SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

28 mars 2015 | 08:00

Eftersnack: Den där brutala scenen i "Vikings"

Mycket spännande saker händer i veckans avsnitt “Born Again”. Spoilers nedan!
Förra avsnittet fick vi lära oss vem kung Ecbert verkligen var, efter att hans “kära” son, Aethelwulf slaktade bönderna i Wessex. En på riktigt överraskande liten twist, i detta avsnitt “Born Again” tar vi farväl av en karaktär som har varit med från start: Athelstan. 

Egentligen är inte detta så speciellt överraskande med tanke på att han har väckt misstankar från vissa vikingar - i synnerhet Floke. Jag kan inte påstå att Athelstans abrupta slut är något som jag kommer tänka extra på - han var aldrig en av mina favoritkaraktärer. Det var flera saker med Athelstan som jag aldrig riktigt förstod, till exempel hans extremt random kärleksaffär med Judith (en annan karaktär som jag inte heller riktigt förstår mig på). Det enda med karaktären som faktiskt väckte lite uppmärksamhet, var vänskapen med Ragnar Lodbrok, och sammanträffanden gällandes hans död. Ironiskt nog sammanträffar Athelstans död med Flokes vetskap om vad som hände i Wessex. Passande då att Floke är den som avslutar Athelstans tid i Vikings.I en synnerligen brutal scen torteras Judith för att ha varit otrogen och fött Athelstans son. Som sagt, jag fann deras kärlekshistoria väldigt konstig och, på riktigt, ganska onödig. Det var ganska oklart för mig att Judith skulle vara så beredd att försvara Athelstan, att ett helt öra var tvungen att ryka. Precis när det andra örat skulle skäras av kliver kära svärfar Ecbert in. Efter att Athelstans namn har yttrats, blir han helt plötsligt till sig och deklarerar att barnet är väldigt speciellt, och att Judith likt en oskuld har valts ut av Gud. Det är ju klart att Ecbert måste skådespela framför folket, men framför allt intressant är det att Ecbert var den som uppmuntrade Judith att ligga med Athelstan. Vad tyckte ni om tortyrscenen och kärleksrelationen mellan Judith och Athelstan?

Det som gör “Born Again” till ett synnerligen intressant och spännande avsnitt är att nu när Oden har besökt byn, var det nu Athelstans tur att få sin del av kakan. I en scen väldigt tidigt in i avsnittet, ser Athelstan Gud genom en ovanligt stark stråle. Athelstan, som fram tills den stunden accepterat vikingarnas gudar, ser detta som tecknet att hans kristna tro har kommit tillbaka - därav titeln ”Born Again”. Detta påverkar Athelstan så starkt att han vill lämna Kattegatt och Ragnar. Något som Ragnar inte vill, då deras vänskap har växt sig så stark. 

I kanske det bästa momentet under hela avsnittet, efter att Floke har mördat Athelstan har Ragnar ridit in i skogen med kroppen. Ragnar bryter ihop och säger att de inte kommer att återförenas i himlen. Ragnar säger också att han inte vet vem han ska prata med nu, att det var så mycket som han ville diskutera med Athelstan. Det får en verkligen att känna hur mycket som Ragnar tyckte om Athelstan och såg honom som sin närmsta vän. Ett välskrivet och välspelat moment i det annars bra avsnittet.Sammanfattningsvis var det mycket spännande saker som hände i “Born Again”, där den stora överraskningen var Athelstans plötsliga pånyttfödelse och död. Fast även Judiths tortyrscen och Flokes vetskap om vad som hände i Wessex. Ett bra avsnitt, helt klart - ska bli spännande att se vad det sjunde avsnittet har att erbjuda.

Betyg: 4⁄5

Vad tyckte ni om “Born Again”? Vad har ni att säga om Athelstans död, och vad kommer hända mellan Ecbert och Ragnar efter massakern i förra avsnittet? Kommentera där nedan.
| 28 mars 2015 08:00 |