SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

25 april 2015 | 12:00

Eftersnack: Final i "Vikings" starkaste säsong hittills

Vilken resa det har varit!
Vi har anlänt till tredje säsongens sista anhalt med tionde avsnittet “The Dead”. Kan bara säga: Vilken resa det har varit, detta har varit definitivt varit den starkaste säsongen hittills, och en som jag kommer att minnas med ett leende på läpparna. Fast jag giter däremot inte att säga att avslutningen var vad jag hade hoppats på. Medan här finns tillräckligt med starka och blodiga scener, lämnades jag ändå med en känsla av en liten besvikelse. Varför? Floke fick inte sitt straff! 

Ända sedan Athelstans död har Ragnar Lodbrok haft ganska intensiva samtal med sig själv, där han har pratat om det perfekta tillfället att hämnas. Jag har suttit som på nålar under varenda avsnitt och bara väntat på att Ragnar skulle hugga ned Floke för att ha dräpt Athelstan. Bara ta tag om Floke och säga “I know what you did”, och sedan hugga huvudet av honom. Istället säger Ragnar bara till honom: "You killed Athelstan". Vad som skulle ha blivit ett magnifikt hämndscenario, blev istället en cliffhanger. Den främsta anledningen till varför just detta gjorde mig besviken, är för att det har byggts upp något så förbannat mycket, och förväntningarna infriades inte. Tyvärr. 

Däremot ska det sägas att “The Dead” utgör en stabil avslutning till den tredje säsongen. Här finns som sagt vissa scener och moment som placerar sig högt. Framför allt lyckas man i skildringen av Ragnar’s ständigt försämrande hälsa – Precis som jag fruktade med Björn i åttonde avsnittet, trodde jag att nu skulle Ragnar bita i det sura äpplet. När han t.o.m bad specifikt om att få en kristen begravning verkade det ju bara som att det skulle bli så. Fast då kom jag ju såklart att tänka på det föregående avsnittet, när Ragnar ville bli döpt. Det var allt en del av en välplanerad list som Ragnar bara talade om för Björn. Det gjorde ju så att Ragnar kom innanför Paris murar, och sedan slå till med en överraskning genom att “återuppstå”, och ha ihjäl ärkebiskopen. Mycket bra!På tal om Paris så var det antagligen bästa ögonblicket i hela avsnittet det efter att Ragnar har lurat fransmännen. Han och några män springer till portarna, där står Björn och resten, och de är stridsberedda. Björn höjer sina armar i skyn och signalerar till vikingarna att det är fritt fram. I det momentet gör Björn en grym framtida ledare för Ragnars mannar. Älskade det ögonblicket och kommer att lägga det på minnet. Helt perfekt. 

Efter att Ragnar och männen far hem till Kattegatt, stannar Rollo kvar över vintern. Kung Charles plan för att få fred att råda, är att Rollo gifter sig med Gisla. I den roligaste scenen kommer Rollo uppklädd till giftermålet och Gisla dissar honom på franska. Rollos klockrena hälsning på franska var bara pricken över i:et, så fruktansvärt roligt. 

Allt som allt var “The Dead” ett bra och spännande avsnitt med några riktiga höjdpunkter. Momentet där Björn visar sina ledaregenskaper och Ragnar fejk-död, var bland det bästa. Fast jag hade önskat mig ett mer fullgörande slut för Floke, eftersom det är just nu så känns det som att Ragnar fortfarande har något planerat. Fast nu får vi vänta ända tills 2016 för att få veta det. Fram tills dess är jag fantastiskt nöjd med denna säsong och anser, som sagt, att detta har varit den starkaste hittills. Ska bli spännande att se vad fjärde säsongen kommer att erbjuda. 

Betyg: 4/5
Säsongen överlag: 5/5 


Vad säger ni? Är ni lika nöjda med tredje säsongen? Kommentera där nedan. 
| 25 april 2015 12:00 |