SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

13 april 2015 | 18:45

Eftersnack: Konspirationer präglar säsongspremiären av "Game of Thrones"

Häng med när vi summerar säsongens första avsnitt, "The Wars To Come".
Den efterlängtade femte säsongen av "Game of Thrones" har äntligen haft sin premiär, och i vanlig ordning förebådar det första avsnittet vad vi kan komma att vänta oss under resten av säsongen. 

Om det inte varit tillräckligt med intriger i de senaste fyrtio avsnitten, lär den hungern mättas de kommande veckorna. För det här avsnittet, med titeln "The Wars To Come", är fyllt till bredden utav dem. Konspirationer är bara förnamnet i vad som redan drar ihop sig till något som kan bli ännu en fantastisk säsong.

Den som har följt nyheterna de senaste månaderna visste redan att vi någon gång skulle få uppleva seriens första tillbakablick. Det är inledningsscenen och vi får se Cersei Lannisters dramatiska minne från dagarna då hon var ung. Hon och hennes väninna smyger ut ur King's Landing på natten för att besöka häxan Maggy och få sin framtid spådd. Det ser till en början ljust ut för henne, där hon får veta att hon kommer att bli drottning i Westeros, bara för att få drömmen krossad när det avslöjas att en yngre och vackrare drottning kommer att störta henne.

Detta ger en ny och aningen oväntad dimension till Cersei, för vem kunde ana att en av hennes största rädslor kanske är att bli fråntagen makten? Som bekant är hennes son, kung Tommen Baratheon, trolovad till Margaery Tyrell, så den spådomen ser redan ut att slå in. Dessutom verkar det som att Margaery smider planer tillsammans med sin bror om att sätta Cersei ur spel. Hur det här kommer att gå till är ännu oklart, men Cersei som är van vid att få som hon vill lär inte ge upp särskilt lätt. Med tanke på att det inte har gått särskilt bra för familjen Lannister den senaste tiden är frågan bara hur desperat hon blir och hur långt hon är beredd att gå?Samtidigt håller flera karaktärers öden på att vävas samman runtom i världen, vilket är helt logiskt eftersom de flesta har varit utspridda på egna äventyr i tre säsonger. Nu när vi börjar närma oss slutet måste säcken knytas ihop utan att det går för fort. Varys ser Daenerys Targaryen som Westeros största hopp för att återigen frodas till ett starkt kungarike och uppmanar därför Tyrion att resa till henne i Mereen för att leda henne på rätt väg. Varys är dock en person som spelar sitt eget spel, om hans ändamål verkligen går att lita på är alltså svårt att avgöra.

Huruvida Tyrion lyckas rådgöra med Daenerys återstår att se. Vad vi vet är att hon har egna problem, där hon dels börjar bli skräckslagen för sina egna drakar och dels håller på att förlora kontrollen över sitt herravälde. De forna mästarna ställer krav för att bevara freden som hon är ovillig att gå med på och på gatorna härjar Harpyans Söner, en rebellisk grupp som i missnöje dödar hennes soldater. Det går varken som hon vill eller väntat sig och efter hennes närmast diktatoriska uttalande om att hon är en drottning och inte en politiker, känns det som att det kommer att slå tillbaka väldigt hårt mot henne.

Till sist händer det även saker uppe i norden. Nu när slaget om muren är över pågår en omröstning om vem som ska bli Nattens Väktares nye överbefälhavare, men det verkar som att Stannis Baratheon har mer att säga till om än han borde, samtidigt som han försöker samla en armé och fortsätta sitt erövringståg i kampen om järntronen. Han vänder sig till Mance Rayder, kung över det fria folket, som vägrar ge vika för förhandlingar. Resultatet? Mance bränns alltså levande på bål, en rit som Melisandre alltid varit väldigt förtjust i. Av ren barmhärtighet skjuter Jon Snow en pil i hjärtat på honom istället, en handling som med största sannolikhet förargar den redan intolerante kungen.

Under tiden visar Melisandre ett underligt intresse för Jon Snow i en kort scen som ändå lyckas säga väldigt mycket. Hon är en kvinna som alltid vet mer om folk än vad de vet om sig själva, så någonting måste hon ha i kikaren. Exakt vad som har fångat den uppmärksamheten återstår att se.


Vad tyckte ni om första avsnittet? Hur tror att de här ränkerna kommer att fortlöpa under säsongens gång?
| 13 april 2015 18:45 |