Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

10 januari 2024 | 08:30

Efterlängtad svensk premiär för Todd Haynes omskakande Cannes-drama

Ingmar Bergman-inspirerade "May December" hade världspremiär i Cannes i våras och Netflix USA i november. Tack vare Göteborgs filmfestival är det äntligen Sveriges tur.
Todd Haynes ("Carol", "Far from Heaven") är tillbaka med ett nytt fängslande drama, en ny kritikerfavorit vad det verkar. Omtalade "May December" får äntligen svensk premiär på Göteborgs filmfestival om ett par veckor. I deras programblad beskrivs filmen som ett "Persona"-doftande psykodrama om bisarr kändiskultur och blodsugande konstnärsskap.
 
Mycket lovande.
 
"May December" utspelar sig 20 år efter en stor skandal, då den 36-årige Gracie (Julianne Moore) inledde en relation med en 13-årig grabb och senare födde hans barn i fängelse. Känslor och gamla minnen rörs upp när skådespelerskan Elizabeth (Natalie Portman) kommer till stan, för att göra reserach till en film där hon ska spela Gracie.
 
I sin recension gav Jonna Vanhatalo "May December" en stark fyra, och beskrev den som "en omskakande, men också oväntat obehaglig film om dysfunktionella familjerelationer och övergrepp. På ytan är detta ett komiskt melodrama, men om du skrapar lite, tittar en otäck psykologisk thriller fram."
 
Hon såg också till att lyfta fram de båda huvudskådisarna: "Det kan nästan inte bli bättre än så här. Natalie Portman spelar en karaktär som i filmen ska spela en karaktär, som spelas av Julianne Moore. Två fullständigt magnifika skådespelerskor som aldrig gör mig besviken."
 
"May December" visas vid tre tillfällen på Göteborg Film Festival - måndag 29 januari 20:00 på Stora Teatern, tisdag 30 januari 20:30 på Draken, och onsdag 31 januari 20:00 på Aftonstjärnan. Ordinarie biopremiär är satt till den 8 mars.
 
 
| 10 januari 2024 08:30 |