SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

10 september 2016 | 09:00

Eftersnack: ”Quarry” visar stark potential i första avsnittet

Om du älskar skitiga, karaktärsdrivna serier är nya actiondramat ”Quarry” på HBO Nordic värd en titt. Vi skriver spoilerfritt om säsongspremiären.
Höstterminen har dragit igång och med det är det dags att bänka sig framför både nya och återkommande tv-serier i höstmörkret. En av dessa nya serier är ”Quarry”, skapad av Greg Yaitanes som även låg bakom den populära serien ”Banshee”. Även om du redan är nyfiken på serien eller om du kanske till och med aldrig har hört talas om den, så är det här guiden för dig. Jag har hunnit se det första avsnittet och är här för att introducera vad man kan förvänta sig.

Vad är ”Quarry”?


”Quarry” utspelar sig år 1972 och följer Mac Conway (Logan Marshall-Green), en krigsveteran som precis har kommit hem från Vietnamkriget för att återförenas med familj och vänner, men på grund av krigets kontroverser blir han frånstött både av både samhället och hans närmaste. Plågad av sin tid i kriget måste Mac återanpassa sig till vardagen samtidigt som han blir kontaktad av en främling som vill anlita honom som yrkesmördare.

Precis som alla andra nya tv-serier fungerar pilotavsnittet som en introduktion för karaktärer och handling, ett smakprov som pekar mot vad vi kan förvänta oss under säsongens resterande sju avsnitt. På ett väldigt enkelt sätt etableras Mac som en person som inget hellre vill än att lämna kriget bakom sig, men ständigt påminns av omgivningen om att han har mördat människor och hemsöks av upplevelserna bara genom att utföra simpla, vardagliga aktiviteter. Dessa våndor leder honom till slut till att acceptera sitt första uppdrag som kontrakterad mördare.Skådespelarna


Efter drygt en timme av serien har flera av karaktärerna redan hunnit visa hur mångbottnade de är och det finns fortfarande många sidor hos dem att upptäcka. Med karaktärer av den här kalibern lär det krävas en viss grad av påfrestelse för skådespelarna att leverera, vilket de lyckas med bravur. Vid ett flertal tillfällen bjuds vi på minuter långa tagningar där karaktärernas humör växlar på nolltid och flera gånger ligger kroppsspråk och känslouttryck i fokus framför dialogerna. Logan Marshall-Green är av naturliga skäl den skådespelare som hittills har haft mest speltid framför kameran och än så länge verkar det som att han var helt rätt man för rollen när man gång på gång glömmer att det är rent skådespel och inte en verklig person vi får se.Första intrycket


Det vilar en tung atmosfär under hela avsnittet. Trots att det lilla vi har fått se utspelar sig i ett vanligt bostadsområde är det smutsiga saker som försiggår. Det är rått och skitigt och kommer med största sannolikhet att förbli så för att bevara realismen i den miljö vi bekantar oss med. En timme är inte tillräckligt lång tid för att ge ett ordentligt omdöme, men det har gett mig mersmak.

Det är en realistisk dramathriller med händelser och dialoger som aldrig känns överdrivna. Vad som är mest imponerande är hur nära inpå skinnet man kommer Mac redan nu. Man lever sig in i hans våndor och även om man tidigt inser att hans handlingar är fel, tack vare att han själv är medveten om att det han gör är fel, finns det en underliggande förståelse för varför han gör som han gör. Det är aldrig rättfärdigat, men man vet fortfarande vad det är han går igenom. Efter att ha gått ut i krig för att tjäna sitt land, bara för att bli utstött av sina fränder när han återvänder hem, tyder på att han är ett resultat av en misslyckad och onödig krigspolitik.Är ”Quarry” värd din tid? Om du älskar skitiga, karaktärsdrivna serier så är svaret definitivt ja. Förväntar du dig däremot något mer actionfyllt riskerar du att bli besviken, för att trots att de högintensiva scenerna finns där är det ändå på det stora hela ett lugnt tempo genom avsnittet. Personligen ser jag fram emot resterande delar av serien, mycket för att jag är nyfiken på hur mycket Mac Conway kan utvecklas och hur långt ner i djupet han kan dras under den här resan.

Se premiären av "Quarry" nu på HBO Nordic.


Tänker du titta på ”Quarry”? Eller har du rentav hunnit se första avsnittet, vad tyckte du i så fall?
| 10 september 2016 09:00 |