SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

19 mars 2016 | 12:00

Eftersnack: Ett sjuhelvetes effektivt avsnitt av "Vikings"

En sak är tydlig efter detta avsnitt - man jävlas inte med Lagertha!
Veckans avsnitt av "Vikings" är sedd, och efter att förra avsnittet var ett steg i rätt riktning så var ju förväntningarna höga på det femte. Förväntningarna infriades med råge, fjärde säsongen fortsätter sin högkvalitativa gång. Nu när vi är halvvägs så börjar intrigerna tätna med råge, och i detta avsnitt fanns det såklart en hel del överraskningar och vändningar. Däremot så var det väldigt sparsamt med action och blodiga strider, fast desto mer karaktärsutvecklingar och drama. ”Promised” var ett sjuhelvetes effektivt avsnitt, och nu när finalen kommer allt närmre så kommer jag sitta som klistrad framför TV:n i väntan på de kommande avsnitten. 

Det fanns flera saker i avsnittet som var riktigt bra, nämligen den pågående relationen mellan Ragnar och Yidu. Denna gång så avslöjade de sina mörkaste hemligheter för varandra. Yidu avslöjade att hon är dotter till en kinesisk kejsare. Samt Ragnar avslöjade att hans vilja att utforska andra länder inte finns kvar. Fast i och med att han reagerade så starkt på Yidus påbrå så undrar man ju om Kina fanns på Ragnars lista över länder att plundra. Ragnar har även blivit beroende av drogerna som Yidu fixar fram. Vi får se hur det påverkar honom i kommande avsnitt. 

Något annat som jag fullkomligt älskade med avsnittet var att Björn verkligen har vuxit i sin roll. Man märkte att hans tid i vildmarken har gett honom ökat självförtroende och mer styrka. Att se hur Björn agerade framför kung Harald, hur säker han var, det var guld värt. Jag tyckte mig även ett se tecken på mer respekt mellan Björn och Ragnar, speciellt i början av avsnittet då Ragnar skojfriskt sade att han var en dålig make. Sedan var det riktigt bra när kung Haralds bror, Halvdan kom med i bilden. Stämningen blev minst sagt tryckt, och det ska bli riktigt spännande att se hur de kommer att påverka resten av säsongen. Lagertha dräper Jarl Kalf!


Bland det mest spännande i denna säsongen har varit den tveksamma relationen mellan Lagertha och Jarl Kalf. Vad Kalfs intentioner har varit hela tiden är ju extremt tydligt. Han är ute efter att förgöra Ragnar och hans familj, samt ta över hela Kattegatt. Vi har fått se hur Kalf och Erlendur har vilselett Lagertha och inlindat henne i falska förhoppningar. Det hela tog en vändning som jag inte hade väntat mig alls. Lagertha berättade för Kalf att hon var gravid, varpå han friade till henne.

Min första tanke var att nu var det dags att verkligen skrida till handling, och att Lagertha skulle inse vad som har pågått den senaste tiden. När det väl var dags för den stora dagen så gjordes det en riktig U-sväng. Lagertha högg ihjäl Jarl Kalf, och återtog däremot sin titel som Jarl Ingstad och härskare av Hedeby. Även om det redan i början avsnittet byggdes upp något som hade kunnat resultera i liknande, Erlendur övade med en frankisk armborst. Då siktade han på Kalf väldigt länge, och det verkade som att han tänkte skjuta honom. Så där visste man ju att något skulle hända, men att Lagertha skulle göra det hon gjorde kändes fortfarande som en total överraskning. 

Jag fullkomligt älskade det eftersom det visar ju att det har varit tvärtom mot vad man har trott. Det har varit Lagertha som har lekt runt med Kalf, genom att spela ovetande och passiv till allt som skedde. Redan från första stund man träffade Jarl Kalf så visste man att han var en dryg och girig skitstövel, och man ville helhjärtat att det skulle sluta illa för honom. Hans dödsscen fick mig att jubla, och jag kommer sannerligen inte att sakna honom det minsta. Som sagt, man jävlas inte med Lagertha ostraffat!

Se nya avsnitt av "Vikings" varje fredag på HBO Nordic.


Vad tyckte ni om "Promised"? Håller ni med om att det är en riktigt bra fortsättning på det föregående avsnittet? Kommentera där nedan! 
| 19 mars 2016 12:00 |