Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

24 maj 2017 | 23:00

Parallellerna till Trump var en inspiration för "The Handmaid's Tale"

"Jag började se paralleller mellan min karaktärs uppförande och vad Trump gjorde. På något märkligt sätt är det en inspiration men också en skräckinjagande parallell."
"The Handmaid's Tale" är en av årets starkaste nykomlingar, baserad på Margaret Atwoods bok med samma namn. Även om Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet var en mardröm för de flesta av oss gynnade det serien, som känns mer relevant i och med dess skildring av ett framtida Amerika under fascismens regim.
 
Någon som inte bara håller med utan rent av har dragit inspiration av Trump, är skådespelaren Yvonne Strahovski, som spelar en av seriens största antagonister, kommendörsfrun Serena Joy.
 
- Joseph Fiennes och jag är skurkar. När Trump plötsligt valdes uppdagrades hans dåliga beteende. Jag började se paralleller mellan min karaktärs uppförande och vad Trump gjorde. På något märkligt sätt är det en inspiration men också en skräckinjagande parallell, säger hon till THR.
 
Showrunnern Bruce Miller medgav att Trumps valseger "fick mig att ändra en eller två saker i serien, men jag tänker inte tala om vad."
 
Som Reed Morano, seriens regissör, påminde oss om vid 92Y tidigare i maj:
 
- Budskapet som Margaret ville förmedla i sin bok var att den här typen av stora förändringar inte händer över en natt. De sker väldigt långsamt över tid, nästan så att det inte märks förrän det är för sent.
 
Det råder ingen tvekan om att "The Handmaid's Tale" är en mycket sevärd serie för eftertanke. Har du ännu inte börjat följa den finner du serien på HBO Nordic.
 
| 24 maj 2017 23:00 |