SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

20 januari 2017 | 22:00

Eftersnack: Hämnden är ljuv i veckans "Vikings"

Kan inte bröderna Lodbrok komma överens en enda gång? Kom med och diskutera ”Revenge”. Ett avsnitt fullt av intriger och blodiga strider.
Det börjar bli dags för Lagerda, Ubbe, Ivar, mm att lämna Kattegatt, och bege sig mot England. Ivar vill leda hären, men det tycker inte Ubbe och Vitsärk. De tycker bestämt att Björn ska leda hären. Kan inte bröderna komma överens en enda gång? 

Björn håller ett passionerat och argt tal om att han ska leda hären, och ingen annan. Han säger att de alla är Ragnars söner, men knappast jämlika i strid. Det är ju sant att Björn har mer erfarenhet än bröderna när det kommer till strid och att leda. Fast samtidigt, gör det honom bättre än Ivar, Ubbe, Sigurd och Vitsärk? Vi får väl se.Sedan är det ju inte bara bröderna Lodbrok som har en del skit att lösa, utan Harald och Halvdan Hårfager har lite skit mellan tänderna också. I synnerhet är Harald fly förbannad på en prinsessa som han har suktat efter i flera år, för att sedan gifta sig med Danmarks jarl. Det går så långt att Harald nästan dödar prinsessan på skarpen.

”I was a King, and I was not good enough for you. In the meantime, you marry a nobody? I have built my entire life around you!”

Självklart så glömmer jag inte att nämna den mycket ansträngda relationen mellan Egbert och Aethelwulf. Sonen, Aethelwulf är mycket missnöjd med hur Egbert har agerat, och skäller ut honom för att inte vara uppriktig, och för att alltid ha antingen utnyttjat eller manipulerat Aethelwulf. Egbert säger att han litar på Aethelwulf helt och hållet, och att det är anledningen till varför han utnyttjar honom. Det som gör scenen riktigt gripande är när Aethelwulf helt enkelt vill veta ifall Egbert älskar honom. Vi har fått höra Egbert säga det om Athelstan och Ragnar, samt Judith, men aldrig om Aethelwulf. Egberts tystnad gör det inte helt lätt, men han älskar nog sin son väldigt mycket, skulle jag tro.Som jag nämner i ingressen så är hämnden ljuv, men hastig något så in i. Vi får se den stora hären som ska kämpa mot Kung Aelles män, men striden väljer man att klippa bort. Vi ser direkt hur Aelle släpas igenom leran, och bli tvingad att visa var Ragnar är begraven. När Ragnar skulle dö så välkomnade han sitt straff med öppen famn, men Aelle försöker desperat att muta vikingarna med guld, silver och allt vad det innebär.

Jag kan säga såhär att de som tyckte att Ragnars tortyr och eventuella död var rälig, så är det ingenting emot vad Aelle får uthärda. Det är på riktigt bland det våldsammaste som denna serie har att bjuda på, där man inte skyggar ifrån att visa det allra värsta. Vi får se hur bröderna Lodbrok med en skållande het dolk avlägsna huden från Aelles rygg, och en massa andra obehagliga saker. Personligen kommer jag inte sakna kung Aelle för fem öre, och det är enormt tillfredställande att se vikingarna hämnas sin forna ledare.

Summa summarum så rullar "Vikings" på bra med det artonde avsnittet, som verkligen bygger upp avsevärt för en spektakulär final. Farväl Kung Aelle. Bra avsnitt!


Vad tycker ni om avsnittet ”Revenge”? Kommentera där nedan. 
| 20 januari 2017 22:00 |