, men nu syns den tydligt i de två männens samtal, i hur Mandos fingrar rör sig mot hans blaster, hur han snabbt skjuter, hur han sen snurrar den.
 
42. Den genre som veckans avsnitt har tydligast influenser från är samurajfilmen, särskilt mästaren Akira Kurosawas verk. Att regissör Filoni lutar sig mot Kurosawas visuella stil är definitivt anledningen att avsnittet är så snyggt. Jedier har sen första början haft samurajinfluenser, så det är rimligt att genren får genomsyra avsnittet där en jedi introduceras.
 
43. Minsann! Det här är verkligen avsnittet där Filoni garvar åt dem som missat hans serier. Det visar sig att den Ahsoka vill ha information om är storamiral Thrawn. Han dyker upp i Star Wars extended universe som bestod av framför allt av en väldigt omtyckt bokserie.
 
När Lucasfilm köptes av Disney bestämde de för att extended universe inte längre räknades, vilket var helt rätt beslut då det fanns en enorm mängd motsägelsefullt material där. Men Thrawn hörde till de sällsynta karaktärer som blev kanon igen genom att återuppstå i ”Star Wars: Rebels” där hans rörs gjordes av Mads Mikkelsens bror Lars. (Jag vet att det här eftersnacket är väldigt infotungt, men jag känner att ni behöver veta att Lars slutade plugga biologi för att resa runt i Europa och tjäna pengar på att uppträda på gatorna som pantomim och jonglör.)
 
Thrawn var blå karaktär som är en av ”Rebels” antagonister. Han arbetade nära kejsare Palpatine och som var väldigt fascinerad av hur Mandalorier använde beskar. Trots viss tvetydighet har han hittills antagits vara död, men Ahsoka trodde aldrig på det.
 
44. Jag fick känslan av att snubben ber Mando ducka och som tidigare hjälpt gisslan m.m. har en bortklippt bihandling som ligger på en hårddisk någonstans. Varför var han i så många scener utan bidra med något annat än att se Mando titta bakom sig? Hela tiden betydelsefulla inzoomningar på hans ansikte vilket gav vikt till hans karaktär som aldrig ledde till nåt.

Men det visade sig att Wing T. Chao som gör sin skådespelardebut här, är betydligt mer känd för att ha lett utvecklingen av Disneys nöjesparker, hotell och kryssningar innan han gick i pension 2009. För att uppskattningsvis ha dragit in 12 miljarder dollar är väl en biroll i ”The Mandalorian” rimligt utbyte, antar jag. Även om den kunde utvecklats mer.
 
45. Och vi får inte ens svar på frågan om var Thrawn är. Jag satsar mina pengar på snabb cameo den här säsongen, framträdande i säsong 3. Men den som lever får se.
 
965aad4913bfe6dd118b45b1f0039ad1 grogu
 
46. Mando ska sätta Baby Yoda på en förstärkare som eventuellt kontaktar någon jedi som vill träna honom. Planeten Tython har omnämnts tidigare på extremt smala platser (vi snackar en roman som borde försvunnit när Disney raderade extended universe och rollspelet för ”The Force Awakens”). Läs mer här...
 
Hur som helst, det kan vara så att templet är jediorderns äldsta. Det är väldigt spännande.

47. Jag får snart panik på att Mando åker ifrån alla coola karaktärer.
 

Sammanfattning avsnitt 13 - "The Jedi"

 
Det här avsnittet är så nördigt att till och med jag får huvudvärk. Tidigare har jag uppskattat hur de animerade serierna flyter in i ”the Mandalorian” men här kändes det för första gången uteslutande. Jag tror tyvärr att någon som sett de animerade serierna fick ut mycket mer av det här avsnittet. Även om jag tjatat hela tiden om att ni ska se dem, gör tanken att de som inte sett dem skulle bli förvirrade av all information mig lite ledsen, jag hoppas att det inte störde för mycket.

Ahsoka dök äntligen upp, och till ingens förvåning spelades hon av Rosario Dawson. Det var ingen lätt roll att ta över, men det kändes helt självklart.

Avsnittet är i övrigt tungt på karaktärsutveckling och jag ÄLSKAR karaktärsutveckling. Vi vet nu åtminstone brottstycken ur Baby Yodas förflutna nu, och han har fått ett namn jag inte kommer att använda.

Jag fick känslan av att vi nu även bygger upp för tredje säsongen, vilket ska bli fint och allt, men kan vi snälla återansluta till Moff Gideon? Serien tar faktiskt slut snart. Det finns mycket bra uppbyggnad, men den måste leda till nåt. Fanns det till exempel inte en spårare på Mandos skepp?
 
Nya avsnitt av "The Mandalorian" släpps varje fredag på Disney+.
| 28 november 2020 11:30 |