SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

16 oktober 2016 | 09:00

Eftersnack: Macs karaktärsutveckling i ”Quarry” är skrämmande

Det går inte bra för Mac och Joni i det sjätte avsnittet av "Quarry".
Medan Joni desperat försöker få deras liv att återgå till det normala, fortsätter Macs tid i kriget att hemsöka honom. Det blir inte heller bättre av att han blir erbjuden ett nytt uppdrag – ett som är svårt att motstå med tanke på tidigare omständigheter i serien. 

Plötsligt har Mac gått från att motvilligt bli indragen i en kriminell organisation till att hänsynslöst döda en människa utan att ens blinka.

Detta hände


Joni vaknar upp mitt i natten av att en vettskrämd Mac springer runt i huset med hagelgeväret i högsta hugg, men morgonen därpå minns han igenting av nattens händelser. Samtidigt råder det utegångsförbud i småstaden efter de senaste veckornas överfall och ouppklarade brott, och Eugene Linwood, mannen som attackerade skolbussen i förra avsnittet, blir frisläppt från häktet med hjälp av en annan kriminell organisation.

Mac får i uppdrag att ta ner honom i en boktavligt talat explosiv scen där Eugene blir tagen på bar gärning med att plantera sprängämnen i en annan skolbuss, men blir lämnad misshandlad i nämnda buss medan Mac på egen hand spränger den i luften.

Mac är inte samma man som förut


Något som hamnat i skymundan för alla andra händelser är Macs psykiska ohälsa. Jag antar att det har varit ett naturligt beslut med tanke på allt annat som har hänt, även om det har saknats i de senaste avsnitten. För att visa att det inte har glömts bort helt och hållet blev vi äntligen påminda när han får ett nervöst sammanbrott i början av avsnittet och – antar jag, med tanke på sitt beteende – inbillar sig att han är tillbaka i Vietnam.

Efteråt läggs ingen större vikt på det längre, annat än vid ett kort ögonblick där Joni talar om för Macs pappa att hon vill sälja huset så att de kan få förnyelse i sina liv. Det är såklart en aspekt som fördjupar Jonis känslor för Mac och är en riktning som antyder att ”Quarry” är en serie som drivs av sina karaktärers handlingar och inte slumpartade händelser, även om det tråkigt nog inte längre känns som att Macs plågoandar har en avgörande konsekvens för hur de två sista avsnitten urartar sig. Det skulle såklart ha varit en intressant riktning, som jag ändå fortfarande hoppas kommer att få sin beskärda del i upplösningen.

Istället utvecklas Mac på ett helt annat sätt. Minns hur han i början av serien avvisade The Broker, sin uppdragsgivare, när han första gången blev kontaktad, för att han visste att det organisationen sysslade med var fel. Sedan upptäckte han att Arthur hade blivit kontaktad av samme man och tackat ja, vilket resulterade i att han hjälpte Arthur för att förhindra att han hamnade i knipa.

Efter det har han motvilligt hjälpt organisationen för att betala av en skuld, men aldrig utan att våndas över sina beslut. Nu har han till slut mördat en medmänniska utan minsta tvekan. Huruvida han känner ånger eller inte lär avslöjas nästa vecka, men med tanke på att han mördade samme man som lyckats terrorisera bland annat Arhurs familj, är det troligtvis så att Mac utförde ett brutalt och hänsynslöst dåd för att han har förändrats som människa.

Det har bara gått sex timmar av serien och jag känner inte längre igen honom och det skrämmer mig, för det tyder på att seriens mest tragiska karaktär har gett efter för trycket och blivit korrupt.

Veckans bästa


I en kort scen tio minuter in i avsnittet är vi tillbaka i bilfirman som har varit en återkommande miljö i serien. Med svängig musik i bakgrunden förbereder den vithårige mannen med kal hjässa en liten väska med en pistol, ett par handskar och en lapp med namnet Eugene Linwood på. Med den enkla informationen vet vi genast att Macs nästa uppdrag är att döda mannen som med sin rasistiska attack skrämde upp en hel småstad.

Det är svårt att sätta fingret på vad det var som lyfte scenen till sin höga nivå. Jag trollbands helt enkelt på nolltid av hur en så kort scen lyckas förmedla så mycket information enbart genom att med en relativt snabb klippning visa hur förberedelserna inför nästa uppdrag går till. Detta i samband med att miljöerna i scenen är rena och oskyldiga gör det svårt att tro att smutsiga affärer kan äga rum på ett sånt ställe. Tydligen så gör de ju det. Det är lite obehagligt hur en sån perfekt illusion kan skapas.

Se nya avsnitt av "Quarry" varje lördag på HBO Nordic.

| 16 oktober 2016 09:00 |