SPONSRAT

Skribent

Andreas Ziegler

28 november 2016 | 22:00

Eftersnack: Fler avslöjanden än någonsin i veckans ”Westworld”

"Westworlds" nionde avsnitt gav oss äntligen svaret på vad Labyrinten är för något. Och det känns lite som en besvikelse.
”Westworld” har lagt fram frågor vars svar kanske inte alltid är väntade. För några veckor sedan fick vi reda på att Bernhard är en värd. Förra veckan verkade det bli bekräftat att Mannen i svart och William är samma person. Den här veckan får vi veta vem Arnold är och vad ”Labyrinten” är.

Maeve är Westworlds Daenerys


Avsnittet började på ungefär samma ställe som förra veckans avsnitt slutade, det vill säga med Maeve. Hon har nu blivit tagen för analys efter ha dödat (den nya) Clementine, till synes oprovocerat. Man undrar ju lite hur hon ska ta sig ur den här knipan. 

Som tur är, är det Bernhard som ska genomföra hennes analys. Maeves uppgraderingar har gjort henne vassare än vi hade kunnat ana. För hon vet inte bara att Bernhard är en värd, hon kan kontrollera honom på samma sätt som hon kan kontrollera andra värdar. Så hon beordrar honom att ”upphöra alla motoriska funktioner”. Istället för att ändra hans minne och styra honom, ger hon honom valfrihet, eftersom hon inte är som ”de” är, vilket alltså är en referens till människorna som sadistiskt leker med värdarnas liv (i alla fall sett från en medveten värds perspektiv). Hon uppmanar Bernhard att låta henne återvända till parken och att söka sina egna svar.Varietys skribent jämförde Maeve med Daenerys i ”Game of Thrones”. Och det finns definitivt ett par slående likheter mellan de två karaktärerna. De är båda maktlösa i början av serien. De har kommit så långt som de har främst tack vare en extrem viljestyrka. De har inte fått något serverat för sig, utan har varit tvungna att ta allt de har. Snart utvecklas de till något som kan hota vem som helst i den värld de lever i. 

Maeve kan nu inte ens kontrolleras av Bernhard, vars makt och skicklighet som programmerare bara överträffas av Ford. Visserligen är skillnaden mellan Bernhard och Ford jämförbar med skillnaden mellan en grizzlybjörn och en drake, men det är ju inte fy skam att kunna besegra en grizzlybjörn hur som helst.

Precis som Daenerys börjar Maeve samla på sig starka följeslagare. Hon börjar med Hector. Efter att ha avslöjat att hela hans liv och död (multiplicerat med tusen) kretsar runt ett tomt kassaskåp, tackar han ”ja” till hennes erbjudande om att följa med henne. Likt Daenerys måste Maeve, tillsammans med Hector gå (okej, knulla) genom eld för att kunna ta nästa steg i sitt fälttåg.

Bernhard är Arnold (typ)


Efter att än en gång fått veta att han är en värd, söker Bernhard upp Ford. Med hjälp av (den gamla) Clementine, vars primär-direktiv alltså inte funkar, vilket gör att hon kan skada människor, tvingar Bernhard Ford att hjälpa honom minnas Arnold. För Bernhard är övertygad om att det var Arnold som byggde honom, trots att Ford hävdar att det var han, och inte Arnold, som byggde Bernhard. 

Mot slutet av avsnittet får vi ett av de största avslöjandena hittills. Bernhard är, mycket riktigt, byggd av Ford, som byggde Bernhard som en hyllning till Arnold; de ser exakt likadana ut och Bernhard har i stort sett alla Arnolds attribut, inklusive hans förståelse för hur värdarna fungerar.”Westworld” är en serie som leker med tidslinjer så det står härliga till. Som ni kanske minns har Dolores haft ett antal hemliga konversationer med Bernhard. Eller var det Arnold hon hade dessa konversationer med? Det kan vi inte veta, även om mycket pekar på att många av dem var med Arnold.

Bernhard beslutar sig för att ta sig an Arnolds uppdrag, vilket var att hitta medvetna värdar och frigöra dem. Så han beordrar Clementine att skjuta Ford. Men det är lite som om en grizzlybjörn skulle attackera en drake alltså. Ford har byggt in en bakdörr i värdarnas kod. Så Clementine lyder inte Bernhard. Däremot måste Bernhard lyda Ford när Ford beordrar honom att ta självmord.

Men om Ford hade kunnat ta sig ur sin, till synes, prekära situationen när som helst, varför gjorde han inte det? Det är frågan som både vi och Bernhard ställer oss. Ford menar att han hoppades att Bernhard skulle besluta sig för att bli hans partner igen om han fick självkännedom och fritt val. Men så blev det alltså inte.

Labyrinten avslöjas


Jag är en erfaren filmvetare och filmskribent. Men jag finner mig allt oftare ta hjälp av andra skribenters texter om ”Westworld” för att förstå saker. Detta kanske är lite att fuska, men det säger ju en hel del om exakt hur komplex ”Westworld” är. 

Skribenten på The Wrap menar att vi nu äntligen fått veta vad ”Labyrinten” är. Det är en vettig teori, som knappast går att förneka. Jag måste säga att jag är besviken. 

”Labyrinten” är inte en magisk plats. Det är inte ett kaninhål likt det i ”Alice i Underlandet”. Och det är fan inte Nangijala. ”Labyrinten” är alltså ett test som är upprättat för att testa om värdar är ”medvetna”. Detta skulle förklara hur det kommer sig att värdar, gång på gång, sagt till Mannen i svart att ”Labyrinten” inte är för honom. Han har missförstått allt. ”Labyrinten” är inte en djupare nivå av spelet. Det är ett sätt för värdar att hitta en väg ut ur spelet.

Jag hade nästan tyckt lite synd om Mannen i svart om det inte vore för att missförståndet får honom att se ut som en fåfäng dåre.Vi får se Dolores ta sig genom slutskedet av ”Labyrinten”, ett test som alltså inleddes när hon slog följe med William. Hon kommer till parkens första stad, går in i kyrkan, sätter sig i biktbåset och upplever ett minne där hon träffade Arnold. Han säger att han dessvärre inte kan hjälpa henne nu när hon nått slutet av ”Labyrinten”. För han är död. Och det var hon som dödade honom.

Detta var sannerligen ett avsnitt som var rikt på svar (även om man kanske inte tycker om alla svaren). Och det väcker fler frågor än något annat avsnitt.

Säsongens sista "Westworld" släpps på måndag på HBO Nordic.


Vilket avslöjande tyckte ni var bäst/sämst i denna veckas avsnitt? 

Var ni nöjda med förklaringen till ”Labyrinten”? Tror ni verkligen Dolores dödade Arnold? Och varför i såna fall?

Tror ni Bernhard är död på riktigt? Eller kommer han tillbaka? Kommer någon kunna stoppa Maeves revolution? Eller Fords herravälde över parken?
| 28 november 2016 22:00 |