Serie

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

1 december 2016 | 21:45

Eftersnack: Därför måste ”Vikings” hitta tillbaka till sin forna glans

Jag vill se mer viking-action!
Det finns flera anledningar till att ”Vikings” har gått hem hos mig så väl som det har gjort. Som jag alltid har varit fascinerad av vikingar, såväl som historia överlag.

Fast den största anledningen är såklart att jag fullständigt älskar storslagna och episka filmer och serier som ”Braveheart”, ”Gladiator” och ”Rome”, och ”Vikings” tillhör definitivt den kategorin. Det var i alla fall det som jag kände under säsong 1 och 2, i synnerhet den senare. 

Det var storslagen action, våldsamma närstrider och intressanta karaktärer. Fast nu i säsong 3 och första halvan av säsong 4 har det blivit mer dialogdrivet och karaktärsbaserat. Inget fel med det nödvändigtvis, men är det verkligen det som vi vill ha i en serie som ”Vikings”?  
 
Jag personligen känner att nu på senaste tiden har det blivit på tok för mycket fokus på cliffhangers, sura miner och onda planer. Säsong 3 var i princip bara en hel säsong där en massa jävelskaper planerades, men inget som infriades, eller åtminstone bara i ytterst små doser. Sedan att det påbörjades en jädrans massa sidohistorier som varken fördjupades eller kändes nödvändiga gjorde ju inte saken bättre direkt.

Under första delen av säsong 4 så blev det lite bättre på action-fronten, samt att det var lite mer känslosamt. Fast återigen så var det alldeles för lite action, outvecklade sidohistorier och ett evigt planerande inför kommande illdåd. Det gör att ”Vikings” har sjunkit en del i kvalité för mig.

Allt det som gjorde säsong 1 och 2 så bra var ju att det var bra fördelning mellan action och karaktärsdrama, men i säsong 3 och 4 har det varit dåligt med det. Tyvärr.


 
Dock så verkar det som att ”Vikings” kan vända sin nedåtgående spiral, för jag lämnades med en positiv känsla efter vinterns första avsnitt.

Det är som alltid kul att återse Ragnar, Floke, Björn, Helga, osv, samt att få stifta bekantskap med nya karaktärer som Astrid (Josefin Asplund). Det är dessutom jätteroligt att fler svenskar ansluter sig till serien. Det verkar som att den andra halvan handlar om att Ragnar vill rätta till gamla misstag, och för att göra det så tänker han bege sig till Wessex, och göra upp med Kung Ecbert.

Jag gillar att Ragnar är nedbruten och vid en riktigt låg punkt, för det ger mer djup till hans karaktär. Så jag ser fram emot hur Ragnar kommer att föra sig under de resterande nio avsnitt. Dessvärre verkar det dock som att den smalare och mer karaktärsdrivna approachen fortsätter även nu, och gör den det i kommande avsnitt så kommer det snabbt att gå utför. 
 
Jag har som sagt inget emot karaktärsdrivna serier och dialogdrivna avsnitt, men jag känner att i Vikings så behöv det att vikingar beter sig lite som barbarer. JAG VILL SE MER VIKING-ACTION! Jag vill ha betydligt mer av det som gjorde att jag fastnade för serien när den började, eftersom ”Vikings” börjar tyvärr bli lite tråkigt mellan varven.

Jag är trött på att se en massa planer smidas, och sen är det inget mer med det. Jag behöver inte intriger, jag behöver dramatik! Fler plundringar och färre dialoger! Det är det jag hoppas på att få mer av nu när serien drar igång igen på HBO Nordic.
 
Vad förväntar ni er nu när ”Vikings” är igång igen? 
| 1 december 2016 21:45 |