SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

15 juni 2015 | 20:00

Eftersnack: Dagen då Stannis anföll Vinterhed i "Game of Thrones"

Sansa tar tag i sitt liv i en säsongsfinal full av överraskningar.
Den femte säsongsavslutningen för "Game of Thrones" är sorgligt nog här. Det har återigen varit en otrolig resa som tagit slut alldeles för fort, men det har avslutats med värdighet där allting har byggt upp till de helt otroliga tre sista avsnitten. Redan inledningsscenen öppnar starkt och fortsätter ända fram till den allra sista minuten med ett dussintal överraskningar på vägen och frågeställningar om vad vi kan vänta oss nästa år.

Vinterhed


Efter Stannis uppoffringar för att överleva färden till Vinterhed visar sig allting ha varit helt förgäves. Han brände sin dotter på bål, vilket antagligen tillsammans med vemod var orsaken till att halva hans armé övergav honom och slutligen också Melisandre. Till och med hans stenhårda fru gav upp och hängde sig själv av sorg. När de till slut står utanför fästets portar, underbemannade och utan mat, dör hoppet helt när det visar sig att Roose Bolton redan har ridit ut med hela sin trupp och fullständigt massakrerar den lilla armé som vågat sig dit.

Även om många tappade allt sitt förtroende för Stannis förra veckan kan jag inte göra annat än att bli nedstämd. Det är två sidor som alla hatar, där de sadistiska Boltons är att föredra minst. Därför blir resultatet ett extra kraftigt slag i magen. Något som inte var särskilt förvånande var att Stannis var sista man att stå upp och ställs inför Brienne, som fortfarande söker hämnd för mordet på Renly. Deras konfrontation är extra intressant, för trots att hon hugger till med svärdet får vi faktiskt aldrig se Stannis dö i en tv-serie där det visuella våldet alltid är närvarande. Kameran klipper till innan vi hinner se något, vilket innebär att hon i sista sekund kan ha insett att avrättningen var fel. Han kan alltså fortfarande vara vid liv.

Inuti självaste Vinterhed tar Sansa slutligen tag i sitt liv och bryter sig ut på egen hand. Jag hade hoppats att hon skulle mörda Ramsay med den där skruvdragaren, men man kan tydligen inte få allt här i livet. Hon får helt enkelt fortsätta utvecklas till en starkare människa i de kommande säsongerna. Däremot fick vi återse en glimt av den gamla Theon som plötsligt bestämmer sig för att både rädda hennes liv och hjälpa henne med att fly från Vinterhed. Eller begå självmord mitt i all hopplöshet. De hoppar ner från muren, ett högt fall som mycket väl kan döda dem om inte snön dämpar fallet. Mer får vi inte se. Om de överlevde kan vi bara hoppas att de kommer undan och att Theon fortsätter på den här vägen.Braavos


Meryn Trant är inte bara pedofil, utan även barnmisshandlare. När han har slagit ner tre barn visar det sig att Arya är ett av dessa, förklädd med ett nytt ansikte! När hon ger honom vad han tål uppstår ett stort jubel, som snabbt övergår i skräck när hon blir en värre psykopat än någonsin. Antagligen har hon blivit så pass psykiskt skadad att hon aldrig kommer kunna återgå till att bli sitt gamla jag när kriget är över i seriens allra sista avsnitt. Om hon överlever till dess, vill säga. I vilket fall tyckte inte Jaqen H'ghar om detta och det svartvita huset blir mer mystiskt genom ett flertal twister. Någon form av svartkonst pågår när en död person bär hennes ansikte och hon blir blind. Ett rättvist straff, när man tänker efter, eftersom hon inte kan fortsätta på den här krigsstigen.

Dornien


Tidigare den här säsongen förutspådde jag att Jamie skulle dö i förra avsnittet, vilket aldrig inträffade. Han och Myrcella inleder resan tillbaka till King's Landing och på båten försöker han förklara att hon är ett incestbarn. Inte särskilt förvånande visste hon redan om detta, tack vare alla rykten som florerat. Tvärtom överrumplas tittarna av att hon har förståelse för detta och dessutom är tacksam, som om det inte vore konstigt nog att två syskon förälskar sig i varandra och skaffar sig tre barn. Jamie dör inte, men Myrcella blir offer för Sandormarnas gift. Vi kan säkert förvänta oss att han gör något dumt i sin vrede och sorg. En hämnd på familjen Martell står möjligtvis på den listan.

Meereen


Jorah och Daario ut på en expedition för att hitta den försvunna Daenerys. Resten av hennes vänner stannar kvar i ett försök att fortsätta styra staden i hennes namn. Nu när Tyrion är en hjälpande hand har de kanske möjlighet att forma staden till en plats som alla i befolkningen tycker om. Fast ärligt talat, det lär knappast hända. Med kanske två säsonger kvar i beräkningen måste Daenerys snart resa till Westeros med drakarna. Då ser jag endast två alternativ: hon ger upp och lämnar befolkningen, eller så låter hon drakarna bränna ner hela slavbukten efter att ha frigivit slavarna. Drottningen i fråga har numera chansen att utöka sin armé med ett gäng dothrakier som hittar henne i sin ensamhet. Eller så är de fientligt inställda och tar henne till fånga.

King's Landing


Cersei erkänner sina synder och fortsätter vara den oväntade karaktären som jag sympatiserar med när hon går naken skamgång genom hela King's Landing. Befolkningens hat mot henne lyser tillräckligt starkt för att vi till och med skulle få se en man blotta sig, trots att det var omotiverat när det har funnits många fler tillfällen att se nakna män i en serie som överbefolkas av nakna kvinnor. Jag ser gärna mer sånt. Inte blottare alltså, utan att det blir mer jämställt med nakenhet, alternativt att de censurerar kvinnorna mer. När hon till slut är framme, smutsig och blodig, har en muterad The Mountain anslutit sig till kungsvakten. Vad detta innebär är omöjligt att säga annat än att hon nu har en livvakt som är praktiskt taget oövervinnlig. Dessutom var hennes bekännelse troligen en list för att slippa ut ur fängelset och nu när familjen Tyrell är ute ur spel kan hon återta makten.Muren


Till sist har vi säsongens mest chockerande dödsfall när en ny huvudkaraktär dör i ett myteri. Nattens väktare vänder sig mot Jon Snow och hugger ner honom en och en i magen med dolkar. Det blir extra smärtsamt att se på när den lille Olly är sist i ledet att bidra till mordet. Han är ung och man vill verkligen inte att han ska vara så hatisk, även om hatet är befogat. Man hoppades faktiskt att han skulle vara en av få människor med lite vett i sig. Vi kan i alla fall vara ganska säkra på att Jon inte förblir död. Melisandre är tillbaka vid muren, hon har visat stort intresse för honom och hon är en röd magiker. I tredje säsongen såg vi att röda magiker kan väcka folk från de döda.

Det här är frågor som har uppstått under avsnittet: Kan vi vänta oss en oväntad allians mellan Stannis och Brienne? Överlevde Sansa och Theon? Hur ska det gå för Aryas träning nu när hon är blind? Ska Jamie starta krig med Dornien? Är Daenerys dödsdömd eller ska hon vinna dothrakiernas förtoende? Vad ska hända på och bortom muren efter mordet på Jon Snow?

Slutbedömning


Med plågsamma våldtäkter, barnamord, pedofili, barnmisshandel och rättfärdigande av incest har det här varit den mest provocerande säsongen hittills. Fast provokation är trots allt en av styrkorna med Game of Thrones, eftersom de vågar spegla saker i dagens samhälle som vi ofta väljer att blunda för.

Ska jag vara helt ärlig hade jag faktiskt väntat mig att det här skulle vara den svagaste säsongen hittills, men det visade sig vara en av de starkaste. Många har antingen kritiserat att serien har gått in i en för lång transportsträcka under de här tio veckorna, eller att serien har gått ifrån böckerna alldeles för mycket. Det sista stämmer inte helt och hållet, för vissa karaktärer har satts ihop för att ge mer utrymme till böckernas intressanta delar och ta bort det som är riktiga transportsträckor. Det är nästan två tjocka böcker som har filmatiserats, där det egentligen inte händer särskilt mycket. Då har skaparna gjort ett otroligt och lyckat jobb med att plocka fram bitarna som skapar ett så bra flyt som möjligt.

Visst har det funnits vissa svackor. De "fruktade" sandormarna var en smärre besvikelse och dåliga skådespelare. De ofta minnesvärda dialogerna har inte alltid varit på topp och ibland har det gått att känna att karaktärerna inte har varit tillräckligt intressanta, vilket har gjort att vissa avsnitt har varit lite långsammare än serien överlag. På den positiva sidan fanns det dock scener som har slagit andan ur en, genomtänkta scener med vacker symbolik, ytterligare överraskningar som ingen kunde vänta sig och skådespelare som aldrig har varit bättre.

Nu har serien kommit ikapp bokutgivningen, med ett par hyfsat spoilerfria undantag. Det är alltså helt lugnt för hela världen att läsa Game of Thrones-relaterade inlägg och se klipp på internet, för det är inte längre någon person som kan avslöja vilka vändningar vi kan förvänta oss härnäst. Det ska bli spännande att se hur David Benioff och D.B Weiss har tänkt fortsätta produktionen utan någon officiell förlaga att utgå från.


Vad tyckte ni om säsongen? Hiss eller diss? Vad tror ni att vi kan förvänta oss nästa säsong, nu när bokstavligt talat ingen utom skaparna vet vad som ska hända? Kommentera gärna nedan!
| 15 juni 2015 20:00 |