SPONSRAT

Skribent

Jonathan Enochsson

12 maj 2017 | 12:00

Eftersnack: Kvinnorna bakom "Fargos" succé

Carrie Coon och Mary Elizabeth Winstead spelar två av de mest spännande rollerna i den nya säsongen av "Fargo", och tillför något nytt till serien.
Årets säsong av "Fargo" är som vanligt fylld med färgstarka karaktärer av olika slag: Sliskiga skurkar, udda biroller och otursfåglar till huvudpersoner. Den tredje upplagan av serien sticker däremot ut genom att ha ovanligt starka och drivande kvinnliga karaktärer, som agerar katalysatorer till händelseförloppet. Carrie Coon och Mary Elizabeth Winstead spelar två av de mest spännande rollerna i den nya säsongen och tillför något nytt till serien; en rationell och pådrivande kraft som utmanar huvudpersonerna.

Hur kvinnor framställs och representeras i populärkulturen är något som uppmärksammats mer och mer på senare år. Ett snabbt och enkelt test för att kontrollera detta, Bechdeltestet, har blivit allt mer populärt och används idag av bland annat Svenska Filminstitutet för att följa upp utvecklingen inom svensk film. Testet har endast tre kriterier: (1) Filmen måste innehålla minst två namngivna kvinnliga karaktärer som (2) pratar med varandra (3) om någonting annat än män. Det kan tyckas vara enkla kriterier att klara, men ändå lyckas få filmer uppfylla dessa. Av de 9 filmerna som nominerats i kategorin bästa film på årets Oscarsgala, uppfyller endast 3 filmer samtliga kriterier.

Huruvida "Fargo" klarar det officiella testet överlåter jag till mer kvalificerade personer, men det kan inte undgå någon hur mycket karaktärerna Nikki (Mary Elizabeth Winstead) och Gloria (Carrie Coon) förstärker seriens kvalitet.
 
Nikki är hjärnan bakom huvudpersonen Rays handlingar och Gloria är den godhjärtade polisen som agerar motpart till Stussy familjens brottslighet. Det är kort och gott Gloria och Nikki, tillsammans med huvudantagonisten V.M. Varga, som för händelseförloppet framåt. Huvudpersonerna, båda spelade av Ewan McGregor, försöker mest överleva konsekvenserna av deras handlingar.
 


Nikki Swango

Nikki är en villkorligt frigiven brottsling som blivit tillsammans med Ray Stussy efter att ha haft honom som ansvarig polis under frigivningen. Nikki älskar bridge, vilket hon spelar med professionella aspirationer tillsammans med Ray. Hon planerar livet lika strategiskt som nästa drag i kortspelet och ligger alltid ett steg framför sina fiender.

Det som gör Nikki till en så spännande karaktär, är hennes tudelade personlighetstyp. Hon är smart, strategisk och iskall, samtidigt som hon är flummig, impulsiv och passionerad. I ena stunden planerar hon ett iskallt mord uträknat i minsta detalj, som taget direkt ur ett Sherlock avsnitt, för att i senare avsnitt tanklöst avslöja ett inbrott i ren och skär ilska. Man vet helt enkelt aldrig var man har henne och varje ögonblick med Nikki blir nervkittlande.

Mary Elizabeth Winstead, tidigare känd från bland annat ”10 Cloverfield Lane”, gör rollen extremt bra. Hon ger ett trovärdigt intryck och lyckas fånga karaktärens alla egenheter på ett tredimensionellt sätt. Hon lyckas dessutom framställa Nikki som en bestämd och kontrollerande person, som ändå verkar väldigt kär i Ray. Detta frångår klyschan om den unga, snygga karaktären som utnyttjar den tafatta partnern för egen vinning. Rays och Nikkis förhållande känns istället verkligare och mer komplicerat.
 
 
Gloria Burgle

Gloria är polischef i Eden Valley och styvdotter till den mystiska karaktären Ennis Stussy. Efter mordet på Ennis spenderar hon mycket tid på att förstå motivet bakom mordet och få reda på vem Ennis egentligen var. Som person är hon pragmatisk och ansvarsfull, något som präglar sättet hon metodiskt tar sig an brottsfall. Hon är dessutom väldigt tveksam till teknologi och har lyckats klara sig som polis under 2000-talet i princip helt utan teknologiska hjälpmedel.

Skådespelerskan bakom Gloria, Carrie Coon, har blivit lite av en personlig favorit på senare år, främst efter insatsen i HBO:s ”The Leftovers”. Det är roligt att få se henne i en så annorlunda roll. I ”The Leftovers” spelar hon en neurotisk och aggressiv karaktär, vilket ger kontrast till den metodiske Gloria. Karaktären är dessutom annorlunda från tidigare poliser i Fargo, hon ger inte samma oskyldiga intryck som den annars vänliga Minnesota stereotypen.

Gloria har trots allt inte fått så mycket tid i rutan, fram till det tredje avsnittet som fokuserade på hennes privata mordundersökning. I det avsnittet växte karaktären verkligen och vi fick se henne jaga kriminella jultomtar, bryta sig loss från nya polischefen och hantera slemmiga killar på krogen. Detta avsnitt var en av ljuspunkterna i nya säsongen och det ska bli spännande att se hur karaktären utvecklas framöver.
 
Se nya avsnitt av "Fargo" varje torsdag på HBO Nordic.

Både Nikki och Gloria är intressanta karaktärer som inte bara förhöjer seriens kvalitet, utan även tillför en ny och fräsch vinkel till Fargos etablerade varumärke. Det kommer bli enormt spännande att se hur de hanterar varandra när deras planer oundvikligen möts.
| 12 maj 2017 12:00 |