Sponsrat

Skribent

Jonatan Blomberg

9 maj 2017 | 21:29

Eftersnack: Vad är egentligen det rätta svaret på frågan i senaste "The Leftovers"?

Vi är nu framme vid halvtid i "The Leftovers" sista säsong, endast fyra avsnitt återstår. I veckans avsnitt får vi följa med Kevin och Nora till Australien; i vanlig ordning uppstår magi när fantastiskt skådespel blandas med utsökt utvald musik och bland det bästa av det bästa inom manusskrivande.
När Nora och Kevin anländer till Australien dröjer det inte mer än några minuter innan handlingen särar på de båda. Kevin ser "Evie" hållandes en skylt där det stod "Surat 81", vilket är en passage i Koranen som berättar om att domedagen är nära och vilka tecken du ska söka efter. 
 
Det visar sig att hans psyke ännu en gång spelar honom ett spratt, vilket han med Lauries hjälp lyckas vakna upp ur. Men om vi nu ska applicera förra veckans nonstopp-tro från Kevin Sr. så går det i slutet av avsnittet ändå att dra paralleller till tro och det gudomliga. 
 
Om Kevin Jr. inte hade sett fejk-Evie stå där så hade han aldrig dykt upp på i live-sändningen genom vilken hans far kunde finna sin son. Om far och son Garvey faktiskt är utvalda, är detta ett tecken så gott som något på hur kosmos verkar vilja att de ska befinna sig på samma ställe under 7 årsdagen. 
 
Under tiden Kevin Jr. letar efter Evie så beger sig Nora mot de påstådda forskarna som hon vill avslöja som bedragare. Som tittare undrar jag däremot hela tiden om inte en stor del av henne trots allt hoppas att hon har fel.
 
Large 3399a7aaa31ed014ed9763b0b76fda88 the 20leftovers
 
Efter att ha gått igenom en läkarundersökning och snackat lite generellt om "laserkanonen" så är det slutligen dags för en frågestund. Här ska det avgöras om Nora är värdig att fortsätta processen mot en resa dit de två procenten försvann.
 
- Ett tvillingpar föds. En av dem växer upp och kan bota cancer - men bara om den andra dör nu. Du behöver inte döda barnet själv, men du måste nicka för att det ska hända. Nickar du?
 
Nora hade förberett ett försvar till varför hon tagit med sig Kevin till Australien, om hon nu verkligen önskar lämna vår dimension. Istället får hon denna "enkla" fråga. Det syns hur hon slappnar av och tänker efter.
 
- Om jag nickar, hur kommer barnet att dö? Får det lida eller sker det snabbt och smärtfritt? Är det mina egna barn?
 
När hon blivit försäkrad om en snabb, smärtfri död av någon annans barn tycker hon att valet är enkelt. Hennes resonemang landar i att "barn dör varje dag, vad gör väl ett till" om hon ges möjligheten att bota världen från cancer.
 
Hade "Fem myror är fler än fyra elefanter"-Magnus och Brasse varit i rummet så hade de studsat omkring och ropat "FEL FEL FEL FEL"! För direkt efter detta tittar forskarna på varandra och informerar Nora om att hon inte gått vidare till nästa steg.
 
Minns ni killen som brände ihjäl sig ute i öknen, framför en chockad Kevin Sr.? Innan han tände på, frågade han om Kevin skulle döda ett barn om det skulle bota cancer. När Kevin svarade att han inte skulle göra det så instämde mannen. Det var precis vad han hade svarat när "dem" frågade honom - men han fick ändå inte någon hjälp över till den andra sidan.
 
När den här scenen spelades upp under det tredje avsnittet, var det bara en av många små detaljer - som inte verkade viktigt för säsongen i stort, bara ett ytterligare stopp på vägen för Kevin den äldre. Med det fjärde avsnittet bakom oss står det däremot klart att scenen i öknen spelade en större roll än vi först trott.
 
Mannen hade uppenbarligen blivit kallad till ett liknande möte som Nora. Gått igenom samma procedur inför att bli sprängd i bitar av en laserkanon kapabel att transportera dig till en annan dimension. Om det nu ens finns en maskin det vill säga. För, om mannen svarade rädda barnet och behåll cancer - samtidigt som Nora svarade döda barnet och bota all cancer, men båda har fel svar. Ja, vad är då tanken med frågan? 
 
Är det ett "jag vet inte" som är utvägen? Eller beror det helt enkelt på motivationen som ges inför svaret? Kanske är det en del i processen - att alla nekas. Efter att ha blivit nekad möjligheten att återförenas med någon man förlorat, kanske ens sanna jag tar vid och visar om du är värdig "resan" eller ej.
 
Mannen tog det uppenbarligen ganska hårt, han tog ju som bekant livet av sig. Mark Linn-Baker från avsnitt två (han som ringde till Nora ni vet) hade åtminstone tagit sig längre i processen än till frågestunden med fysikerna så det verkar ändå som att det ska gå att klara frågestunden.
 
Large 05b816248c26aa81c4a421cba67fbeef the 20leftovers 204
 
Vi är framme vid slutet av avsnittet när Nora och Kevin möts igen. Den som inte tror det finns elefanter i Australien har inte varit i det hotellrummet. Alla elefanter i rummet, som de båda tassat omkring i flera års tid, blir slutligen uppmärksammade. Kevin är märkbart tagen efter sin dag och inser där och då att Nora egentligen inte bryr sig, det enda hon har plats för i sitt hjärta just nu är barnen hon förlorade.
 
Kevin eldar upp Bibelns uppföljare, Nora röker, brandlarmet går och Kevin lika så. Ensam kvar på sängkanten sitter Nora, sprinklersystemet sätter igång och dränker rummet i vatten. Tårar och sprinklervatten formar en första störtflod, är det här slutet för Nora och Kevin?
 
När Kevin Jr. kommer ut på gatan råder stor förvirring. Vad som inledningsvis verkat bero på hans lilla brasa på hotellrummet verkar nu vara något mycket allvarligare. Explosionen? Alla flyg är inställda? Pappa Garvey hämtar upp sin chockade son och frågar: "Har du inte sett på nyheterna"?
 
Följ "The Leftovers" hos HBO Nordic där nya avsnitt sänds varje måndag.
 
Nu har jag haft turen att få se sju av de åtta avsnitten denna säsong i förväg, allt jag vill säga om nästa veckas avsnitt är att det är mitt favoritavsnitt från den här säsongen av "The Leftovers" - det är ett avsnitt jag burit med mig sedan jag först såg det för en månad sedan och fortfarande tänker på nästan dagligen. Missa. Inte. Det. 
 
Vad tycker DU om säsongen hittills?
| 9 maj 2017 21:29 |