Sponsrat

Skribent

Jonatan Blomberg

24 april 2017 | 18:10

Eftersnack: Carrie Coon är förkrossande bra i veckans "The Leftovers"

"The Leftovers" är tillbaka med sitt andra avsnitt för säsongen och i vanlig ordning bjuds vi på något utöver det vanliga. Carrie Coon som Nora "Cursed" Durst är fantastisk, det råder ingen tvekan om den saken. "Perfect Strangers", Wu-Tang Clan och en kastad spade visar sig vara några av de många ingredienserna som behövdes för att skapa veckans TV-guld.
Som ni säkert minns så rundades förra veckans avsnitt av med Nora Dursts åldrade ansikte i fokus. Eller, ja... vi ska väl aldrig ta något för givet när det kommer till "The Leftovers". Kvinnan i fråga gick under namnet Sarah och sade sig inte känna någon vid namn Kevin. Det framgick inte heller om vad vi såg var delar ur en avlägsen framtid, en tidigare okänd Durst-släkting (skrämmande lik vår egen Nora) eller något helt annat.
 
Frågorna är många, men som "The Leftovers"-tittare vet vi redan att svaren alltid är få. Det kommer med andra ord inte som någon större förvåning att säsongens andra avsnitt inte ägnar en endaste sekund åt att kommentera slutet på det föregående avsnittet. Men vi får i alla fall spendera en hel del tid med Nora!
 
Carrie Coon, som spelar Nora Durst är högaktuell både i "Fargos" tredje säsong (som också den visas hos HBO Nordic) samt "The Leftovers" sista säsong. Vi tittare kommer alltså att kunna hänföras av hennes skådespel dubbelt upp under de kommande veckorna. Perfekt.
 
Det andra avsnittet för säsongen har ett slags "följ med Nora på jobbet"-upplägg. Vi får under inledningen se hur "mannen i tornet" verkar få en hjärtinfarkt, och i skydd av nattens mörker, ramlar ner från tornet. I bakgrunden ser vi hur den uppblåsta Gary Busey-statyn fortfarande svajar i vinden - i väntan på skådespelarens återkomst.
 
Mannen forslas snabbt bort av sin fru, numera änka, som tältar vid foten av pelaren. När Miracle-invånarna sedan vaknar börjar genast rykten om mannens försvinnande att spridas. Han hade trots allt förvandlats till något av en turistattraktion, eller åtminstone ett landmärke för stadens invånare. Nu tros han ha försvunnit till samma ställe som de redan försvunna två procenten. 
 
Nora Durst har i den tredje säsongen åter börjat arbeta för staten som granskare av (påstådda) nya försvinnanden. Efter att ha förlorat sina två barn och make är hon själv en av de som drabbades hårdast när de två procenten försvann världen över. Det är därför inte så svårt att förstå varför hon är så hänsynslös mot någon som försöker lura systemet.
 
I trailern, inför den andra säsongen, kunde vi se att Nora tar emot ett telefonsamtal där hon erbjuds att få träffa sina barn igen. Tack och lov fick vi redan nu, i det andra avsnittet för säsongen, veta mer om hur detta teoretiskt sett skulle gå att ordna. Här visar skaparna bakom "The Leftovers" framfötterna ännu en gång i upplägget inför veckans avsnitt. Några av manusförfattarna lär vara fans av 80-tals sitcomen "Perfect Strangers"...
 
Redan under pilotavsnittet av den första säsongen så fick vi tittare veta att kändisar som Jennifer Lopez, Shaquille O'Neal, Gary Busey och samtliga återkommande skådespelare ur sitcomserien "Perfect Strangers" hade försvunnit bland de två procenten. Under den andra säsongen fick vi veta att skådespelaren Mark Linn-Baker (från "Perfect Strangers") hade överlevt, men att skammen över att bli lämnad ensam kvar varit så stor att han flydde till Mexico för att lura världen om sitt försvinnande.
 
Veckans avsnitt heter: "Don't Be Ridiculous", vilket är en av "Perfect Strangers" mest använda citat. Introlåtarna denna säsong kommer att vara olika inför varje avsnitt, veckans introlåt användes som signaturmelodin för "Perfect Strangers". Men den största blinkningen åt sitcomen från 80-talet är givetvis att självaste Mark Linn-Baker, i egen hög person, dyker upp i avsnittet som talesperson för den underground-laserkanons-rörelse som erbjuder Nora att få träffa sin barn igen.
 
 
"The Leftovers" är full av blinkningar som många gånger flyger de flesta tittarna över huvudet. Men de gör det ändå, varje avsnitt är enormt genomarbetat - på varje nivå. Hantverket bakom serien är nästan lika intressant som vad vi tittare slutligen får se i de färdiga avsnitten!
 
När det kommer till användandet av musik i serien så är låtarna lika perfekt avvägda som skådespelarnas repliker. Jag har redan nämnt användandet av signaturmelodin men avsnittets mest intressanta musikanekdot är användandet av Wu-Tang Clans "Protect Ya Neck" under den magiska trampolinscenen med Regina King och Carrie Coon. Wu-Tang Clan-sånger är på grund av rättighetsmässiga skäl en mardröm att använda sig av - det kostade serien slutligen drygt en kvarts miljon kronor att använda låten till den specifika scenen. Men. Bara det bästa är bra nog åt "The Leftovers".
 
Det finns så enormt mycket att lyfta fram ut varje avsnitt av "The Leftovers". Jag har exempelvis inte nämnt scenen när Nora kommer hem och hittar Kevin med en påse över huvudet. Inte den gripande scenen precis innan de hoppar loss till "Protect Ya Neck". En av mina personliga favoritscener är den med spaden, spaden som Nora kastar ut ur bilen efter att hon insett att Lily inte längre vet vem hon är - det är en fruktansvärt hjärtskärande scen. 
 
Sen har vi såklart avslutningen med didgeridoomusiken i bakgrunden till en kängurus sista andetag. Välkommen till Austrailen! Men mer om detta i nästa veckas eftersnack.
 
Följ "The Leftovers" hos HBO Nordic där nya avsnitt sänds varje måndag.
 
Vad tycker ni om säsongen hittills?
| 24 april 2017 18:10 |