SPONSRAT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

19 januari 2018 | 21:00

Eftersnack: Bishop Heahmund och Lagertha lär känna varandra i veckans ”Vikings”

Vi anar en erotisk stämning mellan Bishop Heahmund och Lagertha. Kom in ch diskutera höjdpunkterna i veckans avsnitt!
I förra veckans avsnitt så fick vi se den efterlängtade striden mellan Ivar och Lagertha, och det slutade ju som bekant med att Team Ivar förlorade slaget, samt att Bishop Heahmund skadades och fördes till Lagerthas läger för att läka. Veckans avsnitt, ”A Simple Story”, fortsätter där det förra slutade, och följ med mig när jag diskuterar höjdpunkten i avsnittet!

När vi återser Bishop Heahmund efter slaget, så verkar han i princip vara återställd, och då är ju frågan vad han planerar härnäst. Tänker han helt enkelt rida tillbaka till Team Ivar, fortsätta att strida för honom, eller tänker Heahmund att ansluta sig till Team Lagertha istället? Viktigast av allt, vad är Bishop Heahmunds plan efter att kriget är över, om han överlever?
 
 
Det som jag älskar med detta avsnittet är att Bishop Heahmund äntligen får mer dialoger, eftersom i de tre föregående avsnitten så har han inte gjort så mycket väsen av sig. I ”A Simple Story” däremot så har skaparen, Michael Hirst, gett honom en massa välskrivna repliker, och jag älskar scenerna som involverar Heahmund och Lagertha. De har riktigt bra kemi mellan varandra, och där finns definitivt en erotisk stämning mellan dem. Deras konversationer är också riktigt underhållande att lyssna på. De pratar om gud, livet och döden - Bishop Heahmund säger att han älskar gud, men också livet - dess glädje och smärta. Lagertha frågar honom då om han även älskar människor på samma sätt som gud gör. Bishop Heahmund svarar att han inte känner liknande kärlek för män, men att han älskar kvinnor mer än i spirituella syften.

Senare mot kvällen fortsätter Lagertha och Bishop Heahmund att diskutera om samma ämnen. Heahmund frågar Lagertha om hon tror på ödet, varpå hon svarar att hon gör. Bishop Heahmund säger då att ödet förde ihop de, men Lagertha är inte riktigt lika övertygad. Heahmund ser Lagertha som sin jämlike, och han vill veta mer om henne och att de har mer gemensamt än hon anar. Bishop Heahmund säger att han vet att det kommer att strida igen och det snart - Lagertha säger att han inte måste slåss för hennes armé, men Heahmund säger att han tänker slåss och dö för henne. Lagertha frågar honom om han är beredd att dö för henne, trots att de inte känner varandra. Scenen slutar med antydan att de kryper till kojs med varandra.

Anledningen till att jag känner att detta var den absoluta höjdpunkten är för att Bishop Heahmund är en sådan oberäknelig karaktär, och man vet som sagt inte riktigt vad hans egentliga planer är i slutändan. Säger han allt detta för att komma Lagertha nära för att sedan hugga henne i ryggen när det är dags för nästa slag, eller är han verkligen beredd att slåss och dö för henne? Förhoppningsvis så vet vi det redan i nästa veckas avsnitt.
 
 
Naturligtvis så fanns det andra godbitar i ”A Simple Story” också. Till exempel hela inslaget i Island, där Eyvind fortsätter att underminera Floki, och Flatnose försöker anta en viss ledarposition. Konflikterna växer sig allt starkare mellan de som seglade till Island med Floki, men han vill inte starta något. Floki säger till Flatnose att Eyvind vill endast provocera fram en reaktion ur honom, och att planen är att hålla sig lugn. Dessvärre så skakas allting när ett dödsfall sker, vilket får Floki att skrika av förtvivlan. Hela det inslaget var riktigt bra, det var framför allt kul att se Adam Copeland få visa mer vad han går för som Ketill Flatnose.

Det var även riktigt kul att Rollo gjorde en slags återkomst, även om han inte uppenbarade sig fysiskt. Han skickar däremot den frankiska hären för att hjälpa Ivar, Hvitserk och Harald mot Lagertha. Rollos enda önskan är att Björn ska skonas, och Ivar går emot det ultimatumet när han beordrar sina män att mörda Björn under ett möte mellan de olika parterna. Harald blir däremot fly förbannad och säger att det är inte så saker ska gå till. Ivar säger bittert att det var värt ett försök. Varför kan inte pågarna bara sluta tjafsa?

Sammanfattningsvis är ”A Simple Story” bland seriens mer långsamma och reflektiva avsnitt. Här finns några riktigt välskrivna scener, och scenerna med Bishop Heahmund och Lagertha är guld värda. Däremot är det inte riktigt i nivå med de föregående avsnitten, fast den femte säsongen håller en hög nivå, och detta var definitivt ett bra avsnitt. Nu blickar vi framåt mot nästa vecka!
 
 
Vad tyckte ni om veckans ”Vikings”? Kommentera där nedan!
| 19 januari 2018 21:00 |