SPONSRAT

Skribent

Jonathan Enochsson

29 april 2017 | 14:00

Eftersnack: Motgångarna når nya höjder i veckans avsnitt av "Fargo"

Det andra avsnittet av "Fargo" heter ”The Principal of Restricted Choice” och syftar till ett fenomen i kortspelet bridge, Ray och Nikkis stora passion.
När ett kort har spelats minskar sannolikheten att samma spelare har ett likvärdigt kort på handen, spelarens valmöjligheter minskar därför med varje spelad hand. Avsnittets namn sätter fingret på hur den tredje säsongen utvecklas. För varje till synes briljant mästerplan, lyckas karaktärerna gräva ett djupare hål åt sig själva och Fargo fortsätter att leverera moraliskt tveksamma karaktärer som genomför misslyckade komplotter.

I avsnitt två beskriver Nikki det spektakulärt misslyckade försöket att få tag i Emmits värdefulla frimärke med frasen ”unfathomable pinheadery”, ofattbart puckat helt enkelt. Denna beskrivning går att applicera på nästan alla händelser i den nya säsongen, som mer än någonsin fokuserar på ”Fargos” särpräglade otursfåglar till karaktärer. De osannolika och humoristiska händelserna är det som gör Fargo till ett av de mest intressanta programmen just nu, här kommer några av de tidiga favoriterna:

Irvs vassa undersökning


I ett försök att gräva fram vem V.M. Varga egentligen är, vänder sig Emmit och Sy till sin advokat, Irv. Genom Emmits briljanta plan; “Friend this cock-sucker on Facebook and reel him in”, skrider Irv till verket och efter en evighet framför datorn lyckas han få fram Vargas namn i Google. Helt plötsligt tas en bild på Irv, som inte riktigt är med på vad som händer, och datorn slocknar. Irvs bristande IT-kunskaper gör att han hamnar på Vargas radar, vilket man inte gör utan vidare konsekvenser. Tärningen är därmed kastad och Emmit och Sy har nu ännu svårare att komma ifrån sina problem.

Sys välplanerade hämnd


”There’s a problem” öppnar Sy med när han träffar Ray för att äntligen kunna meddela honom att han är utesluten från Emmits liv för all framtid. ”Is it you?” svarar Ray kvickt, och vi får en bild av Ray som tyder på att han kanske inte är lika tafatt som tidigare "Fargo"-protagonister. När Sy lämnar platsen, passar han på att kvadda Rays Cadillac i en glädjefylld hämndaktion för alla problem han tycker Ray har ställt till med. I sin uppspelta sinnesstämning lyckas han även kvadda en annan bil och nästan utsättas för en full frontalkrock. Sys vassa payback kommer onekligen ställa till det ytterligare för honom.

Nikkis smidiga inbrott


När Nikki och Ray smider en plan för att återigen försöka stjäla Emmits värdefulla frimärke, slår de sina kloka huvuden ihop för att lyckas smida en bättre plan än Rays försök i avsnitt ett. Medans Ray distraherar Emmit genom att låtsas avsluta deras långtgående fejd, smiter Nikki in i huset och letar efter frimärket. När hon märker att det är ersatt med en målning av en åsna, blir hon rasande. Hon lämnar sin blodiga tampong i Emmits kontor och skriver ett meddelande på den nya tavlan. Hon går därmed från smidig stöld till uppenbart inbrott. Eller som Sy uttryckte det: ”Female hygiene, deployed as a weapon?” det är ett nytt lågvattenmärke.
 
| 29 april 2017 14:00 |