SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

12 maj 2015 | 12:00

Eftersnack: Nalkas det slagfält igen i "Game of Thrones"?

Drakar matas och Norden är konservativt i "Game of Thrones"-säsongens femte avsnitt.
Häromveckan nämnde jag att vi hade sett seriens kanske lugnaste avsnitt hittills. Säsongens femte avsnitt slår garanterat det rekordet med råge. De som söker spänning i "Game of Thrones" har redan lagt märke till besvikelsen den här säsongen och det är fortfarande ingenting som har förändrats. Här är de enda pulshöjande sekvenserna två korta scener i början respektive slutet. Istället ligger fokuset i veckans avsnitt på att fördjupa förhållandet mellan de olika karaktärerna runtom i Westeros och bortom havet. Nu blir det också allt tydligare att det stora fokus som lagts på händelserna vid muren och Vinterhed bygger upp till en väldigt stor sammandrabbning mot säsongens slut.

Vi har vid ett flertal tillfällen sett hur Stannis har sökt Jon Snows hjälp för att få nya allierade i sitt tåg mot att erövra järntronen. Både Littlefinger och ätten Bolton har förutspått att han kommer att attackera Vinterhed först och nu tycks det som att han äntligen är på väg. I den långsamma takt som Stannis har färdats i innan lär det dröja några avsnitt innan han anländer. Ska vi gissa på att slaget om Vinterhed äger rum i det nionde avsnittet? Avsnitt nio i varje säsong har trots allt burit på några av de allra största eller viktigaste händelserna, med antingen brutala dödsfall på Stark-medlemmar eller stora slagfält som täcker ett helt avsnitt. Det hade känts dumt om de helt plötsligt bryter den traditionen.

C099eb6c93cfffaaadb91a91f2b25c2d game3

I vilket fall har det diskuterats tidigare om att med rätt bemanning bakom Vinterheds murar är slottet svårt att inta, och Roose Bolton lär inte ha brist på män, även om folket innanför murarna inte har synts särskilt mycket. Något viktigt att räkna med är dock att befolkningen där konservativt nog fortfarande är trogna familjen Stark och att Brienne också gömmer sig mitt ibland dem. Med den stundande belägringen med fiender både framför och bakom murarna lär Boltons hamna i ordentligt trubbel. Jag väntar ivrigt på att Sansa ska ta modet till sig att hämnas mordet på sin familj och förlåta Theon som inte går att göra annat än att sympatisera med. Det är dags för henne att inta en starkare roll nu istället för att låta ytterligare en sadistisk man leka med henne.

Vad gäller Jon Snow så kämpar han med att fatta svåra beslut i rollen som överbefälhavare, och det innebär att sänka det lilla förtroendet som hans män har för honom genom att sluta fred med det fria folket och låta dem komma förbi muren. Det positiva med detta är att han har en tillräckligt bra människosyn för att se dem som jämlikar istället för vildar. Det negativa är väl att ännu fler män lär vägra lyda order så att han återigen tvingas reducera antalet väktare. Eller om flera stycken vänder sig mot honom samtidigt och gör myteri.

C099eb6c93cfffaaadb91a91f2b25c2d game2

Tyrion och Jorah tar en oväntad väg genom Valyriens ruiner på sin färd mot Meereen, platsen där ätten Targaryen härstammar från. Det är en vacker plats och finstämd scen som förstörs av det plötsliga anfallet från "stenmännen" som kändes mer som ett sätt att få in lite mer tempo i avsnittet snarare än en genomtänkt sekvens. Den enda information vi fick om stenmännen är att de är förvisade och svårt insjuknade i gråfjäll (samma sjukdom som Stannis dotter har). Själva det faktum att vi inte ens kände till deras existens innan gjorde hela scenen konstlad, med musik som var som tagen från en extremt dålig actionfilm. Och nu är Jorah tydligen också smittad. Är det hans tur att lämna serien härnäst?

I Meereen statuerar Daenerys exempel genom att mata sina drakar med stadens befolkning. Ett ganska udda och brutalt sätt att få sin vilja igenom, men hon inser lyckligtvis vikten av demokrati och bestämmer sig för att öppna stridsgroparna samtidigt som hon ger Hizdahr zo Loraq ett … äktenskapserbjudande? Vi får hoppas att båda besluten bär frukt, men har vi lärt oss nånting så är de flesta bröllop ett dåligt omen för viktiga karaktärer och det finns ingen anledning att tro att det här kommer att vara annorlunda, särskilt inte med tanke på att Harpyans söner härjar i staden. I den här takten kommer säkert alla att vara döda innan serien har fått ett avslut.


Tror ni att ett nytt episkt slagfält väntar i slutet av säsongen? Är hoppet ute för både Jorah och Daenerys? Kommentera gärna nedan!
| 12 maj 2015 12:00 |