SPONSRAT

Skribent

MovieZine

9 juni 2018 | 07:00

Eftersnack: ”Six” på uppdrag i Sarajevo

I det tredje avsnittet blir det dags för elitsoldaterna i ”Six” med Gina i spetsen att bege sig till Sarajevo i Bosnien för att hitta John, aka "The Prince", men som väntat är han inte helt lätt att fånga in...
Säsongens tredje avsnitt inleds med ett gäng vältränade killar som joggar i skogen. John, aka "The Prince" springer lätt om de andra, men måste stanna för att ta emot ett samtal på mobilen. Han får veta att jihadistorganisation han jobbar för har beslutat att både Gina och Michael ska avrättas, men inte riktigt än... Michael kan fortfarande vara till någon liten nytta.

Det blir upptakten på en blodig katt-och-råtta-lek, för snart beger sig Six-teamet med Gina i spetsen till Sarajevo i Bosnien, där de hamnar på en boxningsmatch i en gammal lagerlokal. Buddha, Alex, and Trevor går in för att hålla ett öga på den de tror är John, vilket får en överraskande vändning...

Är det inte lite intressant hur de olika karaktärerna ser på krig och idealen bakom, vilket väldigt tydligt speglar dagens USA. Trevor, som drar alla över en kam när han likställer muslimer med terrorister. Som tar på sig ett halsband med ett finger, gjutet efter ett av hans offers fingrar, nämligen Usama bin Ladens son.

Smaklöst, förskräckligt, okänsligt eller bara excentriskt? Robert likställer det i alla fall med en talisman, som typ en harfot. Men vår tids okänslighet inför vad som bör och inte bör filmas avhandlas också, när det håvas fram mobilkameror över raden av döda människor, som något sorts 2000-talets trofétänkande. Etiskt eller oetiskt? Även här går synpunkterna isär bland soldaterna.

Och på hemmaplan vill Jackie skaffa sig en pistol men Ricky säger nej. Det tar åratal av träning för att hantera en, förklarar han, så även om hon känner sig otrygg är detta inte rätt lösning. Då ber Jackie istället Alex att hjälpa henne.

Det här speglar också nutidsdebatten om ”en bra person med en pistol” verkligen kan vara lösningen på problemet med ”en dålig person med en pistol”, som exempelvis att lära skollärare skjuta snarare än att strama åt reglerna för innehav.

Skolskjutningarna fortsätter ju att hända med jämna mellanrum i USA och även om de amerikanska familjerna är oroade har ännu ingen realistisk lösning på problemet presenterats. Jackie fortsätter att vädja till Alex, och säger att hon behöver denför att skydda sin familj.

Den gruvligaste och mest oväntade scenen i detta avsnitt måste väl ändå vara då Marissa återvänder från mataffären och ser hennes muslimska granne bli trakasserad av två män. Hon lyckas köra bort dem och dra in honom i sin lägenhet, men här vänder scenen brutalt från mannens glädje över att upptäcka att hon är också är muslim, till förfäran över att se bilderna på Rip som hon alltså har dödat.

Nej, unga, flickaktiga Marissa är verkligen ingen blödig karaktär. Det finns bara ett sätt att avvärja upptäckten, och det innefattar starka armar och ett tungt askfat. Fortsättning följer nästa vecka då ”Six” visas på HBO Nordic den 14 juni. Kommentera gärna nedan, så fortsätter vi vårt eftersnack.
| 9 juni 2018 07:00 |