SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

9 april 2016 | 16:00

Eftersnack: Chockerande dödsfall i veckans ”Vikings”

”Vikings” pinnar på med det åttonde avsnittet, ”Portage”, och som vanligt var kvaliteten hög samtidigt som vi fick ett riktigt chockerande avsnitt med tre oväntade dödsfall.Ragnar dödade Yidu! 


Vi har exempelvis Yidu, slavinnan som eventuellt blev en fri kvinna och Ragnars personliga knarklangare. Hon fick dessvärre smaka på Ragnars vrede när han dränkte henne i sjön, eftersom han ansåg att hon var värdelös utan medicinen. Det stoppade ju honom däremot inte att undersöka hennes lik efter lite medicin. Greve Odo fick även det lite jobbigt när hans egna perversa preferenser användes mot honom när hans älskarinna piskade ihjäl honom. Greve Odo’s dödsscen var väl kanske den minst chockerande eftersom han var ju inte jätteintressant, så ingen karaktär jag kommer att sakna. Kung Egbert svek Drottning Kwenthrith! 


Värst blev det däremot för Kwenthrith, hon hade då sannerligen inte gudarna på sin sida. Först blev hon sviken av Kung Egbert genom att han fick folket av Mercia underteckna hennes abdikation. Sedan blev hon inlåst i villan med vakter dygnet runt. När Kwenthrith sedan gjorde ett tappert försök till att fly, och döda Egbert så slutade med att hon själv fick bita i det sura äpplet. Det var ingen mindre än Judith som kom till Egberts undsättning. Inte nog med att Kwenthrith’s son Magnus har blivit föräldralös, men Judith mördade även Kwenthrith’s ofödde son. Judith var däremot väldigt snabb med att skylla på Egbert. Det var inte riktigt berättigat kände jag så Judith hade knappast behövt Egbert för att ta det steget. Hon hade dödat förr eller senare. Överlag så gillade jag att dessa karaktärer strök med. Det gjorde avsnittet mer chockerande än de föregående. Ragnar got his shit together!


Äntligen började Ragnar get his shit together och agera som den ledare vi vet att han är. När han fick idén att de skulle lyfta långskeppen uppför klippan, bära de över bergen, förbi forten för att sedan sätta ner dem i floden uppströms. Då förstod man att Ragnar har en genialisk plan på gång, samt att man märkte en viss nytändning i vänskapen mellan Ragnar och Floke. Det ska bli riktigt kul att se var Ragnars mästerplan kommer att leda till i kommande avsnitt. 

Sammanfattning 


Sammanlagt var ”Portage” ett rätt så bra avsnitt med en del genuint överraskande stunder, och intressanta vändningar. Inte lika bra som det föregående avsnittet, men definitivt bland säsongens bättre. Snart är första halvan av fjärde säsongen över, och snart är det dags att se fram emot den andra delen. 

Vad tyckte ni om veckans avsnitt? Kommentera gärna nedan!
| 9 april 2016 16:00 |