SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

27 april 2015 | 07:15

Eftersnack: "Game of Thrones" återvänder till första säsongens rötter

När man trodde att det till slut började gå lite bättre för några av våra hjältar och hjältinnor, ställs de i det tredje avsnittet plötsligt inför ännu fler motgångar än tidigare, vissa mer skrämmande eller oväntade än andra.
Det är en mörk atmosfär som lyckligtvis lyfts upp av en ljus glimt: ett väldigt diskret bröllop som för en gångs skull inte slutade i blodbad. Tröttnade George R.R. Martin plötsligt på att vara en dramatisk bröllopsplanerare, månntro?

Framförallt är flickorna Stark de hårdaste drabbade. I slutet på den senaste säsongen verkade det som att Sansa äntligen tagit av sig offerkoftan och blivit en självständig kvinna som börjat lära sig hur man spelar spelet. Dock uppmanas hon av Littlefinger att ta på sig samma kofta igen och gifta sig med den sadistiske Ramsay Bolton, son till Roose Bolton som förrådde Robb Stark. Boltons ser Sansa som ett sätt att behålla Norden och Vinterhed, medan Littlefinger ser henne som ett sätt att återta det. De kommer att drabba samman på ett eller annat sätt.

Tidigare har Sansa alltid varit en karaktär som befunnit sig vid sidan om de stora händelserna, men nu kanske hon håller på att arbeta sig inåt dess centrum och tilldelas en mer aktiv roll. På ytan kan man tro att Littlefinger manipulerar henne så att hon tror att hon har egen fri vilja, fast han har indirekt uttryckt att hon är hans enda svaghet. Frågan är om inte hon håller på att utnyttja den svagheten? Jag hoppas det. Sansa har varit med så länge att det är på tiden att hon utvecklas, och att döma av deras dialog är Littlefingers plan hämnas de avlidna Stark-medlemmarna. Det är knappast så att hon kommer att mörda Boltons i sömnen, inte än i alla fall, men det är definitivt något i görningen. Brienne får allt se till att hon inte hamnar i vägen.

Arya är däremot den karaktär som har förändrats mest genom hela serien, och fortfarande håller på att förändras. Det svartvita huset är inte riktigt vad hon hoppades på, som ger sekt-vibbar istället för att vara en organisation av lönnmördare. För att bli en del av de ansiktslösa männen tvingas att hon att i stort sett göra sig av med sin egen identitet, ett beslut som förstående nog inte är helt lätt att fatta och när hon gömmer undan sitt svärd visar hon att hon inte är helt redo att ta det steget. Samtidigt som hon har mina fulla sympatier och önskar att hon aldrig kommer att ta det där sista steget – för då blir hon praktiskt taget en helt annan människa – vill jag verkligen se om hennes ansträngningar kommer att bära frukt. För mig gör det henne till seriens mest intressanta karaktärer.I King's Landing håller Cerseis profetia på att gå i uppfyllelse. Margaery är en mer älskad drottning och vinner över Tommens hjärta. Det enda som saknas nu är att hon blir fråntagen makten. Som jag nämnt vid ett tidigare avsnitt lär hon bli desperat i sina försök att behålla den, och nu sluter hon en pakt med ett gäng religiösa fanatiker. Det känns som att det bara kan sluta illa. Dessutom sysslar Qyburn med ett udda experiment i sin källare. Vi vet från slutet av fjärde säsongen att han skulle "förbättra" The Mountain från sina skador efter duellen mot Oberyn Martell. Är det han som ligger dold under skynket?

Vid muren funderar Jon Snow på hur han bäst ska styra Nattens väktare och skydda människorna från farorna bortom muren. Stannis insisterar på att Westeros öde numera hänger på att väktarna borde tänja på gränserna över deras ansvar. Vad Jon anser om det är oklart, men det såg ut på hans ansiktsuttryckt att han insåg att det låg något i de orden. I vilket fall börjar han reformera arbetsuppgifterna för att få fler vaktposter längs muren, men tvingas avrätta Janos Slynt när han vägrar lyda order. Det är en sida hos Jon som jag aldrig såg komma, men uppfostrad av Ned Stark känns den helt logisk i den väldigt snygga återkopplingen till halshuggningen i seriens allra första avsnitt. Jag hoppas på att få se mer utav den sidan, eftersom jag hittills varit ganska ointresserad av honom.

Till slut har det börjat hända saker på Tyrions resa. Han har nu anlänt till Volantis, där även den dubbelt bannlysta Jorah Mormont befinner sig. Den sistnämnde passar på att kidnappa den förstnämnde och säger att de ska åka till drottningen. Fast vilken drottning är det Jorah pratar om? Han är troligen fortfarande förälskad i Daenerys, men det känns inte som att han något att vinna på att föra honom till henne. Cersei har däremot satt ett pris på Tyrions huvud och han kan hoppas på att bli benådad i Westeros. Antingen är det en genialisk cliffhanger eller så har manusförfattarna råkat ut för en smula dåligt skrivande.


Håller Sansa faktiskt på att utvecklas? Vågar Arya förlora resten av sin identitet? Och vilken drottning kommer Tyrion att ställas inför? Kommentera gärna nedan!
| 27 april 2015 07:15 |