SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

23 oktober 2016 | 15:00

Eftersnack: The Broker gör ett obehagligt hembesök i ”Quarry”

”Quarrys” nästsista avsnitt lämnar mig både förvånad och exalterad.
Det är snart dags att ta farväl av karaktärerna för den här säsongen och efter några lugna avsnitt börjar saker och ting återigen bli allvarliga på riktigt. Med bara ett avsnitt kvar ställs Mac inför en utmaning som kan vända upp och ner på hela hans tillvaro igen.

Detta hände


Mac och Joni hamnar i ett äktenskapsgräl när han upptäcker att hon i hemlighet planerar att sälja huset. Det dröjer inte länge innan han inser att det är rätt beslut att ta och att det är dags att gå vidare i livet, särskilt när han väl lyckas klara upp sina angelägenheter med The Broker. Under tiden hittar Ruths son, Marcus, de försvunna pengarna som Arthur hade fått vid sitt första uppdrag. Polisen Tommy börjar dessutom lägga ihop två och två med insikten att Mac har varit inblandad i samtliga ouppklarade brott som har inträffat sedan han återvände från Vietnam.Mac riskerar att ställas inför rätta


Det var uppenbart att det skulle hända. Det var bara en tidsfråga om när. Till slut har poliserna avslöjat Mac som personen de söker efter. Samtidigt som det inte behöver betyda något alls för berättelsen (det kan mycket väl sluta med att Mac eller någon annan helt enkelt beslutar sig för att skjuta ner Tommy på plats), kan det också innebära att serien återigen tar en helomvändning i dramaturgin och rör om i grytan ännu mer. Det kan sluta i en katt- och råttalek mellan båda parterna, men det kan också betyda att de i det ögonblicket sluter upp med varandra för att göra slut på The Broker en gång för alla innan Mac frivilligt lämnar in sig själv för sina brott.

Oavsett vad som händer hoppas jag på att få se en banbrytande upplösning, olikt något vi tidigare har sett. Regissören Greg Yaitanes har trots allt experimenterat mycket vid inspelningarna vad gäller framförallt kameraarbetet, men även en del med uppbyggnaden av dramaturgin och karaktärsfördjupningarna. Mycket fokus läggs på karaktärernas relationer till varandra, vilket framförallt märks i scenerna med Mac och Joni.Även de små, korta mötena har en viss betydelse. Joni träffar The Broker för första gången, utan att ens ha en aning om vem det egentligen är som står framför henne och de pratar om helt vardagliga ting som om det inte är några konstigheter alls, medan jag som tittare genast tror att hon eventuellt befinner sig i och fara och försöker säga åt henne att gå därifrån. 

Eller den allra sista scenen när Mac plötsligt har en pistol riktat mot sig, öga mot öga med Tommy som även det är ett första möte för dem. Och vilket möte! Tommy smyger upp bakom honom och ropar hans namn, Mac vänder sig om och utbrister ”What the fuck” med stor förvåning innan det klipper till eftertexterna. Jag står som mållös. För jag är lika förvånad som Mac borde vara. För det är första gången ett avsnitt slutar med en cliffhanger. För det är en tydlig markering på att vi precis har kommit in i säsongens klimax.

Det är nu det blir som mest spännande och förhoppningsvis är skaparnas ambitioner högre än vanligt där de skruvar upp nivån till max på allt som är bra med serien.Veckans bästa scen


Mötet mellan Joni och The Broker toppade det mesta den här veckan. De förde ett helt oskyldigt samtal som ändå gav en obehaglig känsla i kroppen. Dels genom att vi vet vem The Broker är och vilka moraliska värderingar han har, dels genom hur karaktärerna och kameran var placerad i rummet.

Joni stod i förgrunden medan The Broker stod vid sidan av kameran, synlig för oss endast genom spegeln som hängde på väggen bakom Joni. Det ger intrycket av att han befinner sig i två olika delar av rummet samtidigt och har full överblick över vad som händer därinne, samt att han ser Joni från alla sidor och vet troligen mer om henne än vad hon själv gör. 

Trots att det är Joni som bor i huset är det fortfarande han som befinner sig i toppen av den rådande maktordningen.

Säsongsfinalen av "Quarry" kommer nästa lördag på HBO Nordic.

| 23 oktober 2016 15:00 |