Eftersnack

Skribent

Anders Eklöf

2 september 2022 | 16:00

Eftersnack: Vem är den mystiska mannen i "Maktens ringar"?

Anders Eklöf diskuterar det andra avsnittet av "Sagan om ringen: Maktens ringar", som inte riktigt mäter upp mot premiären. Vem är egentligen den skäggiga mannen?
Efter ett fenomenalt premiäravsnitt av "Sagan om ringen: Maktens ringar" som verkligen satte Tolkien-tonen rätt och bjöd på ett spännande persongalleri, möts jag av ett något sämre och ofokuserat andra avsnitt. Rör sig inte handlingen framåt lite väl långsamt?
 
I det andra avsnittet får vi lära känna världen och karaktärerna mer, träffa både orkerna och dvärgarna för första gången och en mystisk främling med skägg.
 
Varning! Spoilers förekommer.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Saknade till havs – med monster och hunkiga skeppsbrutna män

 
Efter att ha beslutat att en välförtjänt vila i Valinor inte är något för henne (samma ställe dit Frodo åker i slutet av "Sagan om konungens återkomst"), möter vi en blöt och förvirrad Galadriel som simmar runt i havet.
 
Ganska snabbt hittar hon ett skeppsbrutet gäng, som inte är överdrivet peppade på att rädda en till, speciellt inte när de får veta att hon är en alv (alla människor verkar avsky alver under den här eran). Dock kommer ett havsmonster och "räddar" situationen. Efter att ha simmat bort från flotten blir alla de själviska personerna uppätna, förutom den hunkiga mannen som kallar sig Halbrand (Charlie Vickers).
 
Efter att nästan ha drunknat i en storm vaknar de upp och ser en man, som jag inte har den blekaste aning om vem det kan vara eller var de har hamnat. Min enda reflektion om den här delen är att vi inte fick särskilt mycket tid att lära känna Galadriel eller att hennes resa tog sig särskilt långt den här gången, jämfört med premiären. Vi får helt enkelt se vad som händer i nästa avsnitt, men det här var faktiskt den svagaste delen av avsnittet.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Tvekamp med dvärgpolare i Khazad-dûm

 
Vi fick redan träffa Elrond (Robert Aramayo) en kort stund i första avsnittet, som ju har en stor roll även i "Sagan om ringen"-trilogin (där spelad av Hugo Weaving). Än så länge tycker jag att han gör ett bra jobb att förvalta karaktären och det är tydligt att vi kommer att få följa med på något av en personlighetsförändring under säsongens gång.
 
Efter att ha sagt farväl till sin vän Galadriel befinner han sig i en av de stora alvstäderna och samtalar med smeden Celebrimbor (Charles Edwards), som senare tillverkar de 19 ringarna som Sauron kan kontrollera med sin hemliga ring. Han har fått i uppdrag att bygga en mäktig smedja på väldigt kort tid, så Elrond kommer på idén att fråga sina dvärgkompisar i Khazad-dûm (som senare blir Moria) om hjälp. 
 
När de båda kommer dit blir de först inte välkomnade, förrän Elrond påkallar Sigin-tarâg-riten, som visar sig vara någon sorts kraftmätning. Innan det drar igång är det dock väldigt häftigt att få se Moria innan det gick åt skogen i "Sagan om ringen" och det märks verkligen att det här är en oerhört påkostad serie.
 
Dock tycker jag inte riktigt att sminket på dvärgarna är lika imponerande, då Durin (Owain Arthur) ser mer ut som någon som försöker klä ut sig till en "Sagan om ringen"-dvärg än en karaktär i världens dyraste tv-serie. Scenen där Durin förklarar för Elrond att han har hunnit leva ett helt liv sedan de sågs sist, då ju många alver är odödliga, är däremot väldigt fin. Trots att Elrond förlorade utmaningen verkar det som att dvärgarna kommer hjälpa till att bygga smedjan, som jag gissar kommer tillverka just maktens ringar.
 
Ea024c2b0b4dcda3137c7ce01a7463a2 arondir
 

Orcherna kommer!

 
Efter att alven Arondir och människan Bronwyn (Nazanin Boniadi) kommit till en raserad by hittar de en mystisk grotta i marken, som den förstnämnda bestämmer sig för att utforska medan hans älskade springer tillbaka till sin by för att varna invånarna. I det här avsnittet får vi dock inte se särskilt mycket av Arondir, då han mest kryper runt i grottan och blir jagad av en ork. Han är helt klart den minst intressanta karaktären än så länge, då han knappt har någon personlighet eller en särskilt intressant drivkraft.
 
Det är istället i byn som det händer grejer, där Bronwyns son Theo (Tyroe Muhafidin) står i centrum. I det första avsnittet fick vi se att han har hittat ett trasigt och till synes ondskefullt svärd, med Saurons sigill på. Kan det vara så att det lockar till sig orker, då en riktigt ohyggligt men imponerande orch dyker upp under deras hus.
 
Det är oerhört glädjande att få se riktiga orcher, istället för de där fruktansvärt fula datoranimerade vidundren som dök upp i "The Hobbit"-filmerna. Det som följer är dessutom en riktigt kreativ strid där Theo och Bronwyn får använda sig av det de har till hands för att besegra den nyvakna orchen. När den besegrats ger sig hela byn iväg, då de blir övertygande efter att ha fått se dess avhuggna huvud.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Är den skäggiga mannen vem jag tror att det är...?

 
Det första avsnittet slutade som bekant med att en enorm meteorit flög över Midgård och landade i närheten av harfootarnas läger, där en häpen Nori upptäckte en naken man med skägg i en krater. Då funderade jag på om det kan vara Sauron, men nu börjar jag mer och mer undra om det kan vara en viss trollkarl vi känner igen...
 
Förutom att Markella Kavenagh är bedårande som den äventyrslystna harfooten är jag lite tveksam till den här delen. Till att börja med tycker jag att det är ett ganska billigt och trist knep att introducera en mystisk karaktär med minnesförlust, men det vore också ganska tråkigt om serien ska behöva förlita sig på välkända ansikten som Gandalf. Han ristar till och med in en runa i en trädstam, som ser väldigt mycket ut som en hans tecken. Eller kan det lika gärna vara Saruman?
 
Det märks även ganska tydligt att seriens skapare har försökt efterlikna det framgångsrika receptet från "Game of Thrones", att vi får följa olika karaktärer på olika platser. Nu har det visserligen bara kommit två avsnitt, men än så länge tycker jag att handlingen rör sig lite väl långsamt fram för det här upplägget, med tanke på att den första säsongen bara kommer bestå av åtta avsnitt.
 
Vad tyckte du om det andra avsnittet av "Maktens ringar"? Diskutera i kommentarerna!
| 2 september 2022 16:00 |