SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

16 december 2016 | 16:00

Eftersnack: Rollo är äntligen tillbaka i ”Vikings”

Veckans avsnitt ”Two Journeys” rättar till de fel som har begåtts tidigare i serien.
”It can only be you…and me.”
”You and me? You mean an old man and a cripple?”
”Yes.”

I veckans avsnitt, "Two Journeys", fördjupas relationen mellan Ragnar och Ivar ytterligare. Efter att deras långskepp har sjunkit, och de flesta dog, så bestämmer sig Ragnar och Ivar, tillsammans med de kvarstående krigarna att fortsätta sin färd, men i och med att Ivar är handikappad så har han svårt för att hänga med i mannarnas tempo. Han försöker då förgäves att få på benskenan, men Ragnar står inte ut och kastar bort den. 

Det leder till den bästa repliken i hela avsnittet, ”I’m not going to stand around all watching you try to be normal. You never will be. Once you realize that, that is when greatness will happen. Now crawl.” 

Det var fullständigt underbart, och jag älskade varenda sekund av det.

Relationen mellan Ragnar och Ivar har kommit att bli min favorit-aspekt av säsong 4b. Det är väldigt berörande med tanke på att Björn först ville döda Ivar vid födseln. Därför att han trodde att Ivars handikapp skulle göra honom värdelös. Men Ragnar berättar då att Ivar är speciell, p.g.a hans handikapp. Det har gett honom en styrka som hans bröder inte besitter. Alla scener med Ragnar och Ivar var fantastiskt bra. Kan knappt bärga mig inför kommande avsnitt.



Fast vad var det bästa med detta avsnitt? ROLLO IS BACK! Äntligen är Rollo tillbaka, och det gjorde att jag satt med ett brett leende. Björn och hans mannar anländer till Normandy’s strand för att förhandla med Rollo, och kunna segla säkert. Björn och mannarna blir dock fängslade, och det leder till dispyter inom kretsen. 

Rollo bjuder då in Björn till kammaren, där en bibliotekarie från Paris befinner sig. Rollo säger att Björn och mannarna kan segla säkert igenom den frankiska kusten på ett villkor: Att Rollo får följa med. Rollo’s fru, Gisla är inte alls glad över detta, men Rollo säger till henne att medan han älskar henne och deras barn väldigt mycket, så kan han inte förneka den del av honom som fortfarande är en viking. Trots att han vet att detta antagligen innebär slutet för honom och Gisla, så har Rollo bestämt sig. Jag applåderade som en galning. Det var fan på tiden!

Jag vill passa på att ge tummen upp för bland de bästa striderna i "Vikings"-historia. Lagertha leder en brutal attack mot Kattegatt med hjälp av bland andra Torvi. Det var fullständigt underbart på alla sätt och vis. Det var brutalt, smutsigt och samtidigt visuellt och audiellt hänförande. Påminde mig lite om den scenen i "Den tunna röda linjen" där soldaterna flankerar ett japanskt fäste. Jag säger inte att det var lika bra som nämnda scen, men visuellt så påminde den mig väldigt mycket om det.

"Two Journeys" rättar till de fel som har begåtts tidigare i serien. Denna gång kändes det som att vi verkligen var påväg. Dialogerna kändes alla viktiga, det fanns inga onödiga transportsträckor, och det var fantastiskt roligt att återse Rollo i sitt rätta element. Nu taggar vi inför nästa vecka.

Vad tyckte ni om "Two Journeys"? Kommentera där nedan.
| 16 december 2016 16:00 |