SPONSRAT

Skribent

Jenny Ahonen

27 april 2018 | 12:00

Eftersnack: Beskrivs skräckväldets framväxt trovärdigt i ”The Handmaid's Tale”?

I fler tillbakablickar i avsnitt 2 får vi se hur demokratin steg för steg nedmonteras i USA. Är karaktärernas reaktioner på förändringarna rimliga? Och hur hade du själv betett dig?
Medan första avsnittet för säsongen utspelade sig i miljöer av en typ som var bekanta för oss tittare sedan tidigare fick vi i avsnitt 2 se en plats som vi innan bara hört skräckhistorier om: straffkolonierna. Koncentrationsläger dit olydiga kvinnor skickas att arbeta med giftigt avfall – tills de dör. Vi får se dem genom Emilys blick. Alexis Bledels karaktär får ett större utrymme i handlingen i säsong 2. Ett sätt att behålla ett par ögon inne i Gilead när Elisabeth Moss June tar sig ur den fundamentalistiska teokratin? Låt oss hoppas!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Ett av de mest effektiva ögonblicken i fjolårets säsong var när Junes kompis Moira, spelad av Samira Wiley, tog sig över gränsen till Kanada och möttes av hjälpsamma människor på Migrationsverket. Det var en sådan oerhörd kontrast mellan den fungerande demokratin och skräckväldet hon tidigare hade befunnit sig i. Kommer vi få se en återförening mellan de två vännerna i årets säsong?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Junes hjälpare Nick vill visserligen inte att de ska ge sig ut på flykt, utan istället hålla sig undangömda inne i Gilead tills deras (förmodat) gemensamma barn är fött. Men, även om det onekligen är riskfyllt: är det inte en smartare idé att försöka fly nu, än senare med en skrikande bebis på armen?
 
I Emilys tillbakablickar fick vi ytterligare information om hur skräckväldet Gilead steg för steg växte fram. I en hjärtskärande scen fick vi se hur hon tvingades ta avsked av sin fru och son på flygplatsen, efter att deras äktenskap dömts ut som icke giltigt. Det kan ibland kännas som att utvecklingen som beskrivs går väl fort, och man undrar varför människor inte protesterar mer. Å andra sidan är det inte så länge sedan samkönade äktenskap blev lagliga i USA. Först 2015 blev de tillåtna i landets samtliga stater. Så lagar och attityder kan bevisligen förändras och få fäste snabbt.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Titta bara på skillnaden i det politiska läget i USA idag, jämfört med tiden under Obama. Trumps styre är såklart inte att likställa med Gilead – även om serien har hämtat mycket inspiration från presidentskiftet och händelser kopplade till det.
 
Tycker du att nedmonteringen av den amerikanska demokratin beskrivs trovärdigt? Hur tror du att du hade reagerat på förändringarna som införs? Kommentera nedan!
| 27 april 2018 12:00 |