Skribent

Mats Karlsson

12 juli 2010 | 15:14

Edward Norton vs Marvel

Marvel meddelar att man inte tänker låta Edward Norton spela Hulk i kommande "The Avengers" och letar istället efter ny skådespelare.

Alltsedan Marvel tog tillbaka rättigheterna för de flesta av sina karaktärer har man nu full kontroll över vilka personer som ska jobba med deras filmatiseringar. Filmerna har sedan dess fått ett uppsving och många seriefans är väldigt nöjda med utvecklingen.

Men frågan är om skådespelarna och filmmakarna är lika nöjda som publiken?

Marvel blev hett stoff hos media när de avslöjade att de planerade att ersätta Terrence Howard med Don Cheadle till uppföljaren "Iron Man 2". Anledningen var meningsskiljaktigheter och ekonomiska skäl. Med andra ord var Howard för dyr för Marvel.

Nu är dock Marvel tillbaka i hetluften. I kommande superhjältefilmen "The Avengers" är det tänkt att samla många av Marvels karaktärer i samma film och givetvis försöker man använda sig av samma skådespelare som i respektive karaktärs spelfilm. Men alldeles nyligen skickade Marvel ut ett pressmeddelande där man säger att Edward Norton inte längre är aktuell att gestalta det gröna monstret, rapporterar HitFix.

- Vi har beslutat att inte ta tillbaka Edward Norton till huvudrollen som Bruce Banner i "The Avengers". Beslutet har definitivt inte ekonomiska orsaker, utan grundar sig snarare på behovet av en skådespelare som besitter såväl kreativitet som samarbetsvilja på samma sätt som våra andra talangfulla skådespelare. Vi planerar att tillkännage en skådespelare som uppfyller dessa krav inom några veckor, skriver Kevin Feige, chef för Marvel Studios.

Feiges uttalande i pressmeddelandet är allt annat än finkänsligt och kritiserar Norton för att sakna samarbetsvilja och kreativitet. Med tanke på Feiges ton i pressmeddelandet kan man misstänka att duons förhandlingar varit av det tuffare och otrevligare slaget. Det dröjde dock inte länge förrän Nortons agent Brian Swardstrom gick till verbal motattack.

- Det stötande uttalandet från Marvels Kevin Feige är avsiktligt missvisande och ett olämpligt försök till att svartmåla vår klient. Här är istället fakta: Kevin Feige ringde mig för två månader sedan och sa att han ville ha Edward som Bruce Banner i "The Avengers". Jag berättade för Feige att Edward var definitivt öppen för det. Kevin blev exalterad och vi bestämde att Edward skulle träffa regissören Joss Whedon för att diskutera projektet. Marvel följde upp det lyckosamma mötet med att ge honom ett ekonomiskt förslag och båda parter började förhandlingarna i god tro. Men i onsdags ringde Marvel för att säga att de hade bestämt att gå en annan väg med rollen. Det verkade då som att det var av ekonomiska orsaker, men vi accepterade deras beslut utan att ta illa upp, berättar Swardstrom (Läs hela Swardstroms uttalande på HitFix).

Det är svårt att veta de egentliga orsakerna till parternas uppbrott. Att Feige tycker att Norton är en besvärlig herre som han inte är sen att berätta för omvärlden. Lika givet är det att Nortons agent talar gott om sin klient, oavsett vad som har hänt i förhandlingsrummet.  

Knappt förrän röken har lagt sig har det redan kommit ett rykte om vem som ska gestalta Hulk/Bruce Banner i "The Avengers". Enligt sajten CHUD har Marvel erbjudit Joaquin Phoenix rollen, men det får vi allt lägga i den ökända ryktespåsen.   

Att det inte blir Edward Norton som spelar Hulk är däremot ganska uppenbart, så frågan är vem du skulle vilja se i rollen?

| 12 juli 2010 15:14 |