SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

18 maj 2015 | 21:00

Eftersnack: "Game of Thrones"-säsongen har fått sitt bästa avsnitt hittills

Är det här säsongens hittills bästa avsnitt med några av seriens hittills sämsta skådespelare? Jag tror det.
Sandormarna in-action är en fröjd att se, men rollbesättningen vacklar. Lyckligtvis är det bara en petitess i vad som i övrigt levererar ett vackert sceneri med otroligt starka prestationer i den övriga ensemblen. För att toppa det finns det intressanta vändningar och utvecklingar som skapar mycket mer mersmak än säsongens första halva. Det märks att det är nu saker händer på riktigt och det kan bygga upp till något alldeles storslaget.

Large 18774ececf420c62c1e1fb80be8b73cb got 5x06 1

Det är äntligen dags för Aryas träning i det svartvita huset att börja på allvar, på sätt och vis. Hennes ansträngningar att anpassa sig till deras seder bär frukt och nu ska hon få lära sig att bli "någon annan" än Arya Stark. Exakt vad detta innebär är oklart, men vi kan anta att det är första steget till att byta ansikte på samma sätt som Jaqen H'ghar, typ. Det där mystiska stället med allt hemlighetsmakeri som hon vistas på gör en inte riktigt klok. Vi kan i alla fall vara säkra på att hon är på väg att ta det där skrämmande steget mot att slänga iväg sin identitet och bli en del av sekten på riktigt.

Lite längre söderut blir Tyrion och Jorah kidnappade av pirater och övertalar dem att föras till Daenerys nyöppnade stridsgropar som en genväg till Meereen, i en lågmält humoristisk scen där Tyrion är beredd att köpslå om sina privata kroppsdelar för att behålla livet. I Dornien blir även Bronn och Jaime tillfångatagna efter en cool fight där vi får se Sandormarna slåss för första gången. Det är deras andra framträdande och som vanligt när det kommer till karaktärer med andra vapen än svärd, är det en snyggt koreograferad strid som vi bjuds på. Däremot är jag tveksam till om skådespelarna var ett bra val då de har svårt att övertyga mig mitt i allt allvar. Hittills är de seriens sämsta skådespelare och jag hoppas att de får chansen att rycka upp sig ordentligt. Oberyn Martell slår dem med hästlängder.

Large 18774ececf420c62c1e1fb80be8b73cb unnamed

Littlefinger anländer till King's Landing på begäran av Cersei och avslöjar Sansas gömställe, vilket får oss att tvivla lite på hans avsikter. Om nu Sansa är hans enda svaghet så spelar han ett väldigt farligt spel som räknar med att Cersei ska göra ett misstag, eller så är hans enda mål att vinna järntronen genom att spela ut de andra familjerna mot varandra. Han är trots allt av ädlare börd nuförtiden, en egenskap som saknades innan han gifte sig med Lysa Arryn. Fortsätter han på det här spåret behövs det knappast mycket mer innan tronen blir hans rättighet. Och samtidigt fortsätter Cersei med sitt eget spel, där Margaery blir veckans tredje tillfångatagning efter att ha vittnat falskt inför sparvarna i hopp om att frita brodern. Innebär detta att hon kan återta makten som den enda drottningen? Vi får se.

Nu verkar också Sansas utveckling garanterat bubbla under ytan. Tidigare har det bara gått att anta att det är någonting som pågår hos henne, men när Ramsays svartsjuka älskarinna försöker skrämma henne till att ställa in det stundande bröllopet, ser vi att Sansa vägrar vika sig för att utföra sin plikt. Efter ytterligare ett blodfattigt bröllop (tyvärr) återgår hon dock till sin vanliga utsatta position när hon blir tagen av Ramsay för att fullfölja äktenskapet. Samlag på bröllopsnatten ingår i Westeros traditioner och Sansa utför återigen sin plikt, fast vi märker ändå att hon lider och på grund av att hon varken gav sitt medgivande eller avböjde känns det som att det, med de obehagliga ropen, var på gränsen till en våldtäkt. Förhoppningsvis är det något som skaparna har reflekterat över, till skillnad från den där våldtäkten mellan Jaime och Cersei framför Joffreys lik förra säsongen. I vilket fall är det här säkert något som stärker henne ännu mer och som lär speglas tydligare i kommande avsnitt.

Håller ni med om att Sandormarna är svaga skådespelare? Vad tror ni att Littlefingers avsikter är, egentligen? Kommentera gärna nedan!
| 18 maj 2015 21:00 |