SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

29 december 2017 | 21:00

Eftersnack: Den stora frågan i veckans "Vikings"

”Vikings” fortsätter denna vecka med ett riktigt höjdar-avsnitt, ”The Message”, där den största frågan är om Bishop Heahmund kommer att slåss med Ivar och Hvitserk mot Lagertha, eller om Ivar helt enkelt dräper honom.
I förra avsnittet blev ju som bekant Bishop Heahmund tillfångatagen av Ivar och Hvitserk, och avsnittet avslutades med att de seglade mot Kattegatt.
 
”The Message” börjar med att Ivar och Hvitserk, med Bishop Heahmund, seglar till King Harald. Bröderna vill slå ihop sig med Harald i attacken mot Kattegatt, som i sin tur gladeligen accepterar. Däremot när Harald får syn på Bishop Heahmund, så undrar han vad som är så speciellt med honom - varpå Ivar svarar att Heahmund är en storslagen krigare. Astrid verkar inte så förtjust i att se Ivar, och det ser ut att vara ömsesidigt - då Astrid och Lagertha låg med varandra.

Det visar ju sig att Astrid inte har några planer på att förråda Lagertha, och skickar ett sändebud till Kattegatt. Det kostar ju henne dessvärre väldigt mycket, då hon blir gängvåldtagen av sändebudets besättning. Sändebudet håller dock vad han lovar, och levererar ett meddelande till Lagertha att Harald och Ivar kommer att anfalla Kattegatt inom två månvarv. Lagertha utnämner Ubbe till ledare över armén, som på något sätt verkar spänd över tanken av att kämpa mot sina bröder. Ubbe säger till Lagertha, ”Arvet från min far slits i stycken.” Lagertha svarar tillbaka med, ”Mer än så, Ubbe. Som sejdaren sa sliter det hela vår värld i stycken”.

Ubbe sätter genast igång med att samla ihop jarlarna, och Lagertha passar på att utväxla några ord med Margrethe. Hon vet om att Margrethe har uttalat sig mot Lagertha, och ifrågasatt hennes kompetens som drottning. Margrethe försöker att försvara sig, men tystas omedelbart med att om hon någonsin uttalar sig mot Lagertha, så kommer hennes tunga att skäras av och hon kommer att åter att bli träl. Margrethe försöker vifta bort det med att säga att Ubbe hade haft något emot det. Lagertha svarar då med, ”Ubbe regerar inte i Kattegatt. Och så länge jag regerar här ska du göra som jag säger”.

Stämningen är verkligen laddad i Kattegatt, och det blir svårare och svårare för Lagertha att veta vem hon ska lita på. Inte blir det lättare heller när Floki och hans muntra män ska segla till Island, vilket hon först emotsätter sig, men går till slut med på. Helt plötsligt så återvänder Björn och Halfdan till Kattegatt, och även om det var trevligt att se så kunde jag inte låta bli att känna att det var lite förhastat.
 
 

Kommer Bishop Heahmund att slåss med vikingarna?

 
I en rasande fantastisk scen så sitter Bishop Heahmund i sin fängelsekammare, och Ivar kommer in och förklarar att det kommer att bli krig. Ett krig som kommer att göra Ivar till kung över Kattegatt, men som också kommer att ställa honom öga mot öga med bröderna, och hans mors mördare.

Ivar säger till Heahmund att han har ett val: antingen slåss vid Ivars sida, eller helt enkelt bli dräpt. Bishop Heahmund frågar då vad för betydelse som vikingarnas krig har för honom personligen. Ivar svarar att det är ett sätt att hålla honom vid liv, varpå Heahmund svarar att han inte är rädd för att dö för vad han tror på. Ivar säger att han inte ombeds att dö för sin tro, eller att avsäga sig sig kristendomen eller att slåss mot kristna - utan helt enkelt döda fler hedningar. Heahmund frågar varför han blir given denna valmöjlighet. Ivar svarar då med, ”För att jag är avundsjuk på er. Jag vill vara som ni. Stark…och hel. En stor krigare. Därför räddade jag er. Därför vill jag att ni slåss vid min sida.”

Detta var för mig den bästa scenen i hela avsnittet. Ivar och Bishop Heahmund har så många likheter mellan varandra, och att se de dela scenen med varandra är guld värt. Alex Høgh och Jonathan Rhys Meyers sparrar varandra med sådan precision och kraft, och jag spricker med förväntan inför den stora striden. Jag vill inget hellre än att se Ivar och Bishop Heahmund strida tillsammans.
 
 
Hvitserk börjar tvivla på Ivars avsikter gällande invasionen av Kattegatt, då Ivar och Harald tillsynes har gjort en överenskommelse - det gäller att Harald blir kung över Kattegatt om Ivar dör, istället för att Hvitserk skulle ta över kronan. Ivar säger att det egentligen inte finns någon överenskommelse, utan det är bara ord. Vem vet om de kommer att försöka döda varandra, eller om Hvitserk kommer att försöka. Hvitserk frågar då varför ens låtsas att det finns en överenskommelse - varpå Ivar svarar att det passar alla för tillfället. Ivar säger även att överenskommelser kan ändras på ett ögonblick. Hvitserk frågar då vad Ivar vill egentligen, och Ivar svarar att han vill bli den mest beryktade man som har levt. Mycket större än Ragnar, ”Namnet Ragnar Lothbrok kommer att falna och glömmas bort. Men ingen kommer att glömma Ivar the Boneless.”

Avsnittet avslutas med att Bishop Heahmund måste göra sitt val. Slåss eller dö. Heahmund står inför en enorm folkmassa som vill inget hellre än att han ska dö. Ivar säger till Heahmund att det bara är han som håller honom vid liv, varpå Heahmund ber om att få Ivars kniv. Ivar ger villigt bort kniven till Heahmund som sätter den intill bröstet, och verkar vara beredd att ta livet av sig. I ett blixtdrag så hugger Heahmund ihjäl en viking som försöker förlöjliga honom. Ivar skrattar och applåderar belåtet, samt vrålar att det ser ut som att Bishop Heahmund kommer att slåss med vikingarna. Detta får vikingarna att ropa Heahmunds namn, han ser sig omkring med en vild blick. Satan vilket bra avslut på avsnittet. Ge mig nu kriget mot Kattegatt!
 
Har ni sett veckans avsnitt av ”Vikings”? I såna fall, vad tyckte ni? Kommentera i kommentarsfältet!
| 29 december 2017 21:00 |