Sponsrat

Skribent

Jonatan Blomberg

17 maj 2017 | 23:01

Eftersnack: Förvänta dig inga enhörningar i "The Leftovers"

Christopher Eccleston har spridit sin gospel sedan "The Leftovers" allra första början. Hans karaktär, Matt, har under varje säsong förärats med ett eget avsnitt där vi fått följa pastorns utveckling sedan de två procenten försvann för snart sju år sedan. "It's a Matt, Matt, Matt, Matt World" blir hans sista egna avsnitt och herregud vad bra det är!
"The Leftovers" storhet har bevisats gång på gång under den tredje säsongen. Seriens två huvudpersoner måste väl sägas vara Kevin och Nora, de har båda stått i fokus sedan den första säsongen och är på sätt och vis varandras motpoler. Vi vet sedan länge att de är kapabla att bära avsnitt själva med bravur.
 
I den tredje säsongen har vi däremot redan hunnit spendera två hela avsnitt med sidokaraktärer; avsnitt tre med Kevin Sr. samt veckans avsnitt med Matt, John, Laurie och Michael där Matt är den som drar det största lasset. Båda sidokaraktärs-avsnitten är av allra högsta kvalité, det finns verkligen inget jag hade velat förbättra.
 
Jag såg de första sju avsnitten inför den tredje säsongen av "The Leftovers" för snart två månader sedan. Veckans avsnitt är det avsnitt som jag burit med mig mest sedan den första titten. Som studerande religionslärare är jag möjligtvis särskilt lämpad att fatta tycke för det fantastiskt välspelade mötet mellan (den påstådde) Herren och en av Hans mest trogna tjänare (Matt).
 
Bill Camp, som vi under den förra sommaren kunde se i HBO:s "The Night Of", dyker upp för tredje gången i ett "The Leftovers"-avsnitt. Vid våra tidigare möten har han gått under de vaga namnen "Man at the Bar" och "Man on Bridge" i eftertexterna. Det är vid Kevins båda dödsfall som han tidigare dykt upp och spelat, vad det verkat, en nyckelroll på andra sidan döden.
 
I veckans avsnitt "råkade" han istället befinna sig på just den båt som Matt, John, Michael och Laurie färdades på. Men vi kommer inte att referera till honom som "Man on Boat". Han visar sig vara: Gud, vår skapare! Det är i alla fall vad han påstår.
 
Redan efter det tokhyllade avsnittet, "International Assassin", spekulerade jag kring huruvida "Man at the Bar" kunde vara Gud - tillskillnad från alla andra "döda" verkade han vara medveten om allt omkring sig på ett annat sätt. I "The Leftovers"-verklighet vill jag tro på att han verkligen är gud. De lever trots allt i en verklighet där två procent av jordens befolkning kan försvinna, helt spårlöst, vid samma tillfälle. Låt oss därför leka med tanken att han faktiskt är Gud.
 
Vad fick vi lära oss vid mötet med vår skapare då? 
 
 
1. Jesus var inte Guds son. Det är Marias ord mot Guds här.
2. Jesus återuppstod inte. Han hade däremot en enäggstvilling - vilket skapade förvirringen.
3. Eva skapades inte från Adams revbev - det var hans skenben.
4. Det var ingen Big Bang. Det fanns inget, sen ljus. Gud skapade oss.
5. Gud bad Abraham döda Isak för att se om han skulle göra det.
6. Ja, evolutionen är riktig, men den fungerar inte som vi tror.
7. Gud hade inget med korstågen, förintelsen eller andra folkmord att göra.
8. Det finns inte och har aldrig funnits några enhörningar.
9. Det var Gud som låg bakom det plötsliga försvinnandet av två procent av världens befolkning. Varför? För att han kunde.
10. Han är den enda sanna guden.
 
I mötet mellan Matt och "Gud" ställs Matts tro på prov. Matt och Kevin Sr. har under seriens gång varit de två som haft hundraprocentig, blind, tro. Det är därför särskilt passande att det är just dem vi fått följa extra nära i dessa sidokaraktärsdrivna avsnitt. 
 
Matts tro härstammar från faktumet att han som barn var dödligt sjuk, men efter att ha bett till Gud så räddades han mirakulöst. Sedan dess har han offrat allt för att sprida Guds ord och kärlek som pastor. Det blev Matts mening med livet, enligt han själv. Vid varje motgång så antog han bara att hans tro testades men inget har någonsin kunnat rubba hans tro. Inte ens när hans föräldrar brann inne och lämnade honom ensam med sin syster, Nora. Inte heller när de två procenten försvann, varav en ifrån en bil som körde rakt in i hans fru vilket försatte henne i ett komatillstånd. Inte när han förlorade sin församling och kyrka till en kedjerökande kult. Inte heller förlorade han hoppet, ellet sin tro, efter att hans fru vaknat till liv och givit honom en son bara för att båda fly ifrån honom och hans "tro".
 
All denna smärta som han ställts inför under sin livstid har han burit, nästan med glädje, som tack för att Gud räddade hans liv som barn. Nu sitter Herren här, fastsurrad i en rullstol framför honom. Matt var först säker på att mannen framför honom bara var någon som utgav sig för att vara Gud, men under deras möte verkar han övertygas. Det är hans skapare som sitter där framför honom. Men genom följande meningsutbyte tar Gud hål på det som varit Matts mening med livet sedan han var en liten, nybotad, pojke.
 
- Jag offrade min lycka. Jag lät min familj överge mig.
- Varför?
- För Dig!
- Allt du har gjort har du gjort för att du trodde att jag såg på. För att du trodde att jag dömde. Men det gjorde jag inte. Du har inte gjort något för mig. Du gjorde det för din egen skull.
 
 
Vilket fantastiskt ögonblick att få bevittna. Det hade inte fungerat i någon annan serie än just "The Leftovers". Att sidokaraktären får ett möte med Gud och förevigt ändras. Dagen efter när han blir ombedd att följa med ner till en polisstation så får han frågan om han har något viktigt att göra. Ni vet, Matt, snubben som precis hyrt ett flygplan och övertalat en pilot att lämna sin sjuka mamma för att flyga runt jorden - nepp, han meddelar att han inte har något viktigt för sig. Inte längre.
 
Ja, vi har nått fram till slutet av veckans eftersnack och jag har inte ens nämnt lejonet Fraiser, sexbåten eller den nakne fransmannen som öppnade avsnittet med att avfyra en atombomb från en ubåt. Ni hör själva, ett helt otroligt avsnitt. En sak till bara, det perfekta avslutet med Matt tittandes rakt in i kameran (efter att lejonet kalasat på vår skapare):
 
- Det där är han jag berättade om.
 
Under båtresan beklagade han sig över mannen som utgav sig från att vara Gud - det är ett sätt att tolka den sista meningen. Eller så menar han; det där är Gud, det är han jag har berättat för er om under hela mitt liv. Nu är det slut med det.
 

Följ "The Leftovers" hos HBO Nordic där nya avsnitt sänds varje måndag.

 
 
En sista hälsning bara till den som vill gräva lite djupare. Lejonet, Fraiser alltså... det finns en film om honom: "Fraiser, The Sensuous Lion" (1973). Här är en fantastisk poster för filmen!
 
 
Vad tycker du om den sista säsongen av "The Leftovers" hittills?
| 17 maj 2017 23:01 |