SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

30 december 2016 | 20:30

Eftersnack: "Vikings" kommer aldrig att bli detsamma igen

Det förekommer tunga spoilers i denna text om senaste avsnittet av "Vikings", så till er som inte har sett avsnittet, eller serien överlag för den delen, läs inte detta som jag nu tänker skriva.
Varning för stora spoilers nedan.



Ragnar Lodbrok är död.

Det är med enorm sorg i hjärtat som jag säger farväl till denna fantastiska och fängslande karaktär, vars öde jag har följt ivrigt ända sedan Vikings började. Mannen som började som en enkel viking i första säsongen, till att bli Jarl och slutligen kungen av Kattegatt. Om man inte är bekant med legenden om Ragnar Lodbrok så kommer ju hans död som en chock, då serien har kretsat kring honom ända fram tills nu. Fast vi som är bekanta med historien, så är det ju så att han indeed dog genom att bli kastad i ett hål fullt av huggormar. Så tyvärr så kommer det ju inte som en överraskning. Det är ingen annan än Kung Aelle som kastar ner honom i hålet.



Det som däremot är speciellt berörande är hur illa tillmods som Kung Egbert känner sig över det hela. Fram tills nu så har han varit en nästintill skrupelfri karaktär, som inte har brytt sig om någon annan än sig själv, samt hans strävan efter makt. Fast när det kommer till att döma Ragnar till döden så förmår han sig helt enkelt inte till att göra det. Det talar faktiskt volymer om Egbert, samt den respekten och kärleken som han hyste för Ragnar. Under Ragnars avrättning får man verkligen se hur Egbert kämpar intensivt för att inte låta tårarna börja rinna framför alla. Det smittar av sig, kan jag lova.



När det kommer till Ragnars avrättning, så kommer jag att tänka på den hjärtskärande, och samtidigt inspirerande finalen i ”Braveheart”. (Spoilervarning till er som inte har sett filmen) William Wallace torteras, och får lida igenom helvetes alla kval, för att sedan avrättas brutalt. Innan Ragnar avrättas så torteras han genom att bli skuren med ett hett svärd, grillad i buren över en öppen brasa. Det är oerhört svårt att ta sig igenom hela denna processen, eftersom de verkligen utsätter Ragnar för alla möjliga typer av jävelskap innan han skjuts ner i hålet. När man ser huggormarna ringla sig runt Ragnar, för att sedan bita ihjäl honom - hjärtat är i halsgropen. Flera gånger vill jag bara stänga av avsnittet, eftersom detta är verkligen ett våldsamt farväl till en av modern TV:s bästa karaktärer.



Hur Vikings kommer att klara sig utan Ragnar, och framför allt Travis Fimmels fenomenala och intensiva skådespeleri får tiden utvisa. Som tur är så finns det ju grymma karaktärer som Floke, Lagerda, Rollo, Björn och Ivar.

Det är som sagt med ett tungt hjärta som jag säger farväl till allas vår Ragnar Lodbrok. Tack för denna tiden, jag kommer att sakna dig oerhört mycket. Även ett sorgset farväl till Travis Fimmel. Michael Hirst gjorde helt rätt i att välja dig. Farväl, Ragnar. "Vikings" kommer aldrig att bli detsamma igen.

Vad tyckte ni om detta avsnitt av Vikings? Kommentera nedan.
| 30 december 2016 20:30 |