SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

21 mars 2015 | 08:35

Eftersnack: Är allt som det verkar i "Vikings"?

Intressanta vändningar i säsongens fjärde avsnitt, "The Usurper". Varning för spoilers!
Tja, nu ska man ju verkligen fråga sig; Är allt som det verkar? Låt oss prata lite om en riktig twist i slutet av avsnittet, den involverar Kung Ecbert. Framtills detta avsnitt har jag gillat Ecbert, visst han erkände själv att han var korrupt, men han var smart och verkade ärligt se chansen att dela koloni med Norrmännen som en stor en. Efter en väldigt blodig och chockerande attack utförd av Aethelwulf och ett antal män, skulle bemötas med ett hårt straff. Fast bara efter att ha valt ut en viss del av adelsmännen, bemöter han Aethelwulf med gott skratt och omfamningar. Det visar sig att Ecbert har hatat Norrmännen hela tiden, och vill ej ha något med Ragnar att göra. Det får en att tänka på Floke, som gång på gång har klagat på Ragnars vapenvila med Ecbert och önskan att leva i samhörighet med de kristna. Då visar det ju sig att Floke hade rätt hela tiden, Ecbert är inte bara korrupt - han är rutten.

Något intressant avslöjas också om när Harbard besökte byn. När Helga berättar för Floke om Harbard och vad han gjorde, drar Floke följande slutsats: Byn besöktes av Oden. Det sätter Floke i en, för honom, efterlängtad “vad var det jag sa?”-sits. Direkt när Ragnar och CO kommer hem så konfronterar Ragnar Aslög direkt och undrar varför sönerna inte är där. Man ser genast att han misstänker att Aslög och Harbard har legat med varandra, men han säger inget om det. Det gör en väldigt spänd och undrar om Ragnar kommer att konfrontera Aslög om det längre fram. Det är inte bara Ragnar som återvänder till en otrogen hustru, även Aethelwulf’s fru Judith har legat med Athelstan. Där kan man ju också fundera om det var något som Ecbert drog nytta av, då han visste att Judith och Athelstan hade ihop det. Det är så sjukt spännande nu när korten läggs på bordet.Inte får Rollo och Björn det så lätt nu när de båda har misslyckats med att försvara kvinnorna som de älskar. I en härligt brutal och lerig slagsmålscen tar de ut sina aggressioner på varandra. I en av avsnittets viktigaste scener besöker Rollo den obehaglige sejdaren. Rollo känner inget annat än hat och är arg konstant eftersom han har inget att leva för. Då börjar sejdaren att skratta och säger att om Rollo visste vilket liv han har att vänta sig framöver, Rollo hade dansat naken på stranden. Vad kan man vänta sig efter detta möte? Ännu viktigare nu när Lagerda har blivit avsatt och förrådd av Kalv, kan vi då vänta oss ett blodigt slut på det hela? Jag vet inte, men det kommer bli enormt spännande att se vad alla händelser “The Usurper” kommer att leda till framöver.

“The Usurper” led av en rätt knaggig start, men blev bättre och bättre allt eftersom. Det stora avslöjandet med Ecbert och Rollos besök hos sejdaren var höjdpunkterna i detta avsnitt. Ett i överlag bra avsnitt med ett klockrent avslut, och självklart blickar vi framåt mot det sjätte!

Betyg: 3⁄5

Så vad tycker ni? Vart ni lika chockade av Ecberts stora avslöjande? Kommentera där nedan!
| 21 mars 2015 08:35 |