Film

Skribent

Mats Karlsson

14 juli 2018 | 15:00

Efter den beska kritiken - Scarlett Johansson hoppar av "Rub and Tug"

"Avengers"-skådisen skulle ha spelat transmannen Dante "Tex" Gill.
I början av juli kom beskedet att Scarlett Johansson skulle spela transexuelle bordellägaren Dante "Tex" Gill i filmen "Rub and Tub", som resulterade i besk kritik på sociala medier. Nu meddelar skådespelerskan att hon väljer att hoppa av filmen, skriver Variety.
 
"Rub and Tub" skulle ha återförenat Johansson med Rupert Sanders, som regisserade henne i "Ghost in the Shell", filmen där hon spelade en asiatisk karaktär som också fick ta emot en del besk kritik.
 
Tanken var som sagt att Johansson skulle porträttera transmannen Dante "Tex" Gill (född Lois Jean Gill) i Rupert Sanders "Rub and Tub". Under veckan har skådespelare och LGBTQ-medlemmar (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer) riktat kritik mot henne och sagt att rollen borde spelas av en transperson.
 
– Transskådespelare får aldrig ens provspela som någonting annat än en transperson. Det är det verkliga problemet. Vi kommer inte ens in i rummet, skriver skådespelerskan Jamie Clayton ("Sense8") på Twitter.
 
Efter den kritiken valde Johansson att lämna "Rub and Tub" med följande uttalande:
 
- Jag har lärt mig en hel del sedan jag tog rollen, men inser nu att det var okänsligt. Samtidigt som jag hade sett fram emot att få berätta Dantes historia, förstår jag att många anser att en transperson bör spela rollen. Jag är tacksam att detta har bidragit till en debatt om mångfald och representation inom film.
 
Just nu är det oklart vad som kommer att hända med "Rub and Tub", men uppdateringar om filmprojektet lär komma inom kort.
| 14 juli 2018 15:00 |