Serie

Skribent

Anders Eklöf

7 juli 2021 | 19:30

Eftersnack: Gastkramande äventyr i näst sista avsnittet av "Loki"

Det senaste avsnittet av "Loki" bjuder på äventyr, avslöjanden och ohyggliga monster.
I slutet av förra avsnittet av "Loki" fick vi stifta bektanskap med ett gäng andra versioner av protagonisten i form av en äldre med klassiska kläder från serietidningarna, ett barn, en mörkhyad och en krokodil. Vi fick även veta att The Time Keepers bara är själlösa robotar och att någon annan verkar ligga bakom organisationen Time Variance Authority (TVA). 
 
I veckans avsnitt, som är det näst sista för den första säsongen av "Loki" på Disney+, fick vi bland annat träffa en obskyr skurk från serietidningarna. 
 
Varning för spoilers för det femte avsnittet av "Loki"!
 
När Loki har vaknat upp, omgiven av andra versioner av honom själv, får han veta att när TVA raderar någon från tidslinjen hamnar de egentligen i "ett tomrum i slutet av tiden".
 
 
Detta gör att organisationen kan dumpa allt och alla som avviker från de olika tidslinjerna på ett ställe utan att behöva oroa sig att de ska växa till sig. Här hänger alltså alla andra avvikande Loki från andra tidslinjer, dock i konstant rädsla för att bli uppätna av tidsmonstret Alioth. 
 
878d60ea7bbb195cb656b1dc4344e97b 243d58c4 4c83 4f1f a853 7008cfce5ffd screen shot 2021 07 07 at 10738 am
 

Vem är Alioth i serietidningarna? 

 
I "Loki" får vi det förklarat som att Alioth är en levande storm som äter allt den ser, som verkar fungera som ett sista skydd för den faktiska grundaren av TVA. Avsnittet slutar med att Loki och Sylvie förhäxar monstret med hjälp av den äldre Loki (spelad av Richard E. Grant), som leder till att de får se en stor herrgård bakom den svarta röken. 
 
Alioth introducerades i en "Avengers"-tidning från 1993, där den beskrivs som den första varelsen som lyckades slå sig fri från tidens begränsningar. Här är den en stor fiende till skurken Kang the Conqueror, som ofta reser runt i tiden och olika dimensioner för att bredda sitt rike, vilket gör honom till ett mumsigt bete för Alioth. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Många tror att den här kopplingen till serietidningarna innebär att Kang är den som ligger bakom TVA och att han är den stora skurken för serien. Även Ravonna Renslayer (Gugu Mbatha-Raw) har en relation till Kang i serietidningarna, vilket gör teorin ännu starkare. 
 
Om det stämmer återstår att se i sista avsnittet av "Loki", som dyker upp på Disney+ onsdagen den 14 juli. Den här gången förekom det ingen extra scen under eftertexterna, som i förra avsnittet
 
Vad tyckte du om det näst sista avsnittet av "Loki"? 
| 7 juli 2021 19:30 |