Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 november 2022 | 09:00

Steven Spielberg går hårt åt HBO Max i ny intervju

"Warner Bros gick bakom ryggen på filmskapare och några av mina bästa vänner."
Steven Spielberg är inte ett stort fan av streamingtjänster, och i en ny intervju med New York Times går han hårt åt HBO Max. Under pandemin skickades alla Warner Bros-filmer till streaming efter en kort tid på bio, något som fått kritik av många berördaregissörer - och oroar även Spielberg.
 
- Pandemin skapade en möjlighet för streamingplattformar att höja sina prenumerationer till rekordnivåer, och även gå bakom ryggen på några av mina bästa filmskaparvänner då deras filmer inte fick biopremiär, säger han.
 
- De fick betalt och filmerna förpassades plötsligt till, i det här fallet, HBO Max. Och sedan började allt förändras.
 
 

"Det gäller att biofilmerna är tillräckligt bra"

 
Spielberg, som alltid värnat om bioupplevelsen och ännu mer på senare år när samma bioupplevelse stöter på allt mer konkurrens, tror att äldre publik kanske "såg fördelarna med att slippa trampa på klibbig popcorn" men tillägger:
 
- Jag tror också att när äldre publik väl kommer in i biomörkret, och känner magin i att vara i en social situation med främlingar, uppskattar känslan. Men det gäller att filmerna är tillräckligt bra så att publiken säger det till varann när ljusen tänds.
 
Som ett exempel på en bra film som dragit in fina biointäkter under året nämner Steven Spielberg "Elvis" av Baz Luhrmann, skriver Variety. Själv hoppas han nu att det egna semi-biografiska dramat "The Fabelmans" ska locka publik när den släpps i USA till helgen.
 
 

Spielberg-filmen som hade funkat bättre på streaming

 
Men det är inte alla filmer som funkar på bio, och med lite distans ser även Spielberg att hans politiskt laddade drama "The Post" (den sanna historien om hur media avslöjade regeringens lögner på 1970-talet) förmodligen hade fått en bättre spridning på en streamingtjänst.
 
- Jag vet inte ifall jag hade fått det där manuset efter pandemin, om jag skulle ha föredragit att göra filmen för Apple eller Netflix och nå ut till miljontals människor. För filmen hade något att säga, och vi skulle aldrig få in så stor publik till tillräckligt många biografer för att göra skillnad. Saker och ting har förändrats så pass att jag kan inse det nu.
 
Spielberg har själv jobbat inom streaming, bland annat som producent på Apple-serien "The Amazing Stories". Han ska också producera filmer åt Netflix
| 10 november 2022 09:00 |