SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

24 september 2016 | 15:00

Eftersnack: Slagsmålsscenen i ”Quarry” är förbluffande välgjord

Huvudkaraktären i ”Quarry” lämnas lite åt sidan för att ge mer plats åt hans fru, Joni. Hon har alltid funnits där, men aldrig haft en betydelsefull roll. Plötsligt händer det något med henne. Hon får en starkare personlighet och kan rentav få en hel del att säga till om i kommande avsnitt.

Detta hände


Premissen är simpel: Joni är kidnappad! Det är den enbente mannen, som Mac och Arthur försökte mörda i säsongspremiären, som är förövaren och numera är ute efter hämnd. Mac upptäcker bortrövningen efter att ha kommit hem från en kärleksaffär och hittar ett meddelande i badrummet skrivet med blod. Det är nu upp till honom att hitta henne och vänder sig desperat till sin uppdragsgivare, The Broker. Utan att ha den minsta aning om vart de ska börja leta behöver de inte misströsta länge, eftersom det visar sig att Joni kan ta vara på sig själv och kommer på en flyktplan. Väl återförenade bestämmer Mac att de inte kan återvända hem på grund av säkerhetsrisken och måste hitta en tillflyktsort. Det verkar som att Macs handlingar får allt sämre konsekvenser för både honom och hans familj. Oops…

Kan Joni ställa till med trubbel?


En karaktär som mestadels har stått i bakgrunden, men som fått mer utrymme nu på grund av avsnittets händelser, är Joni. Bortsett från otrohetsaffären har hon tidigare gett intrycket av att hon inte kommer att vara särskilt betydelsefull för handlingen. Inte blir det bättre av att hon dessutom sätts i rollen som offer den här veckan. Plus att Mac tycks se henne som en privat ägodel han måste vara överbeskyddande mot.

Något hände däremot. Hon har fått reda på sanningen om Mac, och även om hon kanske till viss del fortfarande förnekar den kommer den ligga och gro i bakhuvudet. Utöver det flyr hon på egen hand och visar att hon vågar ta till vapen när det krävs. Det är mycket möjligt att hon har mer att bidra med och blir en kraft att räkna med – på gott eller ont. Kanske väljer hon att motarbeta Mac när hon väl accepterar sanningen med insikten att det han gör är fel, eller utav kärlek för sin make väljer att hjälpa honom försöka hitta en väg ut ur den kriminella organisationen. Hon kan bli en välbehövlig kontrast mot Macs dalande hälsa och jag vill se mer av henne.Veckans bästa


Att välja ut veckans bästa scen är svårt, då det finns tre scener som sticker ut ordentligt i avsnittet. Den första är när Joni försöker få ur sin kidnappare vad han vill med henne, och han avslöjar Macs mörka hemligheter och sitt hämndbegär mot honom. Humörsvängarna som han får visar olika sidor av hans personlighet och den dämpade musiken som hörs några minuter in får mig att undra vilken fara Joni egentligen befinner sig. Det dröjde inte länge innan jag fruktade att allt skulle utveckla sig till våldtäktsscen. När hon sedan lyckas gömma en kniv under kläderna stegrar spänningen till max. Kommer hon enbart att använda den till att fly eller också angripa sin förövare?Den andra scenen är mellan Buddy och hans mor, där Buddy öppnar upp sig för hur han känner om sitt jobb. Det är fördjupning av hans karaktär där vi får en insikt över hans kluvna samvete om att ha fastnat i en kriminell bana i livet. Vad som däremot förbluffar mest är att han har en så pass bra relation till sin mor att hon vet allt om hans yrke och tycks acceptera det utan att blinka. Av någon anledning blir det smått humoristiskt att hon är så godtycklig eftersom det skapar en nyans till deras relation som i normala fall skulle anses vara väldigt udda.

Den tredje scen lyckas ändå vara den som utmärker sig mest och är när Joni gör ett flyktförsök från stället där hon hålls fången. Från att ha en hyfsat likgiltig inställning till henne tog hon utan förvarning all uppmärksamhet och blev en ny favoritkaraktär. Slagsmålet mellan henne och hennes förövare är återigen filmad i en enda tagning, vilket håller på att bli ett kännetecken för ”Quarry”. I de tre avsnitt som hittills har släppts har det alltid funnits minst en scen med en lång tagning och utförandet är alltid förbluffande välgjort. ”True Detective” bleknar nästan i jämförelse. Det må vara svårt att toppa den berömda sex minuter långa tagningen i deras första säsong, men fortsätter det såhär kan ”Quarry” slå det med hästlängder. Synd bara att vi inte får se dessa tagningar oftare.

Vilken roll tror du att Joni kan spela i kommande avsnitt? Har du också lagt märke till de längre tagningarna?
| 24 september 2016 15:00 |