SPONSRAT

Skribent

Emeric Carlsson

30 januari 2017 | 07:45

Eftersnack: Är det något övernaturligt med James Delaney i ”Taboo”?

Halvvägs genom serien är James Delaney tillbaka med nya rackartyg och den här gången har han, förutom att helt skamlöst avbryta folk när de har sex, Ostindiska kompaniet i sikte.
James fortsätter att rekrytera nytt folk till handelskompaniet han tänker starta upp och bestämmer sig för att stjäla salpeter från Ostindiska för att tillverka eget krut, vilket är det enda han kan köpslå med för befolkningen i Nootka. Samtidigt skapar han allt fler fiender som med alla tillgängliga medel försöker sätta käppar i hjulen för hans planer. Dessutom blir både James och Zilphas inbjudna till en bal av grevinnan Musgrov, som egentligen visar sig vara allierad med amerikanerna. Mer förtydligat är hon självaste Carlsbad som James tidigare har försökt få tag i för att förhandla med.

Trots att James är en väldigt beräknande man som alltid tycks ha en plan, det visade sig ju trots allt arresteringen av Lorna Bow var något han räknade för att vinna över henne på sin sida, så verkar det lustigt nog som att han aldrig är förberedd när en lönnmördare från ingenstans angriper honom. Det är ändå andra gången på fyra avsnitt som det händer och båda gångerna kostar det honom nästan livet. Men bara nästan.Det är vid dessa tillfällen visar han också en våldsammare sida av sig själv. Första gången, för två avsnitt sedan, visade han kannibalistiska tendenser, vilket jag för övrigt saknar numera då vi inte har sett något liknande sedan dess. Den här gången närapå sprättar han upp sin angripare. Även om vi inte får uppleva själva uppsprättandet på bild, får vi genom offrets ögon se James ansiktsuttryck medan han fifflar med sina redskap, och det är ingen vacker syn. Det enda jag ser vid det tillfället är en galen man som ger mig rysningar i hela kroppen och det är svårt att se någon annan än Tom Hardy göra ett bättre intryck. Han besitter en styrka och rå brutalitet som är svår att mäta sig med någon annan människa. Hade det inte varit för att mördarna var anlitade av olika parter skulle man ha undrat varför de fortfarande envisas med att försöka ha ihjäl honom.

Det enklaste vore förstås om någon skjuter honom med en pistol, men det är klart att ingen kommer att tänka på den tanken, för då finns det ingen serie kvar att följa. Såvida det inte är så att James Delaney är odödlig eller redan är en död man. Med tanke på hur allvarligt han borde ha skadats flera gånger kan man med all rätt misstänka han är expert på att lura döden. I och med att vi fortfarande knappt vet något alls om honom skulle det inte förvåna mig om det är något ännu skummare kring honom som pågår.En udda bal

Av någon anledning är det här avsnittet mer annorlunda än de tidigare avsnitten. Då menar jag inte annorlunda i att James beter sig konstigare än vanligt, för han är precis samme människa som vi har sett tidigare: småtokig, agerar utanför normerna och har en gnutta galenskap i ögonen. Det är människorna runtomkring som också börjar bli konstiga och då är framförallt balen det mest utstickande. Det kan vara en blandning mellan alkoholen och James sociala fobi som triggar igång saker, även om många av gästerna ger intrycket att vara mer alkoholpåverkade än vad man brukar vara på vanliga fester, samt att det inte riktigt hör till det normala att det serveras blodiga grishuvuden på silverfat och folk går runt med grismasker som täcker hela huvudet. Sen vad vet jag, jag har inte jättebra koll på fester á tidigt 1800-tal så det kan ändå ha varit en naturlig grej, även om det inte liknar någonting jag sett tidigare. Oavsett vad så är det skickligt gjort och obehagligt udda.

Det hela startar dock när James utför en av sina vanliga ritualer framför eldstaden och Zilpha i samma stund har en väldigt inlevelsefull, våt dröm. Det kan såklart bara ha varit en slump att dessa saker ägde rum samtidigt, men sättet det är filmat på ger ändå en känsla av att det finns en mental sammankoppling mellan dem. Den känslan förstärks senare i avsnittet när de pratas vid och James påstår att hon ”känner när han försöker bryta sig”. 

Är det ett rent sammanträffande eller finns det rentav ett uns av övernaturlig mystik i serien?

| 30 januari 2017 07:45 |