Serie

Skribent

Andreas Ziegler

22 november 2016 | 18:00

Har ”Westworld” bekräftat teorin kring Mannen i svart?

Spekulationerna kring den mystiska Mannen i svart har cirkulerat ända sedan första avsnittet av ”Westworld”. Den mest populära teorin är att han är en äldre William. I det åttonde avsnittet verkar det som att vi fått detta bekräftat.
Mannen i svart, spelad av Ed Harris, är en namnlös karaktär som passionerat, vissa skulle säga tvångsmässigt, letar efter ”Labyrinten”, den plats i Westworld som är den djupaste nivån av spelet. Karaktären är hänsynslös och utnyttjar nonchalant privilegierna av att vara gäst i en gigantisk lekstuga för att nå sitt mål. Men vem är han egentligen?

Den mest populära teorin är alltså att han är en äldre William, spelad av Jimmi Simpson. 

Vissa menar att detta bekräftades i det senaste avsnittet, ”Trace Decay”. Men det kom inte i form av ett dramatiskt avslöjande som klargör allt; ”Westworld” funkar inte så. Istället kom det i form av en ”ny” karaktär och en, till synes oskyldig replik. Karaktären ifråga är en kvinna som Mannen i svart och Teddy finner som den enda överlevande efter en massaker utförd av Wyatt, Westworlds nya ärkeskurk. Mannen i svart säger då: ”It’s you. I figured they retired you. I guess Ford never likes to waste a pretty face.”För att förstå hur Mannen i svart och William kan vara samma person kanske det ska klargöras att de befinner sig på två olika tidslinjer. 

”Westworld” belönar den uppmärksamme tittaren. Som ni kanske minns, träffade William en värd som ställde frågor om hans hälsa och ledde in honom för ett klädbyte innan han kom in i parken. Detta är alltså samma kvinna som Mannen i svart kände igen i det åttonde avsnittet. Om detta räcker som bekräftelse eller inte, är upp till var och en att avgöra. Själv vill jag ha lite mer kött på benen innan jag ristar in det i sten. 

Men visst finns det belägg för teorin. William har till exempel bara träffat värdar, som inte åldras, och har aldrig blivit omnämnd av programmerarna, som alltså är människor och åldras. Mannen i svart har dock blivit specifikt kommenterad i kontrollrummet (”That gentleman gets whatever he wants”) och har även träffat Ford. Själv tycker jag mig se de mest intressanta (alltså inte de tydligaste) indikationerna till att denna teori stämmer i Williams utveckling.William kommer till parken för första gången i andra avsnittet. Till en början är han en rätt så tillbakadragen person. Till skillnad från sin följeslagare, Logan, behandlar han alla, både människor och värdar, med respekt. Jag tror att de flesta tittare har lättast att relatera till den sympatiska William. Logan säger till honom att han ”valdes” för att han aldrig kommer vara ett hot.

William har dock redan utvecklats som person. Han säger att han funnit ett ”djupare jag.” I ett tidigare avsnitt lämnade han Logan åt sitt öde med Confederados. I och med att Logan är gäst, kunde han aldrig råka illa ut. Men det måste ha överraskat Logan när William, mannen som aldrig visat stake (ni får ursäkta uttrycket, men jag det är så Logan tänker, inte jag), visade sig vara kall nog att bara lämna honom där.

Med denna ganska så drastiska utveckling i åtanke, är det ju inte helt otänkbart att William återvände från parken, gifte sig med Logans syster och sedan tog över Logans familjeföretag just på grund av att han funnit sitt djupare jag.

I och med att det verkar som att Mannen i svarts fru tog livet av sig på grund av makens mörka sida, undrar man lite vad det var som hände för att William skulle bli så pass cynisk och brutal som Mannen i svart är. 

Vad tror ni? Är Mannen i svart = William? 
| 22 november 2016 18:00 |