BIOTOPPEN

Skribent

Andreas Samuelson

30 maj 2022 | 13:53

Dundersuccé för ”Top Gun: Maverick” - rekord för Cruise

Biopubliken strömmade till uppföljaren som är den mest framgångsrika Tom Cruise-filmen någonsin.
Tydligen var en tvåa till kultfilmen från 1986 större än man kunde väntat sig. ”Top Gun: Maverick” som hade världspremiär i fredags har redan dragit in 260 miljoner dollar globalt. Det är det bästa resultatet för en Tom Cruise-film hittills och slår till och med den tidigare rekordhållaren ”Mission: Impossible - Fallout” med 28%.
 
På 32 olika marknader är det Cruises största öppningsfilm och i 18 Paramounts mest framgångsrika spelfilm. På det stora hela är det filmstudions öppningshelg efter ”Transformers Age of Extinction”, rapporterar Deadline.
 
Bland marknaderna där den satte rekord finns Sverige där den utan konkurrens tog sig till biotoppens förstaplats och drog in 2,2 miljoner. 139 659 svenskar valde att se filmen på totalt 261 blågula biografer. Förutom Cruises uppenbara dragningskraft ska även Paramounts påkostade marknadsföringskampanj få en stor del av äran.
 
 
Ett tydligt tecken på att Cruise fortfarande lockar publiken men också att gammal nödvändigtvis inte är äldst. Flygpilotdramat drar samtliga varianter av tittare, inklusive de yngre som inte ens var födda när Tony Scotts originalfilm kom ut för 36 år sedan.
 
Regissören Joseph Kosinski kan nog välja och vraka bland erbjudanden efter detta - det är trots allt hans första film på fem år efter floppen ”Only the Brave”. Återstår att se om Universals efterlängtade ”Jurassic World: Dominion” kan hota tronen när den släpps lös på biograferna 9 juni. Oavsett kan man lugnt konstatera att 80-talsnostalgin lever och mår väl.
| 30 maj 2022 13:53 |