SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

16 januari 2017 | 12:00

Eftersnack: ”Taboo” kan bli blodigare än väntat

Tom Hardy återvänder till det andra avsnittet av ”Taboo” där han fortsätter att imponera.
Nu börjar vi dessutom få ett bättre grepp om intrigen, då många pusselbitar faller på plats om vad tusan det är karaktärerna egentligen sysslar med. Även om James Delaneys avsikter fortsätter att leka i det dolda tar handlingen form med hjälp av det övriga persongalleriet vars mål blir allt tydligare.

Allting kretsar såklart kring testamentet som James och Zilphas far lämnade efter sig, eller rättare sagt en del av innehållet, då alla vill lägga händerna på Nootkasundet av diverse anledningar, men framförallt för att det är en viktig knytpunkt som underlättar handeln för britterna. James vägran om att ge upp sundet skapar många fiender, vilket tvingar honom till den mindre enkla uppgiften att försöka få några tillitsfulla vänner och spioner innan han blir mördad och kastad i Themsen, precis som det visade sig att han far blev mördad.

Trots att det vilar en obehaglig galenskap kring James, den sortens galenskap som det är svårt att se någon annan än Tom Hardy framföra på skärmen, görs det tydligt att folket i London inte räds honom då vi ständigt blir påminda om hur hatad han är och att de gärna ser honom bli försatt ur spel. Han fortsätter att förarga sina motståndare med hjälp av diamanterna han tog med sig hem från Afrika, som han använder för att köpa ett handelsfartyg och öppnar ett nytt handelskompani för att göra nytta av sin ägo till Nootkasundet, vilket Ostindiska kompaniet försöker få att framstå som landsförräderi då det hindrar dem från att underlätta kriget mot amerikanerna.

Men med tanke på att James är en väldigt arg man, har de samtidigt kvar att se hur djupt rotad hans galenskap är, vilket jag misstänker att även vi som tittare behöver bevittna trots att vi får se mer av den när han befinner sig utanför sociala sammanhang, där han ständigt utför ritualer som rör sig utanför våra normer.

Large 38e0c9e016cad52691fe729bedf4d78d stu

Motståndet mot James Delaney


Faktum är att trots att James är seriens huvudperson, har han efter två timmar fortfarande inte visat tendenser på att han är en person som man kan sympatisera med, vilket är ovanligt för en fiktiv berättelse som man följer. Istället gör mystiken som byggs upp kring honom att hela hans närvaro blir intressant. Han är en väldigt beräknande man som alltid tycks ligga två steg före sina motståndare, som i sin tur gör att han själv blir oberäknelig och farlig. Dessutom dyker det upp faktorer som ingen räknade med, som till exempel kvinnan som plötsligt avslöjar att hon är den äldre Delaneys hemliga änkling och kräver ensamrätt på arvet. Samtidigt får jag intrycket av att hon, liksom alla andra, har dolda motiv och bara har berättat halva sanningen.

Det förändrar dock inte att Ostindiska kompaniet har satt ett pris på hans huvud och vill se honom död. Nu har vi också fått reda på att även Zilphas make vill se honom död, samt att han numera är en av de misstänkta för att ha förgiftat syskonens far. Lite oväntat nog får jag erkänna, då jag aldrig såg framför mig att han skulle spela en större roll i serien. Nu har vi även fått bevittna det allra första mordförsöket där en maskerad person knivhugger James innan han bryter nacken av personen med sina bara händer och med tänderna sliter av en bit kött från halsen.

Förutom frågan om vem som lejde mördaren har vi alltså inte bara fått ett smakprov på James ofantliga styrka, utan också en smått chockerande sekvens med kannibalism! Vi vet fortfarande inte exakt vilka gränser han är redo att korsa, men det här är blodigare än väntat och är en aspekt som är väl värd att utforska och som går att göra många intressanta saker med. 

Vad mer har Tom Hardy att bjuda på innan serien är över? Jag väntar redan med spänning på att få se honom springa runt i höftskynke.


Vad tycker ni om "Taboo" så här långt? Kommentera nedan.
| 16 januari 2017 12:00 |