SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

9 oktober 2016 | 18:00

Eftersnack: ”Quarry” befinner sig i lugnet före stormen

Det ser ut som att det största hotet för Mac har röjts ur vägen och serien har kommit in i vad som kan ses som en mellanakt i avsnitt 5.
Bortsett från en oväntad, främlingsfientlig rörelse som drabbar några av karaktärerna, sträcker sig avsnittet i ett lugnt tempo som undersöker karaktärernas relation till en tid av oro och – i viss mån – desperation. Man kan kort och gott säga att vi befinner oss i ett lugn innan en annalkande storm som kommer att vända uppochner på allas världsbild.

Detta hände


En månad har passerat sedan Mac och Joni gömde sig på motellet och de har lämnats helt ostörda, utan kontakt från var sig Macs uppdragsgivare eller folk som har ouppklarade affärer med dem. På grund av att Mac har skulder upp över öronen lyckas de ändå inte leva i frid, medvetna om att de när som helst kan tvingas betala av den. Plötsligt dyker Macs uppdragsgivare upp utanför deras hus och tar honom till en avlägsen by, med den simpla anledningen att ha kul och slappna av, även om det verkar som att uppdragsgivaren har några andra ärenden som han håller hemliga.

Samtidigt sköljer en rasistisk våg över det lilla samhället där färgade människor blir hotade och överfallna. Arthurs familj tillhör de drabbade och hans änka, Ruth, finner en viss tröst i den mystiske mannen från tidigare avsnitt.

Tre avsnitt kvar – vad kan vi vänta oss?


Med endast tre avsnitt kvar av säsongen och med på tanke på alla olika riktningar serien har tagit är det i stort sett omöjligt att gissa sig till hur allt kommer att urarta sig i slutet. Det finns många lösa trådar att klara upp, men framförallt tre återkommande sådana.

Vi har polisutredningen på mordet på Arthur och Jonis hemliga älskare som ser ut att famla efter lösa halmstrån. Den har knappt fått någon tid i avsnitten alls, men måste ändå leda nånvart snart för att den inte ska kännas helt onödig.

Där finns också den mystiske mannen som redan vid sin introduktion visade att han är en person av betydelse, men hans hittills väldigt korta inhopp framför kameran gör det svårt att veta vilket syfte han spelar. Tidigare har han gjort ett oanmält hembesök hos Arthurs familj när ingen var hemma, vilket gav intrycket att han har något skumt i kikaren. Nu känns det lite som att han försöker utnyttja Ruth, men på vilket sätt är ännu oklart. Såvitt vi vet har han ingen relation till någon av karaktärerna, så mest troligt är att han har en ouppklarad affär med Macs uppdragsgivare, insett att Arthur hade något med det att göra och försöker använda sig av den kunskapen för att komma åt honom.

Slutligen har vi Macs skuld, som är vad som läggs ner mest fokus på just nu och lär vara grunden för den övergripande konflikten i resten av säsongen. För tillfället gör han sitt bästa för att betala av den, men det kan också sluta med att han i ren desperation bestämmer sig för att det lättaste alternativet är att försöka krossa hela organisationen istället.

Veckans bästa


Orkar ni höra mig tjata igen om de underbart långa tagningarna som då och då utförs i avsnitten? För efter avsaknaden av dessa förra veckan bjuds vi på en tagning som är två och en halv minut lång, vilken även markerar en av veckans viktigaste händelser. Och det är fortfarande lika välregisserat som alltid.

Det är bussturen i början jag pratar om, där Arthurs son Marcus får bevittna det första överfallet och en av hans skolkompisar blir brutalt misshandlad med en kofot, till den grad att man nästan vill vända bort blicken. Det är många människor i ett begränsat utrymme och många faktorer som måste gå i lås, vilket ser ut att ha fungerat med bravur. På samma gång öppnar det upp för ett sidospår i handlingen som i ett senare skede mycket möjligt kan braka samman med Macs ofrivilliga jobb som kontrakterad mördare.

Se nya avsnitt av "Quarry" varje lördag på HBO Nordic.

| 9 oktober 2016 18:00 |