SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

24 juli 2017 | 18:00

Eftersnack: ”Game of Thrones” inleder drottningarnas krig i säsongens andra avsnitt

Finns det något annat fiktivt verk som gillar att röra om i grytan lika mycket som ”Game of Thrones”? Jag tror inte det. När saker och ting äntligen känns som att det går rätt för en karaktär, demoleras allt av en annan karaktärs plan. Om det är något jag har lärt mig av veckans avsnitt är det att sluta underskatta någon.
Att underskatta någon leder automatiskt till ens egen död. Det är förvisso en sen läxa att lära sig, likväl ständigt viktig. Vad gör Cersei Lannister när hon får höra att Daenerys Targaryen har anlänt till Westeros med tre fullvuxna drakar? Hon låter bygga ett vapen som kan döda drakar, såklart. Plötsligt är Daenerys nästan problemfria väg mot makten inte lika problemfri längre. Drakarna har varit lösningen på de flesta problem hittills.
 
 
Om de dör är hennes seger inte längre lika självklar, samt att undergången efter White Walkers framfart blir ett faktum. Vad gör Cersei Lannister när flera av de stora husen i Westeros allierar sig med Daenerys Targaryen? Hon skickar iväg Euron Greyjoy på uppdraget att eliminera en del problemet, såklart. Visserligen handlar Euron på egen hand, men med tanke på att han gör det i Cerseis namn för att vinna hennes förtroende är utgångspunkten ungefär densamma.
 
 
Nu kan vi även spekulera kring vad det är för gåva han ämnar ge henne, som utlovades förra veckan. Daenerys hade en näst intill solid plan för att störta Cersei från järntronen, om det inte vore för att hon underskattar fiendens list. Hon plockar fram en imponerande strategi som dessvärre kräver att allt går felfritt för att det ska klaffa. Att låta Westeros stora hus belägra King’s Landing istället för armén med obesudlade och dothrakier, för att visa hela Westeros att Cersei inte är önskvärd, är förvånansvärt smart. Såklart faller allting på att Theon och Yaras flotta blir attackerad av deras farbror. Eurons anfall innebär en stor risk där mycket kan gå snett och inte bära frukt överhuvudtaget. Det finns dock ett större syfte bakom attacken, annat än att lämna död och förstörelse bakom sig.
 
Lägg märke till hur Sandormarna slaktas (ett effektivt sätt att snabbt bli av med dem efter hatet mot dem i den femte säsongen), medan Ellaria Martell istället tillfångatas. Det var hon som dödade Cerseis dotter, kan det även vara så att det är hon som är gåvan som Euron ämnar ge till drottningen? Ellaria är trots allt skyldig för mordet på prinsessan Myrcella, så vad vore en bättre gåva än att ge Cersei möjligheten att äntligen hämnas. Detta tillsammans med att ha försvagat Daenerys styrkor. Två flugor i en smäll. Det här är startskottet för drottningarnas krig.
 
Med stackars Theon som fortfarande hemsöks av Ramsay Boltons tortyr och valde att hoppa överbord istället för att rädda systern från att även hon bli tillfångatagen (antagligen det enda rätta valet, annars hade säkert en av dem eller båda två stupat vid det tillfället), är nu både syskonen Greyjoy och Dorne förlorade, och Daenerys har bara huset Martell som garanterat är kvar som allierad. Kanske är hennes enda alternativ nu att anfalla King’s Landing med sina drakar direkt. Nu behöver hon Jon Snow mer än någonsin. Vi kan bara hoppas på att deras möte inte gör att de skiljs åt som svurna fiender. Samtidigt är Jons frånvaro från Winterfell rentav farlig då det tänds något slugt i Littlefingers ansikte. Nu har han chansen fortsätta sina lekar och manipulera de i sin omgivning ostört.
 
Sist, men inte minst, är Aryas återförening med vargen Nymeria som inte har synts till sedan första säsongen. Ja, trots att vargarna lämnar henne och hon halvt besviket säger ”That’s not you”, har skaparna bekräftat att det är Nymeria i egen hög person som står framför henne. Dialogen är en blinkning till första säsongen när Ned Stark föreställer sig henne med ett lyckligt liv som en adelsdam i ett slott, varpå hon svarar: ”That’s not me.” För som vi vid det här laget vet passar inte den livsstilen hennes personlighet. Hon har aldrig varit inhemsk, och samma sak gäller Nymeria som vänder om när Arya ber henne att slå följe hem till Winterfell.
 
 
Tidigare under avsnittet ändrar hon färdriktning när hon får höra att Jon har störtat Boltons och blivit utnämnd till kung i norden. Med orden ”That’s not you” i åtanke bestämmer hon sig kanske för att vända om till King’s Landing igen. Hon har trots allt aldrig varit inhemsk av sig och en återförening med familjen är kanske inte något som hon egentligen eftersträvar. Väljer hon att återvända hem ändå lär det bli ett återseende att se fram emot. Väljer hon fortsätta sin resa mot King’s Landing är det möjligt att hon aldrig kommer att se sin familj igen. Kanske är det henne som Sansa pratar om i trailern när hon säger ”The lone wolf dies, but the pack survives.”
 
Vad tyckte du om veckans avsnitt? Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan!
 
Emeric Carlsson
| 24 juli 2017 18:00 |