Serie

Skribent

Tobias Andersson

18 januari 2023 | 12:00

Efter årtionden: Steven Spielberg öppnar upp för tv-formatet

Håller mästerregissören på att ändra uppfattning om streamingformatet? I en ny intervju verkar det så.
Bioduken ligger Spielberg varmt om hjärtat, det är allmänt känt sedan lång tid tillbaka. Det är ju trots allt där som han genom årtionden skapat filmmagi som ”Jurassic Park”, ”Hajen”, ”Schindler's List” och ”Jakten på den försvunna skatten” – för att bara nämna några!
 
Han har alltid gjort äventyr anpassade för att visas på vita duken där han skapade sin karriär, så tv-serier anpassade i litet format i hemmets vrå har aldrig varit hans grej. I synnerhet har han kritiserat streaming, och det onekligen rätt hårt. Men nu ser regissören ut att ha vänt i frågan.
 
När Steven Spielberg gästade podden Smartless, som bland annat drivs av skådespelaren Jason Bateman, delade han med sig av en annan syn på serieformatet och hyllade HBO:s ”Mare of Easttown”.
 
– Jag har fått smak för det långa formatet, och en dag kommer jag att regissera en serie. Jag menar, om någon skulle ha gett mig ”Mare of Easttown” så skulle jag ha gjort den. Det var en vackert regisserad berättelse.
 
 
Spielberg har alltid värnat om bioupplevelsen men nu verkar han alltså ha tänkt om och är öppen för ett mindre format. Men så sent som i november förra året var han näst på tur i raden av stora regissörer att kritisera streamingtjättarna.
 
– Pandemin skapade en möjlighet för streamingplattformar att höja sina prenumerationer till rekordnivåer, och även gå bakom ryggen på några av mina bästa filmskaparvänner då deras filmer inte fick biopremiär, sa han då till New York Times.
 
Fast tv-formatet har ändå inte alltid varit främmande för honom. Bland annat har han varit producent för Apple-serien ”The Amazing Stories” och så sa han så här i sitt tacktal hos CAS Awards 2019:
 
– Jag älskar tv, där hittas idag några av de bästa manusförfattarna och regissörerna. Ljudet hemma är bättre än någonsin. Men inget kan liknas vid att gå in i en stor, mörk biograf med främlingar och uppleva något tillsammans.
| 18 januari 2023 12:00 |