SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

13 februari 2017 | 12:00

Eftersnack: James Delaney visar känslor för första gången i ”Taboo”

James Delaney får höra några avslöjanden om hans mor som gör honom djupt bekymrad. Samtidigt börjar Kronan och Ostindiska kompaniet lägga undan stridsyxorna för att samarbeta mot deras gemensamma hot, nämligen James.
Det märks att säsongen närmar sig sitt slut. Med bara två avsnitt kvar börjar händelserna nå sitt klimax när James får allt större press på sig efter att allt fler personer från olika håll är ute efter att sabotera hans verksamhet. 

Inte blir det lättare när han får reda på att vad han tidigare har trott om sin mor har visat sig vara en lögn. Bilden av den helgonliknande kvinnan som blev inspärrad av hans galne far och var inlåst ända till döden stämmer inte. Sanningen är att hon försökte dränka James när han fortfarande var ett spädbarn, varför hans får låste in henne. När verkligheten kommer ikapp honom försvinner han utan ett ord från civilisationen i några dagar och återupplever sina minnen.

Det är en sida av honom som vi inte har fått se tidigare, för plötsligt verkar det som att han börjar visa en gnista av sina känslor framför oss tittare. Bakom den hårda fasaden som alla är rädda för börjar han göra misstag.

Den bekymmersamma blicken vi ser hindrar honom från att läsa av människorna på samma sätt som han har gjort tidigare, vilket kostar honom gömstället där han tillverkar krutet och handelsfartyget som han planerade att lämna London på. Två karaktärer förråder honom samtidigt och han förmår inte ens att lyfta ett finger för att stoppa det. 

Det enda han gör är att i efterhand kallblodigt mörda båda två, samt skära ut den ena personens tunga och den andres hjärta. Onödigt brutalt kan en tycka, eftersom skadan redan är skedd, men det har ändå ett visst symboliskt värde i sig då bland annat han vars tunga blev utskuren fick den behandlingen för att han hade skvallrat om var kruttillverkningen ägde rum och omöjliggör att ens kunna prata hädanefter. Inte för att det spelar någon roll, han är ändå död.



Zilpha får sin hämnd


Efter förra veckans oväntade exorcism har Zilpha tröttnat på sin dominante, svartsjuka make. Vi såg i slutet av avsnittet hur hon plockade fram en lång nål och funderade på att ta livet av honom, och nu har hon till slut skridit till verket. Inte särskilt förvånande i sig, men jag trodde hon skulle hålla på spänningen och vänta till säsongsavslutningen innan hon samlade modet för att orka göra det.

Vad som däremot förvånar mig är hur hon direkt efter mordet går hem till James för att söka tröst. Trots att hon visade en hatkärlek för Thorne och fortfarande brukar göra det för brodern. Nu håller kärleken också på att övervinna hatet för varje gång hon ser honom är det åtrå som syns i hennes blick och det dröjer inte länge innan de har sex i samma säng som hon dödade Thorne. Det är smått poetiskt, om jag får säga det själv. Denna incest väcker dock återigen liv i minnena om hans mor och i rent ursinne börjar han strypa Zilpha mitt i akten. Zilpha blir ännu en gång rädd för honom.

Frågan är hur mycket avslöjandet om James mor kommer påverka honom i säsongens två sista avsnitt. Redan nu har vi sett vilka konsekvenser det fått, när han till och med har dödat flickan Winter under en minneslucka på fyllan. Om hennes mor på bordellen får reda på sanningen kommer hon garanterat inte att fortsätta stödja James verksamhet i framtiden och nu när Ostindiska kompaniet praktiskt taget har förklarat krig mot honom är det mycket som står på spel.

Om han inte accepterar sanningen och återhämtar sig kan James Delaney mycket väl förlora allting.

Se nya avsnitt av "Taboo" varje lördag på HBO Nordic.

| 13 februari 2017 12:00 |